10 lelkesítő gondolat az anyának, akinél néha betelik a pohár

Az anyaság kemény meló. Bazi kemény meló. Vannak napok, amikor inkább sírva bebújunk a fürdőszobába – csak hagyjon már mindenki békén. Ennek ellenére soha nem adjuk fel. Kisírjuk magunkat, felszárítjuk könnyeinket és mintha mi sem történt volna, kilépünk az ajtón. Mindezt azért, mert szeretjük a gyermekeinket és büszkék vagyunk arra, hogy felnevelhetjük őket. Minden áldott nap próbáljuk a legjobbat adni magunkból, lavírozunk a feladatok áradata között, küzdünk, mint disznó a jégen. Ilyenkor jön jól némi megerősítés, hogy annyira azért nem csináljuk rosszul a dolgunkat. Mint például ezek a gondolatok:

1. “Nyugi, remek munkát végzel.”

Azt minden anya tudja, hogy anyának lenni kemény munka. Sokan még azt is hozzáteszik, hogy a legnehezebb munka a világon. Ezért esik olyan jól, amikor valaki észreveszi az erőfeszítéseinket és azt mondja, hogy “Anyukám, ezt nagyon jól csináltad!”

2. “A gyereknek igazán csak arra van szüksége, hogy szeresd.”

A társadalom nem kevés terhet tesz az anyákra és mi is jócskán magunkra, azáltal, hogy mindent meg akarunk csinálni, amit csak a gyerek szeretne. De az igazság az, hogy a gyerekeknek valójában semmire sincs annyira szükségük, mint, hogy szeressük őket, amennyire csak lehetséges. Egy fárasztó nap végén éppen ezért nem kell aggódni, ha valamivel többet nézik a tévét vagy már megint ugyanaz van vacsorára, mint tegnap. Na bumm. Ilyenkor emlékeztesd magad arra, hogy mennyire imádod őket. Ennyi elég is.

3. “Sokkal jobban csinálod, mint gondolnád.”

Mindenkinek vannak rossz napjai. De még a legrosszabb napokon is jobban kezeled a helyzetet, mint gondolnád. Lépj egyet hátra, nézd meg magad, mennyi mindent csináltál, és ne arra koncentrálj, hogy mit nem csináltál meg.

4. “Tök normál, ha néha úgy érzed, elrontottad.”

Igen, vannak olyan pillanatai az anyaságnak, amikor nem vagyunk büszkék a viselkedésünkre. Néha úgy érezzük, hogy kicsúszott a kezünkből az irányítás; és ez teljesen természetes. Ilyenkor álljunk meg egy percre és adjunk magunknak is egy kis szusszanásnyi időt.

5. “Senki nem olyan tökéletes, mint ahogy a közösségi médiában mutatja.”

Nyilván senki nem tenne ki olyan képet az Instára vagy a Facebookra, amin épp a gyerekével kiabál vagy amelyen épp undokul beszól a férjének. De önmagában az, hogy másokról nem látjuk ezeket a pillanatokat, még nem jelenti azt, hogy mindenki másnak csupa boldogság az élete.

6. “Tarthatsz egy kis szünetet.”

Az önmagunkról való gondoskodás létfontosságú, és azt hiszem anyaként az ilyen dolgok nélkül nehéz is lenne túlélni a heteket. Egy vacsora a barátnővel vagy egy forró fürdő, amikor senki nincs otthon felbecsülhetetlen tud lenni. Egy ilyen feltöltő program után aztán újult erővel tudjuk ellátni anyai feladatainkat.

7. “Nem baj, ha nem szereted az anyaság minden pillanatát.'”

Ki ne gyűlölné az álmatlan éjszakákat, a mérgelődést, és azokat a pillanatokat, amikor a gyerek pontosan az ellenkezőjét csinálja annak, amire megkértük….satöbbi, satöbbi, satöbbi. De! Ezek a dolgok még nem tesznek bennünket rossza anyává. Csak olyan emberivé.

8. “Nem vagy egyedül.”

Az egyik legjobb dolog az anyaságban az, hogy tudjuk, sokan vagyunk. Sorstársak, akiket ugyanazok a nehézségek, ugyanazok a feladatok kötnek össze. Nagyon valószínű, hogy bármi, amit anyagként éreztél, azt valahol egy másik anya is érezte már. És ez, valljuk be, erőt ad.

9. “Bízz az ösztöneidben!”

Nagyon sok ellentmondó vélemény született már arról, hogy mit is kellene és mit nem kellene tennünk a gyereknevelés során. És bár ezek közül sok tudományosan is alátámasztott, egyik sem a Te gyerekedet vette alapul. Márpedig Te sokkal jobban ismered a saját gyerekekedet bárkinél, úgyhogy bármilyen kérdésben nyugodtan megbízhatsz az ösztöneidben.

10. “Számára Te vagy a tökéletes szülő.”

A gyermekeinket egyáltalán nem érdeklik azok az apró dolgok, amelyekről mi azt hisszük, hogy azoktól leszünk tökéletes szülők. Nekik csak az számít, hogy mi vagyunk nekik. És imádjuk őket.

Na? Jobb már?

Olvasd el ezt is:

No Comments