Mondj le a zacskóról, avagy idén figyelj oda a globális felmelegedésre, mert rajtunk múlik!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a környezetünk mennyire fontos. Te is tudod, hogy mennyi műanyagot termelünk, a bolygónk már több szemetet nem tud viselni, a várható prognózisok nem jósolnak vidám jövőképet. Tégy te is a szeméttermelés ellen, csak kicsi lépések kellenek és meglátod, hogy mennyivel jobb érzés lesz így vásárolni és csomagolni! 

A nyáron már összegyűjtöttük egy cikkbe, hogy milyen lépéseket tehetsz a zero waste életmódra való átállásért, de most egy kicsit jobban is részletezzük a szatyor helyzetet. Mert biztos te is tudod a vicces, hogy minden jóravaló magyar háztartásban van egy szatyor, amiben tároljuk a többi műanyag szatyrot. Szinte észrevétlenül is hozzánk kerülnek a műanyag szatyrok, hiszen a zöldségeket, gyümölcsöket, és sokszor még a kenyeret, pékárut is ilyen szatyrokban vesszük meg a boltban. A ruházati termékekről nem is beszélve, ahol egy darab zoknihoz is egy hatalmas műanyag zacskót vágnak hozzánk. Mondj le a zacskókról, és légy környezettudatosabb! Ajánlunk néhány magyar márkát, akiktől érdemes beszerezni néhány vászonzsákot, zöldséges/gyümölcsös tárolót és máris zöldebb lesz a Föld.

The Sorting Bags

A magyar márka rengeteg féle szövetzsákot, szövet hátitáskát, pékárus / zöldséges szövetzsákot árul elképesztően menő mintákkal. Van a kollekciójukban rókás, kifli-kávé mintás, rénszarvasos (karácsonyra nagyon jó ajándék egy ilyen!) és zöldség mintás vászonzsák. Mindenféle fazonban (füles, összehúzható, zsinóros megoldás) és színben és mintával kaphatóak, mi pedig odáig vagyunk értük. Már adventi kis vászontasakok is vásárolhatóak, amikbe apró ajándékokat is rejthetünk, de van kesztyű mintás piros Mikulásos zsák is pamutból. Sőt! A NEMSZILVI papírtörlőt is ki kell próbálnod, aminek egyik oldala pamut, a másik kender. Ezzel bármit feltörölhetsz, és nem kell értük erdőket kivágni!

Bogbag

A Bogbag zsákok és tárolók megálmodója egy magyar tervező, Boglárka. A márkánál kapható sokféle pékségbe járós vászonzsák, ráadásul átlátszó verzióban is, hogy a kasszás bele tudjon kukkantani a vásárlásodkor, hogy mit is pakoltál bele. Idén már Mikulás zsákokat is rendelhetsz (sőt akár névre szólót is!), és finom fűszerekkel töltött kis szaloncukrokat is akaszthatsz a fára (vagy ajándékba is adhatod), ha nem fogyasztotok édességet.

Ne pazarolj!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ne pazarolj (@nepazarolj) által megosztott bejegyzés,

Nemrég megnyílt Buda első csomagolásmentes boltja, ahol mindent meg tudsz venni kimérve, üvegtárolókban vagy vászonzsákokban csomagolva. Itt nincs műanyag, ellenben rengeteg természetes és zöld termékeket árusítanak. Itt is egy egész szekció jutott a vászontáskáknak, de vehetsz saját üveget is magadnak (vagy választhatsz a mások által ott hagyott és újrafelhasználó részből), amiben aztán elviheted a fűszereket, magvakat, vagy éppen a természetes hozzávalókból készült takarítószereket. A Ne pazarolj! feliratú vászontáska tökéletes viselet lehet, amikor boltba indulsz!

Blessyou Textil

A Blessyou Textil főként textil zsebkendőket és egyedi szalvétákat készít mindenféle mintával, de a kínálatukban már megtalálhatóak a textilzsákok is. Főleg most, hogy közeledik az adventi szezon, a Mikulás, és a persze a karácsony érdemes körülnézni náluk, hiszen rengeteg féle kis textilzsákocskát vehetsz, amiben csomagolhatod az apró ajándékokat a műanyag helyett.

Cibi

A Cibi az újrahasznosítás híve, és ebben mindenkit csak támogatni tudunk. Ha te sem szeretnéd egy arctörlés után kidobni a szalvétádat, vagy fontos, hogy ne műanyagba csomagold a gyereked szendvicsét, akkor veszél egy Cibi újraszalvétát, amit többször is fel tudsz használni újra és újra. A Cibinél kapható újratasak is, de már forgalmaznak újra palackot is, így nem kell többé állandóan műanyag ásványvizet venned, hanem csak újratöltened a palackodat vízzel és már indulhatsz is.

Neked van valami szuper vászontáska, vagy vászonzacskó lelőhelyed? Oszd meg velünk! 

Ez is témába vág!

Élj egy hétig műanyag nélkül – 10 tipp a zero waste élethez

No Comments