Az egészségünk érdekében: heti két találkozás a barátnőinkkel! (Legalábbis a tudomány ezt javasolja…)

Minden nő tudja, hogy kevés jobb dolog van, mint egy este a barátnőkkel. Mégis a legtöbben azt mondanánk, hogy nem találkozunk eleget, hiszen a munka, a gyerekek és a többi feladat sokszor elsőbbséget élvez. Pedig a tudomány azt mondja, nagyon is prioritást kellene élvezzenek a barátnők. Akár hetente többször is.

Robin Dunbar az Oxford Egyetem evolúciós pszichológia professzora szerint egészségünknek nem csak a szociális interakciók tesznek jót, hanem a csevegések, a pletykálkodások is. A kutató azt mondja, hogy heti két barátnőkkel töltött alkalom (ami lehet színház, vacsora, koktélozás, vagy egy délutáni süti…) kifejezetten jó hatással van szervezetünkre, ahogy maga a csajos csevegés is.

Akár férfiakról, akár nőkról legyen szó, a széles szociális kapcsolatoknak pozitív hatásuk van a fizikai és az érzelmi egészségre egyaránt. Azok az emberek, akiknek szélesebb baráti körük van és persze többet is találkoznak velük, kevesebb esetben betegednek meg és gyorsabban gyógyulnak. Sőt, még a gyerekeik is.

Dunbar professzor arra is felhívja a figyelmet, hogy a pletykára egyáltalán nem kell ferde szemmel nézni, hiszen az egész egyszerűen az emberi természet része. Azt mondja, hogy a pletyka lehetővé teszi számunkra, hogy megtudjuk, kik azok az emberek, akikben megbízhatunk.

“A legfontosabb dolog, ami megakadályozza, hogy korán haljunk, az a baráti körünk mérete.” – mondja Dunbar – “Sokkal nagyobb hatása van, mint bármi másnak az életünkben.”

“A nehézség csupán csak abban áll, hogy hogyan kezeljük a közösségi hálózatunkat. A nyelv fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy képesek legyünk áramoltatni a társadalmi hálózatunk olaját, hogy történeteket meséljünk és naprakészek legyünk, amelyek valóban fontosak a közösségi kohézió szempontjából. A pletyka nem más, mint beszélgetés az emberekkel, amely naprakészen tart bennünket a minket körülvevő világ dolgaiban. Tehát bennünk van és a történelem során nem volt mindig negatív a megítélése.”

Az anyák bűntudata nagyon is valóságos és távol tartja őket attól, hogy magukra is fordítsanak időt. Sok nőnek heti két este a barátaikkal egyáltalán nem reális lehetőség, de már heti vagy akár havi egyetlen alkalom, amelyet a barátaink körében töltünk nem csak az egészségünknek, de a lelkünknek is jót tesz.

Olvasd el ezt is:

No Comments