11 idézet Rejtő Jenőtől, amin te is mosolyogni fogsz!

A magyar irodalom egyik legtehetségesebb alakja, akit nem tudunk megunni. Számtalanszor újraolvastuk már könyveit, és úgy gondoltuk, hozunk egy gyűjteményt kedvenc idézeteinkből.

“Mr. Theo, igazán sajnálom, és szívesebben jelenteném, hogy Bernard Shaw kereste, vagy örömmel újságolnám, hogy itt volt Dian Durbin, a helyzet azonban mégis az, hogy kifejeztetten a hóhér kereste Önt.”
(Piszkos Fred Közbelép – Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

“Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan!”
(A három testőr Afrikában
)

“- Ide hallgass, Fred, és maga is figyeljen ide, Főnök: akarnak fejenként ötezer fontot keresni? – Attól függ, hogyan. Illetve attól se függ.”
(Az ellopott cirkáló)

Aszután áll, hogy egy uralkodó, bizonyos Bonepárti aszt mondta, hoty kenyérrel és vassal Kínáig is eljut Franciaországból. Asz nem kunszt. Próbálja meg egy vas nélkül, ahogy én szoktam.
(Piszkos Fred, a kapitá
ny)

“…és Melbourne-ben még ma is mindenki ismeri Takamakut, aki a “Pampák vad bikája” néven mint hivatásos ökölvívó járta a világot, de mióta egy balkezes egyenesemmel szembekerült, díszműáruk és képes levelezőlapok terjesztésével foglalkozik.” (Az elátkozott part)

“A nő olyan, mint egy költői hasonlat – ha szép, az sem baj, hogy semmi értelme.” (A szőke ciklon)

„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.” (A három testőr Afrikában)


“Adj egy pohár vöröset, Kvörens, de ne tisztán, hígítsd valamivel.
Kvörens hátraszólt:
– Két deci vörösbort, három deci rummal hígítva.” (A láthatatlan légió)

„Jön a nő! Mindig így kezdődik! Vigyázat! Figyelem! A férfi mindent kiszámít alaposan, előrelátóan, precízen, véglegesen. És erre jön a nő! Másodpercenként százhúsz kilométeres hazugságokkal, lihegve, hadarva, szemlesütve, ájuldozva vagy mosolyogva; egyszer csak jön, és mindent halomra dönt! Aztán leül e halomra, és kipúderezi magát. És őszinte részvétét fejezi ki. Óvakodjunk a nőtől! A legegyszerűbb mindennapi fogalmak is zavarosak lesznek, ha nővel kapcsolatban akarjuk tisztázni őket.”
(Piszkos Fred közbelép – Fülig Jimmy őszinte sajnálatár
a)

” – Hogy állunk az alibijével?
– A micsodámmal?
– Az alibijével! Van alibije?
A terménykereskedő rémülten hebegett.
– A feleségem csomagolt… Úgyhogy nem tudom, hozott-e… ilyesmit… ” (Vesztegzár a Grand Hotelben)

“Aki sokáig foglalkozott már tigrisekkel, kígyókkal és oroszlánokkal, az jól ismeri az asszonyok lelkivilágát is. ” (A szőke ciklon)

Neked van kedvenc Rejtő Jenő könyved?

Rajzok: Kocsmáros Pál – Képes Kiadó

No Comments