„Hiába tudja az ember az elején, hogy mire számíthat, a valósággal akkor szembesül, amikor már benne van.”

A kozmetikus Rita és a gyógyszerész Ági kozmetikumai természetes alapanyagokból készülnek, nincsenek híján a szépségnek és a finom illatnak sem. A legdivatosabb fürdőszobában is jól mutatnak, mindeközben jótékony hatással vannak az egész család bőrére.

Meséljetek, hogyan született meg a vállalkozás ötlete, mik voltak az előzmények?

Talán már négy éve is van, hogy egy másik barátnőmmel elkezdtük, és a forgatókönyv a szokásos volt: mindketten nagyon natúr tudatosak voltunk, majd elkezdtünk otthon a családnak, később pedig már a barátainknak is szappanokat készíteni. Nagyon jók voltak a visszajelzések, így egy idő után megjelent bennünk a vágy, hogy csináljunk a hobbiból vállalkozást. Ehhez szükségünk volt egy szakemberre, akit Ági személyében megtaláltunk, és aki gondolkodásban és hozzáállásban pont olyan volt, mint mi. Így hárman lettünk, de aztán ahogy lenni szokott egy induló vállalkozásnál, nálunk is volt minden az álmatlan éjszakáktól kezdve a küzdelmeken át, a feladom-nem adom dilemmáig. Így menet közben az eredeti társam fel is adta, és ketten maradtunk Ágival.

Milyen nehézségek voltak ezek?

Mire egy natúr kozmetikumokkal kapcsolatos vállalkozásnál megszerzed egy termék dokumentációját és engedélyeket, mire bevezeted a termékeket és mire minden elkészül, már egy darab terméknél is óriási költség van, nem hogy több esetében. Ráadásul mindenképpen szerettünk volna egy saját hivatalos labort, amelynek kialakítása jelentős anyagi terheket és nem várt nehézségeket gördített elénk.

Hiába gondolja át az ember az elején, hogy mire számíthat, a valósággal akkor szembesül, amikor már benne van. Szerencsére ketten együtt túlvészeltük a kezdeti nehézségeket, kialakult egy szoros barátság, és megszületett az Origi trendi és természetes világa. A nevünk is beszédes, igazából mindent elmond a koncepciónkról: Origi, azaz „Organikus, Originális, Ritától, Ágitól.”

Mi az, ami számotokra a legfontosabb, hogy meglegyen az általatok készített kozmetikumokban?

Az Origi gyártási koncepció alapja a természetes és minőségi alapanyagok használata – ezen a téren nem kötünk semmilyen kompromisszumot. Annak idején azzal indultunk el, hogy teljesen adalék-és sallangmentes kozmetikumokat készítsünk és ehhez tartjuk is magunkat. Például a kínálatunkban megtalálható testvajak, amelyek tulajdonképpen szilárd testápoló tömbök, amiket, ha összehasonlítunk egy lotion-jellegű testápolóval, akkor láthatjuk, hogy ebben nincs víz, nincs emulgeátor, nincs tartósítószer, semmi más nincs benne, csak a koncentrált hatóanyag. Csupa olyan anyagot tartalmaznak, amelyekre a bőrnek szüksége van.

Mennyire nehéz megfelelni a magatok által támasztott természetes kozmetikum elvárásnak?

Talán inkább az a nehéz, hogy formáljuk az emberek gondolkodását a kozmetikumokkal kapcsolatban. Vegyünk például egy szappant, a vásárlók abszolút illat alapján választanak, tehát elvárás, hogy legyen jó illatos, de legyen natúr is a termék. A kettő nem igazán jár együtt. Ha természetes illóolajokat használunk egy szappanban, az sosem lesz olyan intenzív és tartós illatú, mint egy illatolajos szappan. Nálunk emiatt található a választékban illatmentestől az illatosig sokféle szappan, és rábízzuk vásárlóinkra a választást.

Mit gondoltok, mi a legnagyobb erőssége a termékeiteknek?

Nagyon sok olyan visszajelzést kapunk a vevőinktől, hogy a termékeink tényleg tudják azt, amit ígértünk, nem csak üres marketingszöveg, amit állítunk róluk.  Ezen kívül igyekszünk kreatív, különleges receptúrákkal dolgozni. Például a babatermékeink között található egy fürdetősó, amely szerintem egyedülálló a piacon. A másik, hogy nagyon sokat tesztelünk, hogy amikor kihozunk egy terméket, akkor az ne okozzon csalódást a vevőinknek.

Ahogyan a szlogenetek is mondja „Trendi és természetes” minden kozmetikumotok. Ez mit jelent?

A trendiséget azért hangsúlyozzuk, mert korábban gyakran találkoztunk azzal, hogy ami natúr az kicsit csúnyácska és általában még a csomagolás sem túl tetszetős. Igazából mi olyanok vagyunk, akiknek a természetesség mellett igénye van arra is, hogy jól is lehessen használni, szép is legyen és még a fürdőszoba polcon is jól nézzen ki az a natúrkozmetikum. Szerencsére ez már a csomagolás terén sem nagy kihívás, mert megtaláltuk azt a grafikust, aki ebben nagyon nagy segítség és akivel nagyon jól tudunk együtt dolgozni.

Melyik a legkedveltebb Origi kozmetikumok?

Az Origi Baby termékcsalád nagyon népszerű, mellettük a nemrégiben újra kihozott hagyományos lotion testápolók is, és a nyári termékeknek is nagyon jó fogadtatásuk volt. A leégésre való testápolónk, a Cool Lotion például hatalmas siker volt és nagyon sokan jelezték vissza, hogy megpirultak a napon, de reggelre nagyon szépen levitte a bőrpírt. Aztán vannak az örökzöld kedvencek, mint a kecsketejes vagy a tavirózsa-iszapos szappanunk, illetve a kávés-peelinges szappan, amelyeket folyamatosan nagy lelkesedéssel keresnek. Mr Rock szappanunk igazi pasi illatával a férfi vásárlóink visszatérő kedvence. A testvajaink pedig különleges illatuk és a nagyon jó hidratáló tulajdonságuk miatt népszerűek.

Ha már a testvajaknál tartunk, miért jobbak, mint a folyékony testápolók?

Egy folyékony verzióban mindig viszel haza vizet, pedig minek, amikor az van otthon is. Ráadásul, ha van benne víz, akkor máris tartósítani kell. Egy testvaj ugyanakkor megfelel öt flakon testápolónak és mellesleg amit a bőrödbe bejuttatsz, az mind olyan hatóanyag, amire a bőrödnek szüksége van. Nem tartalmaznak  se tartósítószert, se színezéket, mert ezek valójában nem kellenek, nincs rájuk szüksége a bőrnek. A szappan – tusfürdő is hasonló: a tusfürdők ún. tenzidekkel tisztítanak, amik irritálhatják a bőrünket. Egy natúrszappan ezzel szemben úgy tisztít, hogy közben ápolja is a bőrt és a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem szárít.

Ezek szerint az emberek többsége még mindig inkább tusfürdő-párti?

Egyre többen próbálgatják a natúr szappanokat, de sokszor szkeptikusak. Van egy kis kozmetikám, ahol vendégeim előszeretettel használják Origi termékeinket is. Náluk tapasztalom, hogy miután kipróbálták a szappanjainkat, mindenki úgy jön vissza, hogy tényleg nem szárít és nagyon jó a bőrének. Így egyre jobban terjed a köztudatban.

Mi az, ami ötletet ad egy új termék megszületéséhez?

Igazából a saját szokásaink és mindennapjaink. Másfél évestől tizenhét évesig mindenféle korú gyerek van nálunk, úgyhogy szükség van pár kozmetikumra a hétköznapokban. Rengeteg tervünk és receptúránk van már készen, de a bevezetés anyagi vonzata kicsit lassítja a termékpalletánk bővítését, illetve csakis olyan terméket vezetünk be, amely megfelel az Origi koncepciónak.

Valamivel több, mint három év után hol tart most a vállalkozásotok?

Az elején teljesen más dizájnnal és névvel indultunk, mostanra – úgy érezzük – megtaláltuk a jó irányt, és most ezt fejlesztjük, építgetjük. Egyre szélesebb a vevőkörünk és az ismeretségünk is szépen növöget. Lassan haladunk, mert mind a ketten másodállásban, család mellett csináljuk.

Ezek szerint nem csak a családdal, hanem egy másik állással is össze kell egyeztetnetek. Hogyan oldjátok meg ezt?

Éjszakákat lopunk, munka mellett ügyintézünk, gyártunk, fejlesztünk, ötletelünk, néha elfáradunk, de ilyenkor –jó barátnők lévén- támogatjuk egymást és lelkesen haladunk tovább az úton. Tudjuk, hogy amennyi időt, energiát, pénzt bele tudunk tenni, annak megfelelően fejlődünk. Éppen ezért volt nagyon nagy elismerés, hogy a védőnőkhöz is eljutott a hírünk és meghívtak bennünket a megyei és járási szakmai rendezvényeikre. Azóta nagyon sok kismama keresett meg minket. Ez egy nagy eredmény, mert úgy érezzük, hogy ezáltal a szakma is elismerte az Origi babaápolási termékeit.

Nagyon sok terméketek van, de milyen újdonságokkal készültök még?

Először is arcszérumokkal, amelyről annyit elárulhatunk, hogy az sem a megszokott kozmetikum lesz, hanem valami egészen különleges és speciális készítmény. Most ősszel megújulnak a fürdőbombáink, a közeljövőben pedig szeretnénk bemutatni sampon tömböket, amelyek szintén nem a hagyományos formában kerülnek a vásárlók kezébe, valamint férfi és tini termékeinket is. Karácsonyra pedig trendi és természetes ajándékdobozokkal készülünk.

 

No Comments