Élj egy hétig műanyag nélkül – 10 tipp a zero waste élethez

Egyre több figyelmet kap a zero waste életmód, azaz a hulladékmentes háztartás és otthon. Ha szeretnél te is környezettudatosan élni, akkor ajánluk a következő tippeket, mert ezekkel ráhangolódhatsz a zero waste életre! 

Ha a háztartásodat egy kicsit átreformálod, akkor kevesebb hulladékot termelsz és ezáltal nem terheled a Földünket. Sok kicsi pedig sokra megy, ha minél többen csinálják ezt, akkor egyre kevesebb állat szenved majd a műanyagtól az élővizeinkben, és kevesebb munkát adunk a hulladékfeldolgozó üzemeknek is. Légy te is zöldebb és kövesd a tippjeinket a zero waste élethez!

1. Vásárolj kevesebbet!

Egy átlagos háztartás a vásárolt élelmiszerek 20-30%-át fogyasztja csak el. Durva belegondolni, de a többit, azaz a maradékot kidobjuk. Kerüld el a túlvásárlást, mindig listával menj a boltba, és csak azt vedd el, ami a legszükségesebb.

2. Tervezd meg előre a hetet, hogy mit főzöl és mit eszel

Gondold át, hogy mit főzöl a hét egyes napjain és igyekezz ettől nem eltérni. Ha megtervezed a menüt, akkor elég havonta egyszer nagy bevásárlást tartani, mert az otthon lévő hozzávalókból mindig tudsz gazdálkodni.

fotó: unsplash.com

3. Örülj a maradéknak

Ha valamiből több található meg otthon, vagy nem használtad fel az ebédhez, vagy a vacsorához akkor légy kreatív és készíts belőle új fogást. Az internet tele van receptekkel, böngéssz! Gyakran nézz bele a hűtődbe, a romlandó dolgaidat használd fel minél előbb.

4. Csökkentsd a műanyagfelhasználást

Nem kell mindig a boltban venni az ásványvizet, használd a csapvizet, vagy ha nálatok nem iható annyira, akkor vegyél nagy ballonos ásványvizet (5 literes változatban kaphatóak a boltokban). Mindig legyen nálad üvegkulacs, vagy ha ragaszkodsz a műanyaghoz, akkor egy fél literes flakon, amit mindig újra és újra megtöltesz magadnak vízzel.

5. Tüntesd el az egyszer használatos műanyagokat az életedből

Mindig veszel a zöldségekhez és gyümölcsökhez egy-egy műanyag zacskót a boltban? Ezt felejtsd el! Szerezz be vászon zacskókat, vászon szatyrokat, vagy varrj a maradék anyagból kis zsákokat, amikben a boltban megveheted és lemérheted a gyümölcsöket, zöldségeket. Tartózkodj a szívótáltól, vegyél fém szívószálat, vagy környezetbarát papír változatot.

fotó: unsplash.com

6. Újítsd meg a gardróbodat!

Most hogy itt az ősz szelektáld át a gardróbodat! A régen nem hordott ruháidat válogasd ki, és amit lehet újíts fel (te magad, vagy akár egy varrónő segítségével), hogy újra tudd hordani. Ami már nem jó rád, de hordható azt cseréld el egy gardróbvásáron, vagy add oda a rokonoknak. Mielőtt új ruhát vennél előbb járd végig a használt ruhás helyeket és ne ódzkodj a turitól. A fast fashion ruhák néhány mosás után elhasználódnak, inkább vegyél minőségi darabokat, amiket sokáig hordhatsz.

7. Ne vegyél felesleges tárgyakat!

Mielőtt új dolgot vennél keress rá előbb, hogy nem találsz-e használtan olcsóbbat, vagy szerezd meg kölcsönbe. Nem érdemes beruházni olyan tárgyakba, amiket évente egyszer-kétszer használsz! Ugye hány ilyen porosodik a polcodon?

8. Ne szennyezd a csatornák vizét mikroszálakkal

Mosogatásnál és fürdésnél használj természetes luffaszivacsot (ez lebomlik a csatornába kerülve). Ne törölgess mikroszálas törlőkendőkkel, használj pamutot (akár lehet ez egy régi pólód is!). A mikroszemcsék belekerülve a vízbe károkat okozhatnak az élővilágban, mert a halak, madarak lenyelik ezeket a kis műanyagdarabokat.

fotó: unsplash.com

9. Szerezz be többször használható üvegeket

Kávézáshoz ne kérj elviteles poharat, hanem vidd magaddal a sajátodat és abba kérd a kávét. A munkahelyi menzán ne vegyél pluszpénzért műanyagdobozokat, hanem legyen mindig nálad üres, amikor ebédért mész. Elmosás után használd  újra és újra ugyanazt a dobozt, így nem csak pénzt spórolsz, hanem a környezetedet is véded.

10. Válogasd szét a szemetedet

A műanyagot és a papírt gyűjts külön, az üveget szintén (bár az jobb ha újra használod tárolása, vagy abból iszol a műanyag helyett!). A ruháidat ruhagyűjtő konténerbe dobd, a rossz műszaki termékeket vidd a műszaki áruházak elosztóiba, az elemeket pedig a kijelölt elemgyűjtőhöz. Sok kicsi sokra megy!

forrás

Neked van még valami tipped a műanyagmentes és zöldebb életért? Oszd meg velünk!

Ezt is érdemes elolvasni!

Legyél az a nő, aki divatos és védi a környezetét!

No Comments