Ha szeretsz valakit, tudod, hogy mi okoz neki fájdalmat, és te ezt nem teszed…

Ha szeretsz valakit, nem leszel dühös azért, mert ő dühös lett rád.

Dühös lett, mert belenyúltál egy darázsfészekbe, valami olyat tettél, vagy mondtál, amivel frusztráltad őt, ami rosszul esett neki. Ebben simán benne van az, hogy rosszul reagál. Igen, sajnos még az is meglehet, hogy dühös lesz, hogy borzasztóan fogja érezni magát.

De aki szeret, az megjegyzi ezt – és többé nem teszi.

Talán úgy érzed, hogy túlságosan érzékenyen reagált valamire, ok nélkül lett dühös egy apró dolog miatt. De hidd el, neki ez nem egy apró dolog.

Nem tudhatod. Nem tudhatod mi  van a düh és frusztráltság mögött. Nem biztos, hogy érted, nem biztos, hogy tudod a háttér sztorit.

Most csak annyit tehetsz, miután mindketten megnyugodtatok, hogy lehiggadsz. És elengeded. És nem leszel mérges rá, és nem mondod neki, hogy “túlreagál” dolgokat.

Az jár a fejedben, hogy neked ugrott ok nélkül, hogy elment az esze. Pedig nem. De ez semmiképpen nem ok arra, hogy rosszul érezze magát amiatt, mert VANNAK érzései.

A traumák, a múltbéli érzések furcsa módon mutatkoznak meg az életünkben. Előhívhatja egy szó, egy illat, egy emlék, egy szituáció.

Hidd el, ha a másik “agyament” módon reagál, megvan rá az oka.

Nézd meg az ő szemszögéből is. Hallgasd meg az ő verzióját is, mielőtt ítélkeznél.

A párkapcsolat egy tanulási folyamat. Hosszan tart, és nem feltétlenül azzal járjuk végig, akivel elindultunk. Néha mások félbehagyott leckéit nekünk kell befejeznünk, feltépett sebeket meggyógyítanunk akkor is, ha semmi közünk hozzá.

Csak azért mert képesek vagyunk rá.

Azért mert nekünk jut ez a feladat egy másik ember életében. És igenis képesek vagyunk arra, hogy másokat átsegítsünk régi, rossz beidegződéseken.

De el is mélyíthetjük azokat.

Ha szeretsz valakit, és tudtodra jut, hogy mitől érzi magát rosszul, vagy szomorúan kérlek soha, soha többet ne csináld. Ne cikizd őt a félelmei miatt, ne ugrasd régi sztorik miatt, még akkor sem, ha ehhez van közönség.

Mindig bánj úgy vele, ahogy veled szeretnéd, hogy bánjanak.

Mert ha szeretsz valakit, nem mélyíted tovább a sebeit, ha rájuk találtál.

 

No Comments