10 dolog, amit engedj meg magadnak szakítás után

Tudjuk, hogy nem könnyű feldolgozni egy szakítást, de túl kell élni… Még akkor is ha megszakad a szívünk, vagy csak arra vágyunk, hogy visszajöjjön az aki elhagyott… 

Az édes üzenetek, a virágok, amiket neked vett, a felejthetetlen közös vacsorák, a szerelmeslevelek – egy szakítás után ezek úgy villognak az agyadban, mint egy világítótorony jelzései a sötét tengeren. Arra gondolsz, hogy ez csak egy rossz álom lehet, és holnap felkelsz és kiderül, hogy álmodtad az egészet. Van egy rossz hírünk. Sajnos ez nem álom. Holnap a kedvesed nem fog visszatérni (hiába imádkozol az összes istenhez), és a dolgok egy darabig nehezebbek lesznek. De aztán meg (kell) ráznod magad, és új életet kezdesz. Ebben segítünk most egy kicsit, hogy milyen dolgokat élj meg a szakítás után, hogy aztán könnyebb legyen rátalálni a Nagy Ő-re, vagy önmagadra!

1. Adj időt magadnak a gyászra

A szakítás az egyik legrosszabb dolog az életben, hiszen úgy érzed utána, mintha egy lyuk lenne a szívedben, és sosem akarna összeforrni. Van aki két hétig megállás nélkül sír, mások igyekeznek elfojtani a rossz dolgokat, és nem foglalkozni ezzel. Az utóbbi a legnehezebb, inkább adj teret a gyászodnak és éld meg ezt az időszakot. Senki sem fog rossz szemmel nézni rád. Semmi gond, ha gyengének és szomorúnak érzed magad. Ez természetes. Igyekezz olyan emberekkel körbevenni magad, akik megértik, hogy mi zajlik le benned, és csináld azt, ami segít abban, hogy elengedd a volt szerelmedet. Ne rohanj, hanem adj időt magadnak. Végül úgyis eljön az idő, amikor már nem fog annyira sajogni a szíved, és elfelejted a közös dolgokat.

2. Hagyd, hogy az érzelmeid kitörjenek belőled

Nem szabad elfojtani a dolgokat, ez is a gyászfeldolgozás egyik folyamata, hogy kiadod magadból az érzéseidet és a gondolataidat. Van aki a zenébe menekül, van aki a sportba, van aki új hobbit keres magának, más pedig egész nap szerelmes filmeket néz és bőg a volt kedvese miatt. Mindegy, hogy melyik kategóriába tartozol, de legyen egy olyan tevékenység, ami segít, hogy az érzelmeidet elengedd. Ha kell nyiss egy blogot és írd ki magadból a dolgokat, a lényeg, hogy ne maradjon benned semmi.

3. Ne aggódj és ne okold magad!

Ne okold magad, és ne hidd azt, hogy minden kapcsolat tökéletes, és csak neked van tehetséged ahhoz, hogy elrontsd azt, ami jó. Ne gondolkodj azon, hogy “mi lett volna ha…” vagy mit kellett volna megcsinálnod, hogy megmentsd ezt az egészet. Felesleges ezen agyalni, mert ha a másik személy úgyis képtelen lett volna kompromisszumra, vagy a változásra, akkor ez nem rajtad múlott. Nehéz nem aggódni a dolgokon, de most tényleg tedd ezt. Felesleges a múlton újra és újra rágódni!

4. Távolíts el mindent az életedből ami rá emlékeztet

Egy kapcsolat végén a legjobb megoldás, ha minden kapcsolatot megszakítasz az exeddel. Legalább addig, amíg túl nem teszted rajta magad 100%-osan. Kerüld el, hogy felhívod őt, vagy akár ráírsz a cseten. Töröld az ismerőseid közül, mielőtt becsavarodnál, hogy 5 percenként ránézel a Facebook vagy Instagram oldalára, hogy éppen mit csinál. Ne járj oda, ahol tudod hogy ő is megfordul, ne beszélgess a barátaival, hanem éld az életed nélküle. Az elején ez nagyon nem könnyű, de muszáj. Tedd el a közös képeket, töröld őket a közösségi média oldalakról, és igyekezz teljesen távol tartani magad az exedtől. Hidd el, így sokkal egyszerűbb a gyógyulás, hiszen nem szakadnak majd a fájó sebek újra és újra.

5. Örülj annak, ha eljön a gyűlölet szakasza

Lesz időszak a szakítás után, amikor a szomorúságot és a fájdalmat felváltja a düh és a harag. Ez teljesen természetes, de ez a jó irány, hiszen a haragot sokkal könnyebb kezelni mint a fájdalmat. Nyugodtan üvölts a világba, hogy “Hogyan tehetted ezt velem?” és szidd a barátoknak fröcsögve az exedet. Ezektől egy idő után megnyugszol, és lehiggadsz. Nyugodtan hallgass odamondós dalokat, amik növelik az önbizalmadat, ha kitombolod magad egyszer csak úgy kelsz fel, hogy már nem fog érdekelni az exed. Ne feledd: a szerelem ellentéte nem a gyűlölet, hanem az apátia.

6. Légy jobb ember és kerüld a bosszút

A harag után erős lesz benned a bosszú iránti vágy is. Meg akarod bántani az egykori szerelmedet, rosszat szeretnél neki tenni, ellehetetleníti az életében, és nem hagyni hogy újra párra találjon. Ne légy bosszúálló fúria, inkább legyél ennél jobb ember. Maradj nyugodj és az energiádat fordítsd valami jobb dologra, mint a bosszú forralása. Akkor se legyél bosszúálló, ha később kiderül valami csúnya dolog. Sokkal elegánsabb, ha normális maradsz, mintha valami meggondolatlan és buta dolgot tennél. Mutasd meg a világnak, hogy te jobb vagy ennél!

7. Próbáld a világ jó oldalát nézni

Tudjuk, hogy ezt is nehéz kivitelezni, de az járjon a fejedben inkább, hogy ez a szakítás egy áldás a számodra. Hiszen fiatal vagy, gyönyörű, és szabad és ne hagyd, hogy ez határozza meg a további életedet. Értékeld a körülötted lévő embereket, akik szeretnek téged. Töltsd sok időt a családoddal, a barátaiddal, akik feltétel nélkül szeretnek. Csatlakozz valami önkéntes szervezethez, tedd egy kicsit jobbá a világot és tervezz a jövőre nézve. Utazz el valahová és gondolj arra, hogy még mennyi mindent tanulhatsz az életben, és még mennyi emberrel találkozhatsz. A Nagy Ő-vel is, ezt se feledd!

8. Fókuszálj magadra!

Amikor kapcsolatban van az ember hajlamos arra, hogy ne magával, hanem a másik emberrel foglalkozzon. Most itt az idő, hogy egy kicsit önzőbb legyél magaddal kapcsolatban. Ne arra gondolj, hogy hogyan csinálhatnád vissza a kapcsolatodat, hanem arra, hogy önmagadat fejleszd. Válassz ki egy új célt, kezdj el egy tanfolyamot, fektesd magadba az időt és a saját boldogságod vezéreljen minden áron.

9. Ne add fel a szerelmet, mert valaki azt mondta, hogy nem szeret

Néhány ember, akinek összetörik a szívét cinikusak lesznek a jövővel kapcsolatban. Azt gondolják, hogy sosem fogják megtalálni a szerelmet, és egyébként is minek az egész, ha bármikor véget érhet, és a fájdalom marad csak utána. Ne gondold azt magadról, hogy öreg korodban csak a macskáid vesznek majd körül, és magányosan halsz meg. Minden alkalommal, amikor beleszeretsz valakibe vállalod a kockázatot. De tényleg egy sikertelen kapcsolat határozza meg az ember életét a továbbiakban? A válasz: nem. Bármikor megismétlődhet a múlt, de ez nem szabad, hogy elbizonytalanítson abban, hogy igenis rád is vár valahol egy tökéletes társ és eljön még a nagy szerelem.

10.  Tudd magadról, hogy megérdemled a legjobbat

Ne pazarold az időd középszerű emberekre, csakis a legjobbat keresd. Ne aggódj azon, hogy egykor egy srác összetörte a szívedet, hiszen a megfelelő ember nem fogja majd ugyanezt tenni veled. Megérdemled a stabilitást, csak olyan kapcsolatba kezdj bele, ahol ezt megtapasztalhatod. Ha valami nem felel meg neked, akkor ne félj kimondani, és változtatni ezen. Megérdemled a legjobb partnert, bízz magadban, hogy hamarosan rálelsz erre az emberre. Mi drukkolunk!

 

Neked van valami jó tanácsod a szakításra? 

Ezt is érdemes elolvasni!

Útmutató a *normális* szakításhoz

No Comments