„Egyértelmű volt, hogy van értelme annak, amit csinálunk.”

Alig néhány kilométerre a Balatontól, lankás dombok között bújik meg az apró kis település, Pécsely, ahol egy családi manufaktúra tündérmesébe illő luxus szappanokat készít, melyek mára a világ minden táján kaphatók. 

Utánajártunk a Zador szappanok titkának Bokrosi Mátéval a Zador márka egyik alapítójával és tulajdonosával.

Az ötszáz fős településen lévő üzembe minden reggel boldogan mennek a falubeliek dolgozni. Szól a rádió, a dolgozók viccelődnek egymással, látszik, hogy mindenki nagyon jól érzi magát, miközben a világ egyik legexkluzívabb szappanjait készítik. Vajon ez lehet a Zador szappanok titka, a falubeliek gondoskodó szeretete vagy még ennél is többről van szó?

Hogyan kezdődött a Zador szappanok története?

A társam és legjobb barátom, Bence szülei vegyészmérnökök, akik már évek óta végeztek bérgyártást a családi üzemükben Pécselyen több magyar cég részére. Ebbe kerültem bele én, kvázi külsősként, amikor Bencével szerettünk volna egy exportpiac képes márkát létrehozni. Elkezdtünk gondolkodni, hogyan és mint kellene csinálni. Úgy gondoltuk, hogy a tapasztalatot, a know-how-t, a családi receptúrát, az összes jó hatóanyagot és alapanyagot összegyúrhatnánk egy új szappanmárkába. Hosszas tervezés és fejlesztés után így jött létre a Zador brand. Nagyon sok munka volt vele, például magát a tervezést is majdnem egy évig csináltuk egy magyar képzőművész hölggyel, Laki Eszterrel, aki kézzel rajzolta meg a grafikákat a különböző szappanokhoz.

Hogyan fogadta a piac a termékeket?

Az előkészületeket követően 2014. májusában lettünk kész mindennel és már akkor tudtuk, hogy először külföldre szeretnénk vinni a szappanokat. El is indultunk Dubaiba, a legnagyobb közel-keleti kiállításra, a Beautyworld-re, ahol nagyon jó fogadtatása lett a Zador szappanoknak. Ugyanakkor rájöttünk arra, hogy a Közel-Keletre kis magyar cégként kimenni egy új termékkel gyakorlatilag lehetetlen, mert ha nincs olyan lokál ismeretséged, aki segíteni tud, akkor esélytelen vagy bármilyen termékkel. Viszont találtunk partnereket a Fülöp-szigeteken, Bahreinben és Dubaiban is, úgyhogy már úgy jöttünk haza, hogy hatalmas lökést kaptunk, és egyértelmű volt, hogy van értelme annak, amit csinálunk.

Akkor már értem a keleties hangulatot a magyaros minták mellett…

Minket a Közel-Kelet ilyen szempontból nagyon vonzott: van pénz, van kereslet és nagyon vonzók a magas minőségű európai kozmetikumok, ahogy Ázsiában is. Titkon vagy inkább tudat alatt talán ezért is szerettük volna keleties hangulatúra a dizájnt, de ez szerencsére Európában sem lett sok.

Először miért éppen külföldre szerettetek volna menni?

Féltünk az ártól Magyarországon. A terméket annyira prémium termékek, hogy azt gondoltuk, talán sok lesz itt, talán drága lesz. Ezért inkább külföldön próbálkoztunk. Mostanra azonban megfordult az arány. De az első időben rengeteg külföldi kiállításon voltunk, ahol elkezdték keresni és vásárolni a termékeinket, még design díjat is nyertünk Hong-Kongban. Majd egy-két év után egyre többen kerestek meg bennünket itthonról is, több újságban is szerepeltünk, és szép lassan elkezdtek felkapni minket itthon is: felfigyelt ránk egy-két magyar cég, akik szerettek volna prémium magyar terméket tartani.

Mi volt az, ami külföld után Magyarországon is megadta a lendületet?

A nagy áttörést három évvel ezelőtt az Intimissimi-vel elkezdett együttműködés és közös munka hozta meg, amelynek révén nagyon sok emberhez eljutottunk. Most már majdnem minden ötcsillagos szállodában is bent vagyunk, a Four Seasons-ben, a Ritz Carlton-ban és a Hiltonban, illetve az Országház ajándékboltjában is. És ami nekünk óriási önbizalmat adott az az, hogy megpályáztuk a Douglas Parfümériát, amelyben egyébként nincsen magyar termék. Nagyon nehéz volt, de végül sikerült bekerülni először két üzletbe, majd négybe és mostanra annyira szeretik a vásárlók, hogy már tizennyolc Douglasban vannak jelen a Zador szappanok.

Néhány év alatt ez nem kis teljesítmény… Mi a titkotok?

Nincs titok, de a szó jó értelmében pofátlanul mentünk előre: különböző kiállításokra jártunk, majd elkezdtük kiküldeni a termékeket több külföldi cégnek, a legelején több százat is, és ezekből elég jó arányban lett vásárlás. Ahogy egyre terjedt a hírünk, úgy kerültünk be egyre több helyre, és egyre több helyen látták a szappanokat.

Fontos volt az is, hogy olyan neves referenciákat gyűjtsünk, mint a Four Seasons és az Intimissimi vagy a Douglas. Azt is megtapasztaltuk, hogy a legfontosabb a partnereinkkel való személyes kapcsolattartás, ezért tavaly áthelyeztük a fókuszt a környező régióra, amelyet könnyebben elérünk személyesen. Így többet tudunk velük személyesen találkozni, beszélgetni, ők pedig meg tudják osztani velünk a meglátásaikat, hogy mit lehetne máshogy vagy jobban csinálni. Annak köszönhetően, hogy a gyártás is a mi kezünkben van, minden igényre gyorsan tudunk reagálni, legyen az akár illat vagy csomagolás igény. Rugalmasak vagyunk, tudunk gyorsan, flexibilisen reagálni.

Mit gondolsz, a társaddal, Bencével mi a legfőbb erősségetek?

Kiegészítjük egymást. Bence a precíz és pontos alappillére a cégnek, én pedig a szárnyaló, sales attitűddel megáldott valaki, és óriási a kohézió közöttünk. Kicsit olyanok vagyunk, mint a jin és a jang: ami az egyikőnkben nincs meg, az megvan a másikban. Tíz éve vagyunk barátok, öt éve van közös vállalkozásunk és ez alatt az idő alatt még egyszer sem volt konfliktus közöttünk.

A magyar hagyományok nagyon fontosak számotokra, de az új technológiák is. Hogyan tudjátok vegyíteni a régit és az újat?

A gyártás során úgynevezett Triple-Milled technológiát alkalmazunk, amely egy 1400-as években kialakult francia eljárás. Nem főzzük, hanem hidegen sajtoljuk a szappant, ezáltal lesz sokkal homogénebb, krémesebb és tartósabb a termék. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy családi üzemben gyártunk és bár nagy és modern gépeink vannak, minden egyes szappant kézzel préselünk le, ezáltal egyenként át is nézzük őket, hogy nincs-e hibája, nincs-e berepedezve, majd ezek után szintén kézzel csomagoljuk be őket. Ez egyébként egy elég nagy meló, mert egy belső selyempapírba és a külső papírba is hajszálpontosan kell becsomagolni, majd egy szalaggal átkötni, végül ráragasztani a matricát, de szerintem hatalmas pluszt ad a termék értékéhez. A modern technológia által a szappanok nagyon magas minőségűek lesznek, míg a hagyományos módon történő utolsó simítások kézzel készülnek, amelyek szinte lelket öntenek beléjük.

Maguk a szappanok mitől mások és különlegesek?

Azt látom a boltokban, hogy egy Zador szappan először azért fogja meg az embereket, mert szép a csomagolása. Majd megszagolják és érzik, hogy nagyon finom az illata, úgyhogy megveszik és hazaviszik. Majd miután kipróbálták, megveszik újra, mert jó a termék. Ahogy ruhában, úgy szappanban is különböző minőségű alapanyagok vannak és talán attól mások a mi termékeink, hogy minden alapanyagból a legjobb minőséget használjuk. Például parfümből nagyon sokféle van, de mi abból is a legjobb és legmagasabb kategóriás illatot használjuk. Igaz, hogy ez drágább, de nem tartalmaz például allergént sem. De ugyanez a helyzet a shea vajjal is: hiába drágább a legjobb minőségű, mégis azt tesszük bele. Termálvizet használunk, ami itthon egyedülálló és a világon is csak kevesen használják. És mások a szappanjaink a személyes gondoskodás miatt is, mert nem kiköpi őket a futószalag, hanem egyenként időt szánunk minden darabra.

Melyek a legnépszerűbb szappanok?

Van egy top hármas listánk: a Füge-Körte, a Paprika és a Szőlő szappanok. De régiófüggő is, mert például a Kakaó szappan Amerikában nem annyira népszerű, de a Közel-Keleten nagyon szeretik, a Rózsa szappant Oroszországban imádják, míg itthon kicsit elcsépelt már. És már most úgy látjuk, hogy az új Mangó-Narancs is felkerül a toplistára.

Neked melyik a kedvenced?

Mindegyik. De talán most nekem is a Mangó-Narancs a többinél egy kicsit jobban a szívemhez nőtt.

Mi az, ami ötletet ad egy új illathoz, illetve egy új termékhez?

Gyakorlatilag a saját fejünk után megyünk: ha valahol megcsap minket egy illat, akkor abból már elindul a következő ötlet a fejünkben. A legújabb szappanunk a Mangó-Narancs illatú, amelyhez a mangót is úgy találtuk ki, hogy Portugáliában a hotelben megláttunk egy mangós dekorációt, amely nagyon megtetszett és elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mivel kombináljuk, hogy a mangó édessége mellett legyen benne egy kis fanyarság. Egyébként nekem ez a játék – amikor egy új gyerek születik – a kedvenc részem, és mindig nagyon kíváncsian várom, hogy a piac hogyan fogadja majd.

A szappanon kívül milyen más termékeitek vannak?

Már régóta szerettünk volna bővíteni a kínálatot, szerettük volna a spa és home fragrance vonalat erősíteni, de sokáig féltünk tőle. A szappan elég jól bevált, nagyon megszerették az emberek és nem akartuk lerombolni az eddig felépített brandet egy kevésbé jó termékkel. Talán ezért is tartott másfél évig, mire megszületett a fürdősó. Több mindenben gondolkoztunk, de a fürdés és a tisztálkodás világában a szappanhoz a fürdősó elég közel áll, és mivel az illatok már nagyon bejöttek az embereknek, adta magát, hogy a szappanokhoz megszülessenek a fürdősó termékek. Mivel számunkra az is nagyon fontos, hogy élményt adjunk a vásárlóinknak, úgy tűnik jó ötlet volt a fürdősó.

Milyen új termékeket terveztek még?

Hamarosan piacra kerül a gyerek szappanunk, amely illatmentes lesz és még a Pure szappanunknál is finomabb összetevőket használunk majd benne, hogy még a legérzékenyebb bőrre is lehessen használni. Ezen kívül lakás illatosításhoz diffúzerekkel készülünk, de azt azért tudni kell, hogy egy új termék kifejlesztése hosszú idő, és egy év volt mire a fürdősó piacra került, most pedig már nyolc hónapja készülődünk a diffúzerrel.

Hogyan tervezitek a jövőt?

Két célunk is van: a egyik, hogy a meglévő vevőinket hosszú éveken keresztül ebben a magas minőségben tudjuk kiszolgálni, és azt mondhassák évek múltán is, hogy ez egy nagyon jó termék, amelynek a minősége és a színvonala változatlan. A másik pedig az, hogy egy olyan komplett termékpalettát csináljunk, amely a spa és home fragrance vonalat lefedi és ezekből, ha nem is világhírű, de egy világszinten is jól ismert márkát építsünk, amit nem kell már elmagyarázni az embereknek.

 

Fotók: Zador Facebook

No Comments