Országokon átívelő barátságból született a SweetYou kozmetikum család!

Lehet még újat hozni a natúrkozmetikumok piacán itthon? Úgy tűnik, hogy lehet… 

Két barátnő, két ország, sokféle különleges illat és természetes kozmetikum, ez a SweetYou Bath and Beauty világa, ahol nem csak szép, hanem egy izgalmas közösség részese is lehetsz. Ismerjük meg együtt ezt a csodálatos világot. Interjú Bóta Bernadettel, a SweetYou márka egyik tulajdonosával.

Te Németországban, míg az üzlettársad Magyarországon él, így vezetitek a közös vállalkozást. Hogyan kerültél Hamburgba?

A párom itt nőtt fel és ide kötötte a munkája is. Már megismerkedésünkkor jól beszéltem a nyelvet és a kinti munkalehetőségeim is jók voltak, így az egyetem után én költöztem. Ez 2008-ban volt. Aztán a munkám miatt három évre Prágába kerültem, illetve dolgoztam Angliában is, ekkor heti szinten ingáztam Birmingham és Hamburg között. Amikor 2015-ben megszületett a kislányom visszaköltöztem Hamburgba és azóta is itt élünk, de az biztos, hogy egy nagyon mozgalmas, élményekben gazdag tíz év van mögöttünk.

Mit dolgoztál ekkoriban?

Innovációs igazgató voltam egy multinacionális vállalatnál. Ebben az időszakban tényleg rengeteg impulzus ért, amelyek befolyásolták a mai látásmódomat: nagyon nyitott lettem az új dolgok befogadására mindamellett, hogy minden új ország sok kihívás elé állított. Folyamatosan a komfortzónámon kívül voltam, de közben megismertem egy-egy kultúrát, beilleszkedtem, és kifejezetten örültem annak, hogy új dolgokat próbálhatok ki. Ezek pedig erősítették bennem a kalandvágyat is.

És innen hogyan született meg a SweetYou márka ötlete?

Ez több szálon futott össze. Egyrészt a gyerekkori barátnőm, Adri akkor két éve már komolyabban beleásta magát a kozmetikumok világába és megajándékozott egy testvajjal, amelyet ő készített. Nagyon meglepett vele, mert a reptéri üzletekben már ezerféle kozmetikumot próbáltam, és ez a testvaj – ami ráadásul natúrkozmetikum volt – tudott nekem egy teljesen új élményt adni. Másrészt folyamatosan érett bennem a gondolat, hogy jó lenne valamit felépíteni, valami olyat alkotni, ahol átadhatom azokat az értékeket és nézeteket, amelyeket az elmúlt tíz évben kaptam. Ebben az időben született a kislányom, így azon is elgondolkodtam, hogy milyen példát fogok majd neki mutatni. Ezek a szálak aztán összefonódtak és végül Adrival megálmodtuk a SweetYou világát.

Milyen ez a SweetYou világ?

Mindenképpen nagyon élettel teli, és valós. Ha rápillantasz az Instagram oldalunkra, látod, hogy nálunk nincsenek órákig állított fotók mindenféle kellékekkel, hanem olyan képeket, életeseményeket találsz, amelyek ténylegesen megtörténnek velünk vagy a vásárlóinkkal.

Összességében arra szeretnénk ösztönözni a nőket, hogy megtöltsék az életüket élményekkel, és merjenek belevágni új dolgokba. Ne dőljenek hátra, hanem lássák a lehetőségeket. Ezáltal szeretnénk inspirálni őket, hogy kihozzák magukból a legjobbat. És nem csak a külsőre vonatkozóan, amelyhez a kozmetikumainkkal napi szinten hozzájárulunk, hanem ezen túlmutatóan: bátran szerezzenek új ismereteket, éljék át az alkotás szépségét, próbálják ki magukat új dolgokban, hogy azzá tudjanak válni, akik valóban lenni szeretnének. Merjenek a komfortzónájukon kívül lenni, mert ez az, ami előrébb visz az életben.

Ez nagyon inspirálóan hangzik. Hol tartotok most ezen az úton?

2017 végén indult el a SweetYou. Folyamatosan nagy nyomás volt rajtunk, sok tanácsot kaptunk, hogy milyen eszközöket használjunk a mielőbbi anyagi előny érdekében, de bevallom, sem Adrihoz, sem hozzám nem áll közel ez a szemlélet, túlságosan agresszívnak tartjuk. Folyamatosan azon gondolkodtunk, hogy életképes-e az a vállalkozás, amely nem a jól bevált utat járja. Közben rengeteg olyan visszajelzést kaptunk, hogy az emberek szeretik, hogy nem mászunk az arcukba. E helyett egészen más kapcsolatba kerültünk a vásárlóinkkal, és mostanra már inkább az a jellemző, hogy egyre szorosabban összefonódnak velünk, és egy inspiráló közösségként élnek együtt a kozmetikumainkkal és a kis csapatunkkal.

És így folyamatosan tudtok reagálni a visszajelzésekre is…

Abszolút. Egy cipőben járunk velük, mert mi is a SweetYou termékeket használjuk, ezért értjük miről beszélnek. Mivel ilyen aktívan részt vesznek a munkánkban, úgy gondoltuk, ez tényleg egy jó dolog, és folytatjuk az utunkat. Terveink szerint több együttműködés várható a jövőben, olyan márkákkal, amelyek nagyon szép elveket vallanak, és mi is tudunk azonosulni velük. Illetve ez a közösség, amiről meséltem, egyre jobban épül. Például rengeteg fotót kapunk vásárlóktól, általuk olyan helyekre jutnak el a termékeink, hogy csak pislogunk néha: hol Szentpétervárról, hol Olaszországból érkezik egy kép. Nagyon szeretnénk ezt a közösséget tovább vinni, rengeteg tervünk van.

Mi az, amit a legfontosabbnak tartotok a bőrápolásban?

Szerintem, ahogy a legtöbb dolognál, a megelőzés itt is nagyon fontos, és ezt saját tapasztalat alapján is mondhatom. Egy izzadásgátlóval jártam így, amit sokáig használtam és amitől nagyon kellemetlen bőrproblémám lett. Egy évbe telt, mire sikerült ezt helyrehozni. Ezért mindenképpen azt javaslom, hogy merjünk invesztálni a bőrünkbe, és minőségi kozmetikumokat keressünk. Most nem a túlárazott termékekre gondolok, hanem tiszta, szép összetevős natúrkozmetikumokra. Persze fontos, hogy ezeket használjuk rendszeresen, és ne csak a polcon álljanak. Tulajdonképpen, ezekből a nem víz alapú kozmetikumokból, mint a mi termékcsaládunk is, annyira kevés elegendő, hogy anyagilag sokkal jobban jár vele az ember, mint gondolná.

Egy modern nőnek mi az a kozmetikum, amit, ha mást nem is, de azt mindenképpen használnia kellene?

Mi az induló portfóliónkba egy alap testápolási rutint foglaltunk: tisztítás, hidratálás és kényeztetés. A tisztításhoz egy hideg eljárással készült szappant javasolnék, ami nagyon szépen megőrzi a növényi olajok ápoló hatását. A szappan mellett a radírozás is javasolt, egy nem durva bőrradírral heti kétszer-háromszor. Aztán következik a hidratálás egy testvajjal, egy olajjal vagy géllel. Amit mi a kényeztető kategóriába sorolunk, az a fürdőolaj – a mindennapokban harcoló nőknek, anyukáknak igazi felüdülést jelent.

Mit kell tudni a fürdőolajról?

Ezt nem a bőrünkre kenjük, hanem a fürdővízbe kell tenni. Ha vízsugárba engedjük, akkor pici habot képez, de egyébként nagyon szépen eloszlik a vízben és nem ragad a kád falára. Ebben tényleg az a jó, hogy fekszel a vízben és nem kell semmit csinálni, az olaj szépen végzi a dolgát. Az olajainknak különleges, sokszínű illatuk van, ami szerintem elég egyedi.

Mit tartottatok fontosnak a termékeiteknél?

Mi a kevesebb több elvét valljuk. Minden össztevőnek konkrét feladata van az egyes termékekben. Nem használunk hangzatos, hosszú összetevő listát, mert a legtöbb esetben nem is lehet elegendő mennyiséget a termékbe foglalni belőlük, hogy valóban kifejtsék a hatásukat. Így sokszor csak feleslegesen drágítják a termékeket, de nem növelik a hatékonyságukat. Ezen kívül fontos számunkra a csomagolás. Már indulás előtt eldöntöttük, hogy nem fogunk műanyagot használni. A műanyag környezetre gyakorolt hatása szerintem egyre ismertebb, talán kevésbé az a csomagolás tartalmára gyakorolt hatás. Korábbi munkám során sokat foglalkoztam természetes összetevőkkel, vizsgáltuk, hogy a különböző csomagolás formákban hogyan alakulnak idővel az összetevők tulajdonságai és ez is csak megerősítette, hogy az üveg mellett tegyük le a voksunkat. Végül megemlíteném az árakat. Van, aki a natúrkozmetikai piachoz mért kedvezőbb áraink miatt kritikusan néz ránk. Ezzel szemben mi arra törekszünk, hogy minél több emberhez juttathassunk el egy alapvető minőségi, natúrkozmetikum családot, amihez hozzátartozik az elérhető ár is.

Talán még egy dolog van amit kiemelnék. Mi nem azért kezdtünk el vállalkozni, hogy „csak” koordináljunk, és kiadjuk másoknak a feladatokat, mint például a weboldal, vagy a design elkészítése. Minden amit látsz, valóban mi vagyunk, mi állunk mögötte. Amit nem tudtunk korábban megcsinálni, azt néha sok-sok éjszakázással megtanultuk, és szerintem ez is mutatja, hogy az elveink nem üres szlogenek. Mi a SweetYou-ban benne vagyunk a lábunk ujjától a fejünk búbjáig, és a vállalkozás minden pillanatát megéljük.

És melyek azok a dolgok, amelyektől a SweetYou kozmetikumok olyan különlegesek?

Szerettük volna, ha minden SweetYou termék igazi élménnyé válik a mindennapokban. Maximalisták vagyunk, így bizonyos részletekre nagyon figyeltünk, ilyen például az illatkompozíció. Adrival mindketten az édes illatokat részesítjük előnyben – a márkanév is kicsit árulkodik erről – és kutatások alapján a nők és férfiak több mint hetven százaléka szintén így van ezzel.  A nem szintetikus parfümökkel illatosított natúrkozmetikumoknál viszont nem találkoztunk igazán kifinomult édes illatokkal. Mi végül egy-egy klasszikust vettünk alapul, mint a levendula vagy a jázmin, kontraszt illatokat választottunk melléjük, majd megbolondítottuk további izgalmas jegyekkel. Így minden egyes részletüket lehet élvezni, ahogy a bőrön fokozatosan kibontakoznak. Nem gondoljuk, hogy a nőket be lehetne skatulyázni egyen illatokba, ezért nagyon széles illatpalettát kínálunk, amely folyamatosan megújul. Az illatkompozíciók mellett az élmény része számunkra a textúra is. Szerintem fontos, hogy egy kozmetikumot szeressünk használni, és várjuk, hogy újra magunkra kenhessük. Erre jó példa a testradír, amit én korábban kifejeztten kerültem, mert nem éreztem, hogy egy durva radírozásra lenne szüksége a bőrömnek. Adri egy olajba foglalt kifejezetetten krémes testradírt készített a SweetYou-nak, amelyben a mandulahéj-olívamag őrlemény végzi a radírozó munkát. Ez lassú mozdulatokkal felkenve enyhén bizsergető érzést ad, miközben a mandulaolaj csodálatosan ápolja a bőrt. Bevallom, nekem az egyik kedvencem lett, nagyon kellemes élményt nyújt.

Ha jól tudom, nem csak az illat és textúra fontos számotokra…

Igen, amire figyelünk még, az az „innovatív csavar”, ami kicsit praktikusabbá teszi a termékeket. A nyáron bevezetett testápoló gélünk jó példa erre. Szerettünk volna egy olajos testápolót, mert jól válogatott összetevőkkel pontosan azt hozza, amire a bőrnek ilyenkor szüksége van. Viszont az olaj használata nem tűnt praktikusnak, ezért úgy döntöttünk, hogy egy különleges géles textúrába foglaljuk a finomságokat. Jövőre pedig több olyan terméket mutatunk majd meg, ahol az innovatív fejlesztések sokkal látványosabbak lesznek.

Nagyon széles termékpalettátok van, de melyek a legnépszerűbb termékek?

Az első termékünk, amit nagyon sokan megkedveltek a testvaj volt, majd a krémdezodor átvette a vezető szerepet és most úgy tűnik, hogy még mindig ez az, ami újra és újra megfogja a vásárlóinkat. Egy jó dezodor önbizalmat ad, mert nem kell a kellemetlen szagok miatt aggódni. Ez egy alapvető higiéniai termék, és ha jól működik, akkor ahhoz visszatér a vásárló.

Hol lehet találkozni SweetYou termékekkel?

Leginkább a sweetyou.hu weboldalon, amely hamarosan megújul és többnyelvűvé válik. Ezen kívül például egy bio üzletben Hévízen, ahova egy vásárlónk vitte el a termékeinket bemutatni, mert annyira szerette őket, hogy úgy gondolta, megérdemlik a nagyobb nyilvánosságot. Továbbá hamarosan nemzetközi babérokra is törünk, szóval egy nagyon izgalmas újabb év áll előttünk.

No Comments