9 mondat, amivel leállíthatsz egy manipulátort

Napjainkban bárhol belefuthatunk manipulatív emberekbe a közösségi médiától kezdve a munkahelyünkig, akik azt akarják, hogy feladjunk valamit az ő érdekükben : az időnket, a pénzünket, a befolyásunkat.

A manipulátor az érzelmeidre próbál hatni és a mártírt játsza annak érdekében, hogy elérje a célját. Mindig valamilyen drámai vagy érzelmileg felfokozott helyzetet teremt, hogy olyan érzelmeket váltson ki belőled, amelyekkel már nem tudsz tisztán gondolkodni. Nagyon jól tudja, hogy azt az embert, aki ilyen sebezhető állapotba került, sokkal könnyebb manipulálni.

Ilyen helyzetben a legjobb, amit tehetsz, hogy teljesen figyelmen kívül hagyod vagy megszüntetsz vele minden kapcsolatot. Ám vannak helyzetek, amikor ezeket nem tudod megtenni, mint egy családtag esetében, ilyenkor a következőket teheted, hogy visszavágj a manipulátornak.

1. “Nem.”

Semmit nem kell megtenned, amit nem akarsz! A manipulátor megpróbál majd bűntudatot kelteni vagy éppen a szimpátiádat kihasználni, hogy rávegyen arra, amit akar tőled. De neked nem kell mást tenned, mint azt mondani, hogy NEM. Ilyen egyszerű. Te osztod be az idődet és az energiádat, a saját életedben te vagy a főnök, úgyhogy ne hagyd, hogy mások bűntudatot keltsenek benned és megváltoztassák a terveidet.

2. “Jelenleg nagyon sok dolgom van. Tudunk beszélni erről később?”

A manipulátornak mindenképp beszélnie kell veled ahhoz, hogy az ő szabályai szerint játsz. Ha nem adod meg neki a lehetőséget a beszélgetésre, nem tud hatással lenni rád.

3. “Hátrébb tudnál lépni egy kicsit?”

A manipulátorok néha megpróbálják megfélemlíteni a másik embert, hogy megkapják, amit akarnak. Húzd meg a határokat velük szemben, és mutasd meg, hogy nem tud megfélemlíteni. Ugyanígy légy résen és kerüld az olyan helyeket, ahol a manipulátor sarokba tud szorítani. A fizikai távolság téged erősít.

4. “Vérzik érted a szívem.”

A manipulatív ember sokszor előad egy megható történetet annak érdekében, hogy együttérző reakciót váltson ki, aztán ezzel visszaéljen és elérje, amit akar. Megsajnálni őket egyenlő azzal, hogy védtelenül rendelkezésre bocsátod magad, mert onnantól kezdve könnyedén kijátszhatja az érzéseidet.

5. “Akkor fogok erről beszélgetni veled, ha megnyugodtál.”

A manipulátor nagyon erős érzelmi eszközöket használ arra, hogy öszezavarjon és elérje azt, hogy érzelmileg reagálj rá és ne racionálisan. Amikor ilyen erősen hatnak az érzelmeidre sokkal sebezhetőbb vagy és ezt a manipulátor nagyon jól tudja.

6. “Az én érzéseim pont olyan fontosak, mint a tieid.”

A manipulátor megpróbálja majd ledegradálni az érzéseidet vagy úgy kezelni azokat, mintha teljesen jelentéktelenek lennének. De neked pont annyira jogod van a saját érzéseidhez, mint neki. Ne engedd, hogy megmondja, hogyan és mit érezz egy adott helyzetben!

7. “Ez nem elfogadható számomra.”

Ha a manipulátor megsérti a határaidat – akár szavakkal, akár a tetteivel – akkor tudatnod kell vele, hogy nem hagyod, hogy nyomást gyakoroljon rád és megfélemlítsen. Éppen ezért Te állítsd fel a saját határaidat és ragaszkodj hozzájuk. Meglátod a manipulátor egyből odébáll és könnyebb prédát keres magának.

8. “Én is egy értékes ember vagyok.”

A manipulátor megpróbálja elérni, hogy értéktelennek érezd magad, mert azokból az emberekből táplálkozik, akiknek alacsony az önértékelése. Ha el tudja érni, hogy nélküle haszontalannak és értéktelennek érezd magad, akkor máris függeni fogsz tőle és úgy játszik veled és az érzéseiddel, ahogy csak akar. Ha tisztában vagy a saját értékeddel, akkor senki nem tudja elhitetni majd veled, hogy nem érsz semmit.

9. “Ne beszélj hozzám!”

A manipulátor kezelésének legjobb módja, ha nem mész bele semmilyen beszélgetésbe. Ha elkezdesz beszélgetni vele, máris elkezd manipulálni. Azzal, hogy azonnal leállítod, azt kommunikálod felé, hogy nem játszol az ő szabályai szerint. Ezzől aztán elmegy a kedve, mielőtt még bármibe belefogna.

Fontos, hogy amikor egy manipulátorral állsz szemben, maradj mindig határozott. Ha nem adod meg neki a pozitív megerősítést, rájön, hogy elvesztette a hatalmát feletted.

Olvasd el ezt is:

Forrás

No Comments