Ha ezt a 13 dolog tapasztalod *azonnal* menekülj a kapcsolatból

Egy rossz kapcsolatnak vannak jelei, még akkor is, ha a rózsaszín szemüvegtől lehet, hogy rögtön nem veszed észre. 

A szerelem megszépíti a másik felet, és csak később, jóval a szakítás után vesszük észre, hogy akit szerettünk, az mennyire nem volt fair velünk szemben. Hogy elnyomott. Hogy irányított. Hogy ránktelepedett. Vagy semmibe vett. Esetleg erőszakos volt velünk.

Biztos, hogy te is átéltél már néhány ilyet, de most jöjjenek azok a példák, amiket mások tanácsolnak, hogy gondolj át egy kapcsolatban, és ha úgy látod, hogy igaz rád/rátok, akkor menekülj. Inkább legyél egyedül, mint egy olyan kelepcében, ami megakadályoz abban, hogy teljesen kiteljesedj!

1. Menekülj, ha titkolózik előtted

Nyilván nem azokról a kis titkokról beszélünk, amivel mondjuk a te születésnapi meglepetésedet szervezni, hanem a sokkal súlyosabbakról. Ha rejtegeti előtted, hogy kivel beszélget a telefonján, vagy sosem ad egyenes választ a kérdéseidre, illetve, ha letagadja a barátai előtt a kapcsolatotát az nem jó jel.

2. Menekülj, ha nem érzed magad mellette vonzónak

Ha úgy érzed, hogy nem értékel eléggé a párod, nem bókol neked, nem méltatja az érzelmeidet, és nem néz rád vágyakozva, akkor érdemes menekülőre fogni. Érezned kell, hogy odáig van érted, és ez ne csak 1-2 napig tartson. Ha nincs meg a vonzalom, akkor erre kár kapcsolatot építeni.

3. Menekülj, ha neked kell mindent megtervezned egyedül

Te hívtad el először randira? Te üzentél rá először a randi után? Te vezeted a beszélgetéseket, amikor együtt vagytok? Minden te találsz ki? Ha így van, akkor ideje véget vetni ennek a kapcsolatnak, mert ha mindenért te teszel, egy idő után el fogsz fáradni.

4. Menekülj, ha nem ugyanazon a ritmuson rezegtek

Hetente, vagy akár naponta megváltozik a párod hozzáállása hozzád és a körülöttetek lévő dolgok iránt is? Lehet, hogy észre sem veszed, hogy nem ugyanazon a ritmuson rezegtek, és ez miatt vagytok feszültek egymással. Egy idő után ez nagyon kellemetlen lesz, mert nem lesznek közös dolgaitok, és ez nem fogja erősíteni a kapcsolatotokat.

5. Menekülj, ha csak magáról gondoskodik

Ha valaki egy kapcsolatban él, akkor ugyanúgy kell a másikról is gondoskodnia. Nyilván nem kell mindent a másik helyett megcsinálni, de a közös dolgok fontosak. Ha valaki bajban van, akkor segít a másiknak és fordítva. Ha te ezeket nem kapod vissza, akkor érdemes kilépni a kapcsolatból.

6. Menekülj, ha nincs lelkiismerete

Ha a másik valami olyasmit csinál, ami neked fáj, és figyelmen kívül hagyja azt, hogy ettől te rosszul érzed magad, az egy hatalmas villogó jel arra, hogy azonnal ott hagyd.

fotó:unsplash.com

7. Menekülj, ha kényelmetlenül érzed magad vele

Ha állandóan tojáshéjon kell járnod, nehogy megbántsd, vagy felidegesítsd a párodat, akkor ez nem jó jel. Ha valaki annyira érzékeny, hogy nem képes a kompromisszumokra és ezzel gyakorol nyomást a másikra az felejtős.

8. Menekülj, ha állandóan bűntudatot kelt benned

Ha valaki állandóan túlzásba esik, majd úgy szervezi a dolgokat, hogy minden alkalommal ő kerüljön ki áldozati bárányként a dologból, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy véget vetsz ennek a kapcsolatnak. Ne légy olyan emberrel, aki nem ismeri be a hibáit, nem lehet mindig ő az áldozat, ezt te is tudod.

9. Menekülj, ha mindig elvárja, hogy lemondj a dolgaidról

Ha a másik feled elvárja, hogy lemond a barátokkal  vagy a családdal való közös programot, vagy követeli, hogy feladd a munkát, hogy csak vele foglalkozhass…. Ha valaki elvárja, hogy feladj mindent miatta, mert szerinte csak ő okozhat neked boldogságot, ott valami súlyos baj van a fejekben. Ne áldozz fel mindent érte!

10. Menekülj, ha nem osztja meg veled az érzelmeit

Ha valaki úgy tesz, mintha jól lenne, de te is érzed, hogy nyilvánvalóan nem így van, akkor érdemes elgondolkozni. Ha valaki elrejti magát a másik előtt, titkolózik, akkor azon nem nagyon lehet segíteni. Ha te sokszor próbáltad már megnyitni az illetőt, de hasztalanul, akkor valószínűleg nem illetek össze.

Erről a jelenségről itt is írtunk már bővebben:

Ha ezt az 5 dolgot tapasztalod, akkor a partnered érzelmileg nem hozzáférhető

11. Menekülj, ha állandóan parancsolgat

Megmondja, hogy melyik ruhát vedd fel, megmondja, hogy mikor találkozz a barátaiddal. Sőt! Engedélyt kell kérned, mielőtt elhagyod a házat, az nem kapcsolat, hanem börtön. Azonnal menekülj, ha valaki ennyire rád akar telepedni, mert ez nem egészséges.

12. Menekülj, ha rád vetíti a haragját és erőszakos lesz

Ha a párod egy stresszs nap után úgy bánik veled, mint egy lelki boxzsákkal és rajtad vezeti le a feszültséget az nem normális. Ha a verbális vita mellé erőszak is társul, akkor azonnal szakíts vele. Az ilyen embereknek megfelelő dühkezelési tanfolyam kell, és szakember, aki segít rajtuk.

13. Menekülj, ha úgy érzed egyoldalú kapcsolatban vagy

Bármit csinálsz, olyan, mint ha egyedül lennél, holott elvileg van egy párod? Ha a válasz igen, akkor nincs mire várni, a szakítás a legjobb megoldás. Ne maradj egyoldalú kapcsolatban, mert ez csak belőled vesz el, és nem kapsz érte semmit sem.

forrás

Te hozzátennél még valamit a listához? 

Ez a lista pedig a szakítás után lesz hasznos:

10 dolog, amit engedj meg magadnak szakítás után

No Comments