„A gyerek megszületése előtt nem biztos, hogy ezt végig tudtam volna csinálni.”

Mondják, hogy az ember lánya anyaként sokkal többre lesz képes, és tulajdonképpen bármit meg tud csinálni, bármilyen nehézséggel meg tud birkózni. Sőt, akár még az álmát is képes valóra váltani. Interjú Gruiz Dórival, a Grudo márka alapítójával.

Egy régi álmodat valósítottad meg, de milyen volt az út, amely elvezetett idáig?

Korábban egy multinál készségfejlesztő tréningeket tartottam menedzsereknek és értékesítőknek, de mindig szerettem volna kipróbálni, hogy milyen az önálló, vállalkozói lét. Nálunk a családban mindenki alkalmazottként dolgozik, míg az ismerősök között volt, aki saját lábra állt, így láttam a különbséget, hogy milyen az, amikor a saját céljaidért dolgozol és milyen, amikor mások céljaiért. Egészen más, amikor az ember megálmodik valamit és ahhoz keres segítőtársakat maga mellé. Úgyhogy ez tényleg egy álom volt és őszintén szólva nem is gondoltam volna, hogy idáig eljutok.

Miért?

Amennyire jól működött régen a magyar textilipar, annyira haldoklik most. Nem egyszerű olyat találni, aki hajlandó veled szóba állni, ha rögtön nem ezer darabot akarsz legyártatni, vagy például aki ismeri annyira a piacot, hogy hol érdemes jó minőségű anyagot beszerezni. Nekem közel egy év volt, mire minden összeállt. Először arra gondoltam, hogy valami olyannal kellene foglalkozni, amit én is meg tudok csinálni, aztán az egyik ismerősöm feltette a nagy kérdést, miért akarok mindenáron én magam gyártani. Ez volt az igazi fordulópont: egészen új távlatok nyíltak meg előttem.

Hogyan jött éppen a táska ötlete?

Kisgyerekes anyukaként szerettem volna egy hátizsákot magamnak, hogy mindig legyen két szabad kezem. Ám a boltokban igazából két véglettel találkoztam: a nagy sportáruházakban kapható hátizsákokkal, amelyeket ugyan nem sajnál az ember lerakni a játszótéren és nagyon praktikusak, de kinézetre nem tetszettek, illetve a másik véglettel, a több tízezres szép bőrből készült darabokkal, amelyeket nem feltétlenül szántam volna egy ilyen jellegű táskának.

Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy csináltatok magamnak egy táskát, ami mindent elnyel, és ugyanazokat a praktikumokat tudja, mint egy sportos hátizsák, csak szép kinézettel.

Innen már könnyű volt a megvalósítás?

Az elején elég sportosra sikerült, és nagyon és sokat kellett finomítani rajta, hogy csinosabb, letisztultabb legyen. Amikor ezzel megvoltam, a következő nagy lépés az volt, hogy találnom kellett valakit, aki legyártja nekem. Sajnos be is fürödtem az egyik céggel és fél évre megrekedt a munka. De ekkor derült ki igazán, hogy ezt én tényleg szeretném, mert ezen a ponton simán elengedhettem volna az egészet azzal, hogy oké, megpróbáltam, de nem sikerült. Végül Sárváron megtaláltam Andit, aki azóta is varr nekem, vele mindent átbeszéltünk és ekkor újra sínre kerültek a dolgok. A következő nagy ugrás pedig az volt, amikor bekerültem a Pici Piacra, és már nem csak online, hanem személyesen is tudtam találkozni a vásárlókkal. Ez nekem mindig nagyon sokat ad, kapom a visszajelzéseket, látom az arcukat és egészen más az is, amikor a kezükbe tudják fogni a táskákat.

Melyek voltak a fő szempontjaid a táskák kitalálásánál?

Amikor elkezdtem táskákat tervezni magamból indultam ki és abból, ami az anyai élethelyzetből adódik. Azt szerettem volna, hogy ne kelljen átpakolni egyik táskából a másikba, hanem olyan legyen, amely megállja a helyét a játszón és egy üzleti találkozón is. Ahol egyben vannak a praktikus elemek és a csinosság.

Ősszel például nagyon jól jön a bővíthető rész is, mert amikor reggel elindulunk még hűvös van, de napközben már le kell venni a kabátokat, pulcsikat, és még ezek is simán beleférnek.

Az is nagyon fontos volt nekem, hogy olyan táskákat készítsünk, amelyek többféle élethelyzetben is megállják a helyüket, és ettől függően lehet hátizsáknak vagy oldaltáskának is használni.

Elképesztő menőn néznek ki, de melyek azok a dolgok, amelyek még különlegesebbé teszik őket?

Mindegyik vízálló anyagból készült, ezért nem kell aggódni sem amiatt, hogy esőben elázik, de amiatt sem, hogy kifolyik a kulacs és nyomot hagyna rajta. Egyébként kifordítva vagy egy párnahuzatba belerakva mosógépben is moshatók. A sajátomat direkt nem kímélem, hogy első kézből lássam, mi az, amit bírnak. Ez az ezüst színű például földön és homokozóban is rendszeresen van, a kisfiam imád belepakolni, és mindent kibír, még a kosz sem látszik rajta. Ezt a bővíthető fazont fogom most megújítani és pár héten belül kijön a 2.0-ás verzió, mert az volt az egyik visszajelzés, hogy jó lenne, ha belül lehetne rendszerezni.

Úgyhogy ugyanígy fog kinézni, de belülre három új zsebet kap, így nem kell majd sem a kulcs, sem a nassolnivalók után kotorászni, hanem mindennek meg lesz a maga helye. Kívülről pedig az első zsebe teljesen levehető lesz, és akár övtáskának vagy oldaltáskának is lehet majd használni.  És ami még külön büszkeség, hogy ezzel a megújított hátizsákkal elindultunk Magyar Kézműves Remek Pályázaton „mai kézműipar” kategóriában és már a középdöntőben vagyunk. Ráadásul, amikor be kellett adni az anyagot és visszakaptuk a visszaigazoló levelet, az egyik ügyintéző azt mondta, hogy nagyon szurkol nekünk, mert nagyon tetszik neki a táska és reméli, hogy a zsűrinek is fog. Úgyhogy, remélem jól sikerül majd.

Melyek a legnépszerűbb darabok?

Ezt nehéz megmondani, mert nagyon szeretik a variálható pántos táskát, viszont a mini pelenkázót sokan viszik babavárót bulikba. A bővíthető táskát is sokszor viszik ajándékba, sőt még férjek is vásárolják a feleségüknek.

És nem csak anyukáknak készülnek a táskák, hanem…

…gyerekeknek is. Méghozzá tépőzáras megoldással pakolható táskák. Ezeknek az a különlegességük, hogy a gyerekek kis mintákat tudnak ide-oda helyezgetni a táskán, így tudnak játékosan kibontakozni. Folyton agyalok, hogyan tudnám szebbé, jobbá, praktikusabbá tenni a táskáimat. Így még ebben az évben szeretném a gyerek hátizsákokat is megújítani, egy kicsit felturbózni, és a színén vagy a méretén változtatni. Úgy gondolom, hogy egy kicsit a felnőtt termékek köszönnek majd vissza bennük, és amellett, hogy már eredetileg is sok hasznos funkciót kaptak, mint a névtábla, ahová be lehet írni elérhetőségeket, vagy a fényvisszaverő csík, most egy levehető gyerekhámot is kapnak a táskák, ha túl zsúfolt helyre mennénk a gyerekekkel.

Ezen kívül milyen újdonságokkal készülsz még?

Hamarosan már a webshopban is kapható lesz a férjem inspirálta laptop táska, amely szerintem nagyon jó karácsonyi ajándék lesz a férfiak számára is. Októberberben tervezek kijönni egy kisebb méretű hátizsákkal is, amely azért is nagyon különleges lesz, mert mind a két oldalát lehet majd használni. Aztán szeretnék egy pénztárcát is a táskákhoz, és ha ezek megvannak, akkor szeretném megcsinálni a kétoldalú táska gyerekváltozatát is. Ha az újításokkal megvagyok, akkor úgy érzem, összeállt egy egymást jól kiegészítő termékcsalád, amelyből mindenki talál számára megfelelő darabot. Ekkor lehet majd másra fókuszálni, például a webshopomat is felfrissíteni egy kicsit. Nagyon szeretnék a Wampra bekerülni, mert azt látom, hogy a vásárokon nagyon sokan megismernek, sokaknak megtetszenek a táskáim, és ha nem is vásárolnak akkor helyben, de utána vagy a következő vásárra már kifejezetten a Grudo táskák miatt jönnek el.

Mindezt egy friss óvodással és egy másfél évessel csinálod. Hogyan éled meg ezt a kisgyerekes anya – vállalkozó létet?

Az, hogy állományban vagyok a munkahelyemen valahol adott egy biztonságot és védettséget, és azzal, hogy a Grudo-t elkezdtem, nem volt úgy veszíteni valóm. Sokan szerintem azért nem mernek belevágni, mert nem merik elengedni a munkájukat, pedig együtt nagyon nehéz lehet: nyolcórás munka, gyerek, család, vállalkozás… Amiben nekem fejlődnöm kell még az az, hogy az időmet sokkal rendszerezettebben kellene beosztanom és biztosan lehetne több időt is rászánni és jobban is csinálni, mint ahogy én csinálom. A kislányom most kezdte az óvodát, találtam egy szuper bébiszittert, akit imádnak a gyerekek, megvannak a termékek; úgy érzem, most jött el az idő, hogy több időt tudok szánni a marketing és értékesítési vonalra, illetve a social media-ra. De amióta anya lettem rengeteg kitartást és türelmet kaptam, a gyerekek megszületése előtt nem biztos, hogy végig tudtam volna csinálni ennyi nehézséggel.

Mi az, amit szeretnél elérni?

Azt szeretném, hogy a Grudo el tudjon bennünket úgy tartani, hogy ez legyen az egyetlen munkám és rugalmas időbeosztásban tudjam csinálni a gyerkőcök mellett. Aztán persze lehet, hogy tíz év múlva visszavágyódom a tréningek világába, kit tudja. Valószínűleg a magyar piac hosszabb távon kevés lesz azért is, mert igyekszem olyan magas minőségű termékeket előállítani, amelyeket nem kell évente lecserélni, ezért szeretnék külföld felé is nyitni. Első körben talán az Etsyn, de például megkeresett egy Svájcban élő vásárlóm, aki imádja a táskáimat és egy baba-mama webshopot tervez csinálni, ahol szeretné forgalmazni a Grudo táskákat is. De az élet nagy rendező, majd minden szépen kialakul.

No Comments