Az Oscar legnagyobb esélyese: a Csillag születik filmek története

Nincs olyan film Hollywoodban, amit a szakma jobban szeretne annál, mint ami megmutatja a saját belső valóját. Lényegében erről szól a Csillag születik (Star is born) című film is, ami a 2019-es Oscar-gála egyik nagy esélye.

De vajon miben más a Lady Gaga és Bradley Cooper főszereplésével készült film 2018-as remake-je, mint az előző három változaté? Erre kerestük a választ, és ahhoz hogy ráleljük nézzük meg az előző évek Csillag születik filmjeinek történetét.

Egy sikeres ember felfedez és felemel egy kezdő tehetséget, csak azért, hogy elfojtsa a saját sikerével járó démonait, majd áldozattá váljon. Nagyjából ez a központi témája a Csillag születik mind a négy változatának, de mivel mindegyik film egy külön korszakban játszódik, így mindegyik másként mutatja be ezeket a fázisokat.

“Hollywood kedvenc strukturált mítosza önmagáról a Csillag születik. A filmet a szakma állítólag önkritikusnak tartja, de a kívülállók is úgy látják, hogy jól bemutatja Hollywoodot a film egésze. Sokszor szörnyű ez a szakma, mind a színészet, mind az énekes szakma, és mivel a film maga Hollywood végterméke, a film önmagát kritizálja, miközben a közönséget is lenyűgözi, hogy beláthatnak a kulisszák mögé. “

1937: Főszerepben Janet Gaynor és Fredric March

Az 1937-es filmben Esther Blodgett alakítja Janet Gaynort, aki egy észak-dakotai farmer lánya, aki Hollywoodba megy nagy reménységgel. Itt Janet találkozik Norman Maine sikeres színésszel (őt alakítja Fredric March), aki segíti a lány karrierjét, és ahogy annak lennie kell szerelem lobban köztük. Ahogy Janet egyre jobban befut, Norman egyre mélyebbre csúszik az alkoholizmusban. A filmben egyébként olyan dalok is elhangzanak, amik nincsenek benne a többi változatban.  Igazából az első Csillag születik is egy remake volt, mégpedig az 1932-es What Price Hollywood? című film egyik változatának, ami Colleen Moore és John McCormick közötti valós kapcsolatot mutatta be. Ezt a filmet George Cukor, a magyar származású rendező készítette, aki aztán az 54-es Csillag születik verzióját is felügyelte.

1954: Főszerepben Judy Garland és James Mason

George Cukor visszatért, hogy irányítsa a Csillag születik stábját, és megszülettek az első igazán híres zenék is Cukor felügyelete alatt. A történet ugyanazt az általános ívet követette, amit az 1937-es film. A történet szerint Norman Maine, a kiégett filmcsillag egy átmulatott éjszakán felkapja a fejét egy fiatal táncosnő, Esther Blodgett szereplését látva. Megismerkedésük után nem sokkal kapcsolatuk románcba fordul, ám míg Esther karrierje egyre feljebb ível, Normané folytatja zuhanórepülését, ami nem kevés feszültséget kelt köztük. A filmet Judy Garland visszatérésének szánták, miután a színésznő évekig küzdött a függőséggel és egyéb mentális egészségügyi problémákkal, ám a stúdió nem volt teljesen elégedett a film fogadtatásával.

1976: Főszerepben Barbra Streisand és Kris Kristofferson

A harmadik film talán a leginkább közös az elmúlt év remake-jével. A hollywoodi történet központjában itt a zeneipar áll, a Kris Kristofferson által alakított öregedő rocksztár (John Norman Howard) felfedezi Esthert (Barbra Streisand). A botrányos alkohol és kábítószerfüggő rocksztár elkezdi egyengeti az éjszakai mulatóban felfedezett Esther karrierjét, ám a boldog évek után a kapcsolatuk válságba fordul. John Norman rájön, hogy felesége sikeres, addig az ő karrierjének végleg vége. A férfi bánatában megpróbálja Esther karrierjét tönkretenni…

Bár az 1976-os filmet a kritikusok vegyesen fogadták, addig a nézők imádták, és igazi sikerfilm vált belőle.

Csillag születik 2018: Lady Gaga és Bradley Cooper jutalomjátéka

A Csillag születik 2018-as változatában Bradley Coooper játssza a kiöregedő rocksztárt, és Lady Gaga a lányt, akinek karrierje felfelé ível a történetben. A filmet 8 Oscar-díjra jelölték, többek között olyan főkategóriákban, mint a Legjobb film, Legjobb női főszereplő (Lady Gaga), Legjobb férfi főszereplő (Bradley Cooper), Legjobb adaptált forgatókönyv (Bradley Cooper), Legjobb férfi mellékszereplő (Sam Elliott), Legjobb operatőr. Izgulunk érte, nekünk nagy kedvencünk, fantasztikus zenékkel!

forrás

Szerinted hány díjat visz végül haza a film? Te láttad már igaz?

Ezt is ajánljuk!


No Comments