10 film *téli estékre*, amit megnézhetsz a gyerekkel!

Van egy rossz hírünk: még tart a tél… A jó hír viszont az, hogy a hideg esték még mindig ideálisak arra, hogy a gyerekeket magad köré gyűjtve olyan filmeket nézzetek egy tál pattogatott kukorica társaságában, amelyekben mindannyian ugyanúgy örömötöket lelitek.

A mi tízes listánkon biztosan találsz olyan örökzöldet, amit a legfőbb ideje megnézni, vagy éppen – családostul – újranézni!

Mi a manó

Ha valaki belép a szobába, miközben ezt a filmet nézitek, csak azt fogja látni-hallani, hogy kivétel nélkül mindenki nevet, még te is. Sőt, vissza kell tekerned a legviccesebb jelenetre, amit épp elnyomott a nagy hahota. Will Farell a legaranyosabb, legemberibb és legoptimistább elf, akit valaha a hátán hordott a Föld, és olyan életbölcsességeket hangoztat, amelyekre egész évben emlékezhetünk.

 

Mr. Popper pingvinjei

A gyurmaképű komikus, Jim Carrey ismét hozza a formáját: ebbe a filmbe még némi szolid altesti humor is belefér, annyira édesek a pingvinek. Egy csipet családegyesítés, egy pingvinjeiért esztelenül rajongó üzletember, némi szerelem, és máris kész a családi vígjáték, ami emlékeztet minket arra, hogy mi is az igazán fontos az életben (a pingvineken kívül, természetesen).

A herceg menyasszonya

Egy téli este a nagypapa nem mindennapi mesét mond beteg unokájának. Van benne minden: herceg és hercegnő, óriások, szegénylegény, kalózok, temérdek ló, mérgek és egyéb titkos főzetek, veszélyes sziklák és kalandos szerelmek. Ha a kicsi már nem olyan kicsi, de kisebb korában odavolt a mesékért, ezt a filmet is biztosan imádni fogja!

Karácsonyi történet

Melyikünk ne vágyott volna valami igazán nagy őrültségre gyerekként, amikor a karácsonyi kívánságlistáját írta? És melyikünk büszkélkedhet kissé bolondos családdal? A film főszereplőjével, Ralphie-val könnyű azonosulni, mert neki aztán mindkettőből jócskán kijutott. Akárcsak nekünk. (Ha pedig nem emlékszel, mire is fájt pontosan a főhősünk foga, csak tekints az alábbi képre.)

Táncoló talpak

Igen, tudjuk: ismét a pingvinek. Mentségre szóljon, ez a történet csak látszólag egy bugyuta rajzfilm: a tényleg  aranyosra megrajzolt pingvinsereg plüssfigura-szerű szereplői igazi karakterek, akik valójában arra tanítanak, hogy mindenki különleges valamiben, még akkor is, ha nem éppen abban, amiben a nagyátlag. A Táncoló talpak újabb üdítő bizonyíték arra, hogy az animációs filmek sokszor mélyebb üzenetet hordoznak, mint azt elsőre feltételeznénk.

Karácsonyi vakáció

Öt amerikai háztartásból egy biztosan a filmben fellelhető stílusban díszíti fel a fáját a mai napig. A Griswold-család a zseniális Chevy Chase-szel az élen kitartóan küzd, hogy az idegesítő vendégek és a tökéletes zűrzavar ellenére megőrizze családja kedvéért a karácsony varázsát, ami valljuk be, nem épp egyszerű feladat számunkra sem. A vidám történet mellett a filmben az amerikai társadalom fricskáját is felfedezheted, úgyhogy garantáltan nem fogsz unatkozni.

Kutyahideg

Látványos és lehengerlő alkotás az ember-állat barátságról és a köztük lévő kötelékről, hősiességről, bátorságról és kitartásról. Ideális választás azoknak az állatbarát tiniknek, akik Paul Walkert csak a Halálos iramban képkockáin látták, és akik kíváncsiak a színész érzékenyebb oldalára is – arra, amelyik képes a legnehezebb akadállyal, a természet erejével is szembeszállni.

Reszkessetek, betörők

Mindenki kedvenc vígjátéka nem csak többszörnézős, de a téli hangulat elengedhetetlen kelléke akkor is, ha már jócskán elmúltak az ünnepek. A film szállóigévé avanzsált mondatai és a 8 évesen magára hagyott Kevin betörő-elhárító, bohózatba illő stratégiái teszik örökzölddé a filmet, nem beszélve a két félnótás rabló szerencsétlenkedéseiről.

Jégvarázs

Kisgyerekesek kötelező alapműve. Na jó, még az is lehet, hogy te is élvezni fogod – ha esetleg az a kivételes eset áll fenn, hogy még nem láttad.  Ne félj tőle: nem kizárt, hogy ugyanúgy leköt majd, mint a kicsiket. Gyönyörű képek, fülbemászó dalok, népmese-szerű történet, havas táj és Olaf, a bortos hóember – a rajzfilmben minden megvan, ami csak egy meghitt, családifilm-nézős estéhez kell.

 

A szomszéd nője mindig zöldebb

Ha imádott utódaid olykor-olykor házsártosnak gondolnak, legfőbb ideje, hogy megnézzétek együtt ezt a filmet. A két öregfiú, Walter Mattau és Jack Lemmon próbál végképp egymás agyára menni, és elnyerni ugyanazon hölgy kegyeit ebben a szívet melengető vígjátékban. Ha a gyerekeid szerethetőnek találják a két kötekedő kisöreget, ki tudja: lehet, hogy téged is könnyebben megértenek majd, nemigaz?

gsbox_banner

5 könyves film, amit érdemes elolvasnod mielőtt megnéznéd a moziban

No Comments