Ezért nem írom már senki fotója alá, hogy “Szép vagy!”…

Nem tudom úgy végiggörgetni a Facebook-ot, hogy ne akadnék bele másodpercenként ismerős nők képei alá írva a kommentet: Szép vagy! Gyönyörű vagy! De jól nézel ki!

Ebből pedig egy kicsit elegem lett néhány hete. Meg is mondom, hogy miért. Egyszerűen azért, mert ma, úgy gondolom, hogy szépnek lenni nem erény. Nem meló, nem dicséretre méltó dolog.

Hogy miért mondom pont ma, amikor nők ezrei küzdenek önértékelési problémákkal, amikor talán te is úgy ébredtél ma reggel, hogy a tükör gonosz volt?

Amikor nem mertél már idén bikinit venni, mert lettek hurkáid, striáid, plusz kilóid, ősz hajszálaid?

Lettek, mert ez törvényszerű, és lettek, mert nem ezzel voltál elfoglalva. Más dolgod volt.

Hogy elhagytad-e magad? Elképzelhető. Ez olyan nagy baj?

Lószart Mama – mondta Sanyi barátom, és tökéletesen egyet tudok vele érteni.

Valódi nő vagy, akinek dolga van. Élete van. “Embert gyógyítasz és gyereket tanítsz!” mondja egy másik klasszikus.

De maradjunk inkább ennél: teszed a dolgod. Rohangálsz, élsz, vásárolsz, főzöl, a beled is kidolgozod, hogy boldoguljatok. Kiveszed a részed. Mindenből.

Az életből, úgy általában.

Ha van időd odafigyelsz magadra. Nem mindig.

Az élet van ezekben a hurkákban, hasakban, ráncokban, ősz hajszálakban.

Vannak akik csinálnak időt. Akik fogyóznak, sportolnak, fodrászhoz járnak.

Imádom, amikor egy-egy női panaszcikk alá bekommentelnek a pasik: “Most komolyan? NE tessék elhagyni magatokat és akkor csinosak lesztek! Meg nem lép le a pasitok.”

Ezekre visszakézből írnám, és néha írom is: Engem egy férfi soha a büdös életbe ne oktasson ki arról, hogy milyen nőnek lenni. Meg milyen elhagyni magam, és milyen NEM a “toppon” lenni.

Az emberek nehezen élnek, és egyáltalán nincs kedvük a nap végén még elmenni edzeni.

Aki elmegy, és szán erre időt, maximális tisztelet, de kötve hiszem, hogy nincsenek olyan periódusok az életében, (vagy voltak, vagy lesznek) amikor magasról tett az egészre és örült, ha este tízkor bedőlt az ágyba.

Nem kell egészségtelenül elhízni, de nem kell fitnesz-fasisztának sem lenni.

De a lényeg nem ez.

A szépség nem erény. Nem teljesítmény. Nem olyasmi, amihez gratulálni kell.

Szerintem, amihez gratulálni kell az az, hogy mire vagy képes nap mint nap. Na, ez, teljesítmény!

Tehetséges és izgalmas nőkkel van tele az ország, akik talán csak egy apró biztatásra várnak! És hidd el, nekik nem arra van szükségük, hogy megdicsérd a hajukat.

Hatalmas dolog a gyerekeinket felnevelni, lenyomni mindennap a munkát, kijönni hóvégéig a pénzünkből.

Kedves Nőtársak!

Posztoljátok ki, hogy tanultok, hogy fejlődtök, hogy éltek, hogy okosodtok, hogy sikeresek vagytok a munkátokban! Vagy éppen azt, hogy segítségre van szükségetek, mert az, ha valaki mer gyenge lenni igenis erény!

Nem akarom a barátnőimet azért megdicsérni, mert szépek.

Ez ugyanis evidencia. Szépek, varázslatosak, akkor is, ha éppen elhíztak, lefogytak, béna lett az új frizurájuk, vagy nem tetszik a cipőjük.

Ennél sokkal többet érnek ugyanis.

Bókolni akarok a körülöttem lévő nőknek, mert véghezviszik amit elterveztek, mert hisznek az álmaikban, mert csinálják minden nap, lelkesen, vagy nem annyira lelkesen, de csinálják!

Nem szállnak ki, ott vannak, erősen, tántorítatlanul!

Meg akarom dicsérni a barátnőim új vállalkozását, a pulcsit, amit kötnek a gyereknek, a könyvet, amibe belefogtak, hogy tanuljanak, azt, hogy húsz éve ugyanabban a szakmában vannak és még mindig fejlődni akarnak.

Büszke akarok lenni rájuk azért, mert ŐK is büszkék magukra.

Nem a kerek fenekükre, meg a vékony derekukra.

Arra büszkék akik ŐK. Nem csak kívül. Hanem belül is.

Nem fogom leírni, hogy “Csodásan nézel ki!” mert ezzel nem mondok semmit.

Azt fogom írni: Szeretlek, és hiányzol! Igyunk meg egy Apperolt valamikor.

Azt fogom írni: Fantasztikus, hogy új dologba vágtál!

Azt fogom írni: Fantasztikus, hogy még mindig együtt vagy a férjeddel, és még van kedvetek és időtök együtt bulizni a Szigeten!

Azt fogom írni: Soha ne add fel az álmaidat, csak így tovább!

Nem fogom azt írni, hogy “De jól nézel ki!” , mert számomra ennél sokkal több vagy.

Nem akarom magyarázni, de talán mégis kell: ennek az írásnak nem az a célja, hogy legyél elhanyagolt, meg, hogy nem fontos az ápoltság és a szépség.

Inkább az: vegyük észre azt is, aki “éppen” nem szép. Aki bajban van, aki másfajta elismerésre vágyik.

Aki nem bikiniben pózol, hanem levizsgázott angolból.

Mert ha mi nők, nem támogatjuk egymás sikereit… akkor ki fogja… ?

 

Olvasd el ezt is:

Elmúltam 40, és ez a tíz dolog, már egyáltalán nem érdekel…

 

10 dolog, amit tönkretett a Facebook, és ezt jobb, ha felismerjük…

3 hozzászólás

 • comment-avatar
  Sira Csilla 2018 augusztus 21. (11:06 de.)

  Van benne igazság, de nem teljesen értek ezzel egyet. A cikk írója azzal kezdi, hogy a nők tele vannak önértékelési problémákkal. Sok esetben egy-egy őszinte dicséret segít, ha nem mindennap kap pozitív megerősítést az ember. A másik meg, hogy igenis kell érte tenni, mégha a valódi szépség belülről is fakad, ugyanis a lelkünket pont ezek az őszinte dícséretek fogják ápolni💗. Lehet aki kirak egy képet pont ilyen lelki megerősítésre vágyik. Én semmivel nem leszek kevesebb attól, ha elismerem, hogy az a kép jól sikerült. Szerintem nem leszek fukar a dícséretekben😘😉

  • comment-avatar
   admin 2018 augusztus 21. (11:40 de.)

   Dehogy!!! NEm szabad fukarnak lenni, de jó lenne, ha nem csak a szépet vennénk észre. De igen, egyet értek, minden szépséget és kellemet, és finomságot észre kell venni. De azt is, aki épp egyáltalán nem érzi magát annak.

 • comment-avatar
  Bőszné Czine Ildikó Mária 2018 augusztus 21. (1:31 du.)

  Nagyon fura egy szöveg! Már 70 éves elmúltam, de valamikor a szüleink arra neveltek, hogy egy nő, háziasszony otthon is legyen csinos! Sokkal jobban érzi magát a körülötte élő gyerek és férj ha az anya mindig tiszta és rendezett az öltözéke! Én két gyereket neveltem és napi 8 és fél órát dolgoztam a munkahelyemen, utána otthon elvégeztem minden házimunkát és neveltem a két gyereket. A férjekre mint általában a munkahely a jellemző! Ahhoz, hogy szépnek érezd magad szeretve kell legyél. A belső szépség kialakítását pedig a sok olvasás, a párbeszéd, a tisztelet adás, a vallás teszi! Ez a generáció (bocsánat nem szeretnék senkit megsérteni- akinek nem inge nem veszi magára) elég kényelmes!