A legjobb filmek Halloweenre, avagy borzongás indul!

Bár a Halloween egy amerikai ünnep, de már Magyarországon is sokan ünneplik. Ha nem is “Csokit vagy csalunk!” édességgyűjtő túrával, de egy félelmetes filmes mozimaraton te is beszállhatsz ebbe a különleges ünnepbe! Mutatjuk a legborzongatóbb és legszellemesebb filmeket a maratoni halloweeni filmes estéhez! 

A Halloween egy ősi kelta ünnep, amit október 31. éjszakáján, azaz Mindenszentek előtti estén ünnepelnek. Az angolszász ünnep őse a kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe a samhain volt. Azt tartják erről az estéről, hogy ilyenkor a legvékonyabb a túlvilág és a rendes világ közötti átjáró és ilyenkor visszatérhetnek a különleges lények a túloldalról. A félelmetes éjszaka jó ok arra, hogy horrorfilmeket nézzünk, feltéve, ha szereted a műfajt 🙂 Mi most ezekből válogattunk egy csokorra való!

Rémálom az Elm utcában

Bár a Freddy Kruegerről szóló film 1984-ben debütált még most 30 év után is nagyon félelmetesnek hat. Az éles karmokkal rendelkező férfi az emberek rémálmaiból táplálkozik és válik egyre gonoszabbá. A főszereplő lány (Nancy) egyszer csak rémálmokat kezd látni, aminek főszereplője a félelmetes Freddy. A lányról azt hiszik, hogy megháborodott, ám amikor a rémálmai valósággá válnak Nancy rájön, hogy Freddy igencsak élő és megpróbál szembeszállni vele. A filmben feltűnik a fiatal Johnny Depp is, úgyhogy érdemes előszedni ezt a régi klasszikust.

Elvarázsolt kastély

Szerencsére ez a film nem a klasszikus félős fajtából való, bár ezt is átjárja egy különleges hangulat. A film  főszereplőjét alakító Eddy Murphy egy ingatlanügynököt alakít, akit arra kérnek fel, hogy eladjon egy régi kastélyt. A kastélyban azonban szellemek laknak, akiknek nem igazán tetszik ez a helyzet.

Boszorkányok

Roald Dahl klasszikus könyvéből készült film egyaránt jó szórakozás a kicsiknek, és a felnőtteknek is. A történetben egy árván maradt kisfiú nagymamájához kerül Norvégiában. A nagymama és unokája elutazik egy szállodába, ahová különleges vendégek érkeznek. Mint kiderül itt rendezik meg a nemzetközi boszorkánytalálkozót, aminek fő célja hogy a boszik a gyerekeket elpusztítsák az egész Földön. A kisfiú és a nagymamája kieszelnek egy tervet, hogy ezt megakadályozzák, ám a boszik is szemfülesek.

Hotel Transylvania

Ismerd meg Drakula gróf ötcsillagos luxuskastélyát, ahol a szörnyek pihenhetik ki rémes fáradalmaikat. A vámpírok fejedelme hétvégi bulit szervez a féltve őrzött, 118. születésnapját ünneplő kislányának. Erre meghívja a rémes kompániát, az élén Frankensteinnel és menyasszonyával, a múmiával, a láthatatlan emberrel és egy falka vérfarkassal. Az ünnepség vérbő, jó hangulatban telik, mígnem hátborzongató esemény történik: a kastélyba téved egy igazi, élő ember! Ráadásul fiatal, jó fej és megtetszik Drakula lányának.

Bűvölet

A történet főszereplője négy lány, akik mások mint a kortársaik. Mindegyikük magányos, és mindegyiküknek vannak gondjai az életében. A 4 lány szövetséget köt, mert rájönnek, hogy van egy erősségük, és ez a bűvölet. A négy boszorkány kitanulja a fekete mágiát és elkezdenek bosszút állni a környezetükön, a túlvilág részegítő ereje azonban összekuszálja a szálakat és egyre jobban eldurvul a dolog.

Az ördögűző

A klasszikus horror 1973-as változata még ma is igazán rémísztő. A filmben a kis Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg végül Chris elkeseredésében Merrin atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza. A félelmetes film rengeteg legendás jelentet tartalmaz, ami azóta is forrásul szolgál a hasonló műfajban készült filmeknél. Te láttad már ezt a klasszikust?

Harry Potter filmek

J.K.Rowling híres könyvsorozatából film tele van mágiával, ami Halloween-kor elmaradhatatalan. A boszorkányok, varázslók, trollok, dementorok, szellemek világa nagyon hangulatos, és magával ragadó. Ha még nem láttad, akkor most érdemes végignézni az összes filmet, ami részről-részre lesz egyre sötétebb és baljósabb.

AZ

Stephen King a Goodstuff szerkesztőségének egyik nagy kedvence, így nem maradhat ki a listából az író bohócos gyerekfőszereplős horrorja. A helyszín Derry városa, ahol valami leselkedik a gyerekekre, akik sorra tűnnek el, vagy kerülnek elő darabokban. Egy csapat gyerek összefog, mert tudják, hogy a csatornában AZ ólálkodik, aki 27 évente éhesen feltámad és áldozatokat szed. A filmnek van egy 2017-es verziója is, de a régi is pont annyira félelmetes, mint 1990-es változat.

István, a király! Íme a 10 legjobb film Stephen King könyveiből

Carrie

És ha már King, akkor jöjjön egy másik különleges történet filmes változata. A Carrie egy telekinézissel bíró félénk és gátlásos lányról szól. Carriet sokszor bántják az iskolástársai hülye viccekkel, otthon pedig a bigottan vallásos anyja terrorizálja. Carriet csúnyán megalázzák, amikor a lánynak először jön meg a menstruációja, és ő bosszút forral. Az iskolai bálon, ahol Carrie is résztvesz elszabadul a pokol, mert a lány bosszúja beteljesedni látszik.

Sikoly

Zárásul jöjjön egy újabb klasszikus, a híres fehér sikító maszkos gyilkológépről, aki több filmben is riogatta áldozatait. Az első rész főszereplője Sidney (Neve Campbell) akinek édesanyját néhány hónapja gyilkolták meg, édesapja nem foglalkozik a lányával, Sidney pasijának az esze pedig inkább a testiségen jár a lány érzelmei helyett. A kisvárosban, ahol élnek brutális gyilkosságsorozat veszi kezdetét, és minden Sidney-n múlik, mert valahogy ő a központja az egésznek.

Neked van kedvenc félelmetes filmed? Jöhetnek a kommentek, hogy te miket nézel meg idén Halloween-kor! 

No Comments