Ha ezeket a jeleket tapasztalod, valószínűleg egy *mérgező* anya nevelt

A legtöbb anya-lánya kapcsolatnak, még a legjobbaknak is megvannak a buktatóik. De itt most nem erről lesz szó.

A normálistól eltérőről lesz szó. Soha nem lehet mindennel egyet érteni, még akkor sem, ha a világon a legjobban szeretsz valakit. Ha pedig az édesanyákról van szó, nekik nem is kell mindenben egyet érteni a gyerekkel. Nekik nevelniük kell. Néha nem könnyű, de akkor is.

Van azonban egy bizonyos láthatatlan vonal, ami elválasztja az elfogadhatót az elfogadhatatlantól. Ha a gyerekkor szomorú, reménytelen, szorongó, vagy folyton rosszul érzi magát az ember a bőrében, akkor valami nincs, illetve nagyon nem volt rendben.

A toxikus, vagy mérgező viszonyokra jellemző a düh, a manipuláció, a bántás, a passzív agresszív kommunikáció és a bizonytalanság. Sajnos életünk során többször is megtapasztalhatjuk ezt, és ha anyánkkal volt ilyen viszonyunk, akkor azt fel kell ismerni, és kezelni is kell. Még akkor is, ha a társadalmunk igyekszik elhallgatni azt, hogy vannak olyan anyák, akik sajnos nem JÓ anyák. Te ne hallgass. Te kérj segítséget. Ha magadra ismersz.

1. Nem törődik a negatív érzéseiddel, a fájdalmaddal

A gyerek neveléséhez nem csak az etetés és a ruházkodás tartozik hozzá. Hanem az is, hogy ha bármi miatt rosszul érzed magad, akkor fordulhass a szüleidhez. A “mérgező” anya sajnos ezeket totálisan ignorálta. Ilyenkor szinte láthatatlanná váltál. Rémlik ez a gondolat? “Végül is felnőttem. Volt tető a fejem fölött. Miért is panaszkodnék?”

Nos, egyáltalán nem kell így gondolkodnod. A te fájdalmad is valós (volt) még akkor is, ha másoknak volt rosszabb. Azért, mert téged nem ütött meg a szülőd még érezhetted magad szörnyen amiatt, hogy a gondjaiddal, problémáiddal, fájdalmaddal nem volt hová és kihez fordulnod. A totális ignorálás is fájhat. És ráadásul hosszú távra kihat.

“Azok a lánygyermekek, akiket az édesanyjuk érzelmileg elhanyagolt kételkednek a saját érzelmeik értékében. Úgy érzik értéktelenek, hogy nem kell rájuk figyelni, értéktelenek és folyamatosan arra vágynak, hogy szeressék őket.” – Peg Streep, a Gonosz anyák című könyv szerzője.

Az érzelmi elhanyagoltság sokféle formában érkezhet. Édesanyád a tudtodra hozza minden formában, hogy amit magadért teszel nem számít. Úgy kommentálja az életed, hogy bármit elérsz ne érezd jónak. Lehet, hogy ő szeretné megtervezni az életutad, és bármi, amiben ellenkezel halott táptalajra talál nála. Magyarán: amit te akarsz az nem jó, amit ő akar, az igen. Az üzenet egyértelmű: képtelen vagy a saját életedet irányítani, vagy döntést hozni.

2. Úgy gondolja te vagy a felelős az ő boldogtalanságáért

Vagy épp a boldogságáért. Ha egész gyerekkorodban azt hallgattad, hogy mi mindent adott fel érted, vagy értetek, akkor ismerős a helyzet. A karrierjét, a tökéletes alakját, a nagyvárosi életet, mindent. A gyerekeiért. De ez sajnos csak az első lépés. A második az, hogyha Ő ennyi mindent feladott, te mit adsz fel?

Nem mész a távoli városba tanulni, vagy dolgozni? Ha nem tetszenek a barátaid neki megszakítod velük a kapcsolatot? Esetleg feláldozod a szerelmet is? Mennyire vagy hajlandó az ő életét élni a tiéd helyett?

Mind tudjuk, hogy szülőnek lenni lemondással jár. De ezért nem lehet elvárni a gyerektől, hogy lemondjon bizonyos dolgokról. (Természetesen nem a rossz társaságról és a negatív élményekről van szó.) A mérgező szülő ha nem kap “kompenzálást’ felrobban a dühtől. Hiszen ő úgy gondolja, hogy ez neki jár.

Ha pedig ezt nem adtad meg akkor bizonyára a gyerekkorod azzal telt, hogy mennyire önző vagy. Tudj róla, hogy ez nem igaz. Még ha mindent megtettél volna, amit kér, akkor sem lett volna boldog. Ez ugyanis csak rajta múlott, nem rajtad.

3. Nem bírja, ha nem ő van a középpontban

Másról sem beszél, mint, hogy mennyire klassz gyereke van, és, hogy mennyi mindent elértél. De várjunk csak… azért mert Ő tökéletes anya, és Ő mindent megadott neked, hogy TE kiteljesedhess. Mintha ehhez neked semmi közöd nem lenne. Mintha a te sikered, a te munkád és erőfeszítésed az övé lenne.

Az önimádó szülő a gyermekében is csak önmagát imádja tovább. A gyerek nem számít.

Olyan, mintha csak egy kiterjesztése lenne a szüleinek. Azért tökéletes, mert a szülei azok. Ebben a kapcsolatban felnövő gyerekek legtöbbször nem tudják, hogy valójában kicsodák, nem értik, hogy a világ miért nem imádja őket ugyanúgy, mint az édesanyjuk.

4. Kegyetlen

Ezt a viszonyt a legkönnyebb felismerni. Teljesen egyértelmű.

Az anya, aki egész életében szavakkal bántotta a gyermekeit sajnos nem egyedi eset. Gúnyolta, cikizte, neveket aggatott rá, kinevette, vesztesként, csalódásként kezelte. Értéktelennek. A kegyetlen anyáknak sok formájuk van, de könnyű őket felismerni. Valószínűleg súlyos mentális problémájuk van, amit kezelni kéne, emiatt agresszívek. Valószínűleg saját kudarcukat és csalódottságukat hozták be az anya-lánya kapcsolatba. Mert a gyerek kéznél van.

Bármi is legyen az agresszió oka, sajnos nehéz belőle kigyógyulni, és hosszútávon sok káros hatása van a gyerekre.

Szavakkal bántani… ismerd fel az abúzus embereket!

A verbális agresszió sokkal rombolóbb hatású, mint gondolnánk. Ne hunyjunk szemet felette, hiszen életre szóló traumákat szenvedhet el, aki ki van téve egy bántalmazó kapcsolatnak. Nem csak a fizikai erőszak lehet mérgező! Sokszor halljuk, amint becsmérlő, ócsároló megjegyzéseket tesznek valakire az öltözőben, a …

1 Comment

  • comment-avatar
    GGy 2020 szeptember 15. (7:25 du.)

    Na jó, de mi a megoldás?!