Megállapították, hogy a barátnőinkkel elutazni jót tesz az egészségünknek!

Ha a családod vagy a főnököd csúnyán néz rád, mert legjobb barátnőddel kiruccantok valahová egy hosszú hétvégére, akkor nyugodtan mondd nekik, hogy mindezt csak az egészségedért teszed. És még csak nem is lódítasz.

Ugyanis tudományos bizonyíték van arra, hogy mennyire jó néhány napot eltölteni a barátnőkkel.

Persze az ember lánya imádja a családját és mindent megtesz értük, mégis bizonyított tény, hogy a barátság meghosszabbítja az élettartamot, csökkenti a szívinfarktus esélyét és barátainkkal a hátunk mögött még a fájdalmat is jobban el tudjuk viselni. És ez komoly! Pszichológusok ugyanis képesek voltak megjósolni, hogy valakinek mennyire kiterjedt baráti köre van pusztán az alapján, hogy mennyire képes elviselni a fájdalmat.

2016-ban tudósok bizonyítékot találtak arra is, hogy ha sokat vagyunk együtt a barátainkkal, akkor a szervezet több oxitocint, vagyis több szeretethormont termel. Egyébként ez az agyalapi mirigy által termelt hormon termelődik nemcsak a gyermekszülés, de a szeretkezés során is, így nem csoda, hogy boldogok leszünk tőle. Az oxitocint hatására az emberek bizakodóbbak, kedvesebbek és nagyvonalúbbak.

Ezzel szemben azok az emberek, akiket nem vesznek körül erős baráti kapcsolatok könnyebben lesznek depressziósak, hajlamosabbak lesznek az időskori szellemi leépülésre és korábban halnak. Egy 309.000 főt alapul vevő tanulmány szerint a társadalmi kapcsolatok hiánya 50%-al növeli a korai halál bekövetkeztét. Az időskori demencia pedig annál nagyobb eséllyel alakul ki, minél magányosabbnak érzi magát az ember.

Egy szó, mint száz, tudományosan bizonyított tény, hogy sokat kell együtt lenni a barátainkkal, még akkor is, ha ez sokszor nehézségekbe ütközik. A család, a munka, és ez egyéb elfoglaltságok nem teszik könnyebbé, hogy amúgy is zsúfolt napirendükbe belepaszírozzunk egy estét vagy néhány napot a barátnőnkkel. Pedig meg kell találnunk rá az időt. Még akkor is, ha nagy távolságok választanak el bennünket egymástól. Néhány igazán jó barát sokat tehet az egészségünkért, és fordítva. Szóval nagyon is érdemes beleinvesztálni az időt és az energiát, hogy fenntartsuk barátságainkat, mert mindenki boldogabb lesz tőle.


Arról nem is beszélve, hogy barátságaink sokkal nagyobb hatással vannak boldogságunkra és egészségünkre, mint más kapcsolatok. Szánjunk időt egymásra, találkozzunk rendszeresen, és semmiképp ne hagyjuk elveszni ezeket a nagyon fontos kapcsolatokat, mert éppen fáradtnak érezzük magunkat vagy úgy gondoljuk, hogy nincs rá idő.

Kapd elő hát a határidőnaplót és keress még ma egy jó időpontot, hogy végre kiruccanhass valahová a legjobb barátnőddel!

forrás

No Comments