“Imádni kell a csokoládét! Anélkül nem megy…” – Csokoládé manufaktúra, mint családi vállalkozás

Csokoládé és csokoládé között hatalmas különbség lehet. De vajon mitől függ, hogy egyik csoki finomabb a másiknál? Erről és még sok  más érdekességről beszélgettünk Demeter Zsuzsival a Demeter Chocolate tulajdonosával.

Valóban egy csokifesztivállal indult a Demeter Chocolate története?

Igen! Bár ez inkább két fesztivál volt: először 2000-ben, majd tizenegy évvel később még egyszer. Miután összeházasodtunk, a férjem 1990-ben nyitott egy picike cukrászdát, amelyet szép lassan bővítgettünk. Közben, a kilencvenes években megszülettek a gyerekeink, és amikor óvodások, iskolások lettek, már én is be tudtam segíteni a férjemnek, majd mivel a korábbi munkahelyemre nem tudtam visszamenni, csatlakoztam a férjemhez, és egyre több mindent megtanultam, átvettem tőle. Egészen 2000-ig ment így, amikor is a csokoládé először beköszöntött az életünkbe.

Demeter Zsuzsa, a csokoládék ismerője

Másodszor pedig akkor, amikor már több, mint tíz éve foglalkoztunk csokoládé készítéssel, 2011-ben az Édes Napokon. Ekkor csodálkoztunk rá, hogy a tömeggyártott csokoládékon, szaloncukrokon és konyakmeggyen túl is van világ, méghozzá egy igazi csodavilág. 2013-ban, miután a cukrásziskolát elvégezte, már a fiunk is csatlakozott hozzánk, és bár a lányunk a maga útját járja a marketingben, grafikája is segít a családi vállalkozásban, illetve a honlapunkat is ő készítette.

Néhány év alatt elismert csokoládé manufaktúrává váltatok különlegesebbnél különlegesebb termékekkel. Mi a titok, mi az, amitől ilyen híresek lettetek?

Nincs titok, talán csak az, hogy megfelelő alázat kellett hozzá, és az, hogy mindannyian imádjuk a szakmát és a csokoládét. Ezek nélkül nem ment volna.

Miben más prémium kategóriás csokoládét készíteni, mint a tömeggyártott csokikat?

Itt már nem tudsz rohanni. Bonbon festésnél vagy táblás csoki dekorálásnál nem lehet gyors egymásutánban gyártani, mintha futószalag lenne, hanem mindennek időt kell szentelni. Ezt furcsa volt megszokni. Ugyanazt a mentalitást kellett átvenni, mintha az ember otthon a kis konyhájában alkotna. Másrészről mivel prémium termékekről van szó, nagyon fontos, hogy csak prémium alapanyagokat szabad használni, hiába bombáznak minket az olcsóbb anyagokkal, nem szabad bedőlni az alacsonyabb árnak, folyamatosan ragaszkodni kell a minőséghez.

Számos díjnyertes terméketek van. A minőségi alapanyagokon túl, szerinted mi az a többlet, ami miatt évről-évre nyerni tudtok?

Az az elvünk, hogy nagyon nem szakadunk el a valóságtól, és igyekszünk a földön maradni az ízek terén. Fontos, hogy minél inkább a magyar ízlésnek megfelelő termékeket szeretnénk készíteni, és ami szerintem a legfontosabb, hogy benne van a szívünk-lelkünk.

A forró csokitól kezdve a legizgalmasabb táblás csokin, a díjnyertes bonbonokon át a csokinyalókáig mindent készítetek. Van olyan, hogy legnépszerűbb termék?

A díjnyertes bonbonjainkat nagy szeretettel vásárolják, és szerencsére egyre több van belőlük. Nemrég a Magyar Kézműves Remek Pályázat díjátadóján voltunk, ahol tavaly és idén is sikerült két bonbonunkkal nyerni.

Az utóbbi két évben a szaloncukraitok között olyan különlegességek voltak, mint a robbanós cukorral töltött, vagy a chilis-marcipános. Hogyan születik meg egy új ötlet, hogyan találjátok ki, mi az, ami felkerül a palettára?

Általában mi lányok kitalálunk valami újat, és elkezdjük mondogatni a fiúknak, hogy ezt meg kellene valósítani. Így voltunk például most is az erdei gyümölcsös-sajttortás bonbonunkkal. De aztán ez úgy szokott kinézni, hogy vannak azok az ötletek, amire zsigerből azt mondják, hogy ezt nem lehet megcsinálni, aztán van, amire némi gondolkodás után mondják, hogy ezt nem lehet, és van, hogy addig mondogatjuk nekik, hogy végül csak kitalálnak valamit belőle.

Talán a férjem az, aki a tradicionálisabb gondolkodású, és mi többiek vagyunk, akik az új vonalat képviseljük, de szerintem nagyon jól megférünk egymással, ahogy a hagyományos és az új ízek is.

Egyébként az igazi agyalási időszak általában a május-június, amikor a csoki szezon egy kicsikét alábbhagy: ilyenkor gondolkozunk az új ízeken is, de egész évben mindenkinek folyamatosan mocorog az agya. Aztán amikor összeülünk, elkezdünk együtt töprengeni, hogy mi lenne, ha most ilyeneket, meg olyanokat találnánk ki.

Hamarosan itt a karácsony. Milyen újdonságokkal készültök?

Szeretnénk egy prémium csokoládés klubot létrehozni a csokiimádók részére. De szaloncukrok terén is a meglevő 15 íz mellett 3 új ízesítést is bevezetünk. Az új ízek mellett a szaloncukrok új csomagolást, új dobozokat is kapnak idén. A táblás csokiknál is leginkább új ízekkel variáltunk, a legújabb kedvenc egy egészen különleges gyümölcs, a vadszamócás lett, és van egy zárt, ízesített táblás kollekciónk, amelyek közé újdonságként a levendula is bekerült.

Milyen lesz a három új szaloncukor?

Most már elárulhatom, hogy a megszokott szatmári szilvás, vörösboros, sós-karamellás, mézes málna pálinkás, stb. mellett készítünk majd mézes-diógrillázsos szaloncukrot, csupa csokisat, amely kívül-belül étcsokis lesz, illetve cukormentes szaloncukrot is két ízben: fahéjas-narancs és kókusz. De készülnek majd erdei gyümölcsös-sajttorta ízű szaloncukrok is.

Neked melyik a kedvenc csokoládéd?

Most a nyári díjnyertes táblás: karamellás tejcsoki, hawaii vörös sóval és piemonti mogyoróval, mert ez valami egészen különleges és fantasztikus ízvilág. A másik favoritom pedig az erdei gyümölcsös sajttortás íz.

Azt gondolnám, hogy aki ilyen mennyei csokoládékat készít egész nap csak kóstolgat. Így van ez nálatok is?

Napi szinten maximum egy kockányit, vagy egy-két pasztillát kapunk be, miközben beleöntjük olvadni a gépbe, vagy amikor újdonságokat készítünk, de itt az üzemben már senki nem eszik egész nap csokit, csak akik meglátogatják a workshopjainkat, vagy tárgyalnak velünk.

A weboldalatokon egy egészen különleges dologgal találkoztam. Mesélnél bővebben a csokoládé előfizetésről?

Bár hazánkban még nem elterjedt, de külföldön nagy reneszánszát éli a csokoládé előfizetés. Miért is járnád a boltokat, ha egy kis csokoládéra vágysz, vagy egy számodra fontos embert szeretnél megajándékozni egy különleges bonbonnal. A Demeter Csokoládé Club lényege, hogy minden hónapban megajándékozhatod magad különleges csokoládékkal, amit gondosan válogatunk össze NEKED.

Ez a Demeter Chocolate Club, amelyben az előfizető minden hónapban egy csomagot kap kézhez: lehet három hónapra, hat hónapra, vagy akár egy egész évre előfizetni, és így a megrendelőnek havonta érkezik egy csokicsomag. Ebben mindig különlegességgel, újdonságokkal, és olyan ízekkel lepjük meg a vásárlókat, amelyeket más még nem kóstolhatott, ez csak az ő privilégiumuk lesz.

A Demeter Chocolate finomabbnál finomabb csokoládéiban itt is gyönyörködhetsz mielőtt megkóstolód őket.

No Comments