3 film, az 1848-49-es szabadságharcról, amit nézz meg!

Bármikor újranézhető, fantasztikus filmek!

A kőszívű ember fiai

Jókai Mór fantasztikus családi eposza mai napig a képernyő elé képes szegezni egész generációkat.

A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembeszegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. Hazahívja legidősebb fiát, Ödönt Pétervárról, Richardot és Jenőt Bécsből. Kitört a forradalom. A forradalmár lelkületű Baradlayné biztatására fiai apjuk végakarata ellenére, 1848 ügye mellé állnak. A leggyengébbnek tűnő, fényes pálya előtt álló Jenő a szabadságharc leverése után az életét is feláldozza bátyjaiért.  (Március 16-án 16 órakor a Moziverzum csatornáján elcsípheted!) – port.hu

Föltámadott a tenger

Hajdufy Miklós sok tévéfilmet rendezett a XIX. századi magyar történelemről, azon belül az 1948-49-es forradalomról és szabadságharcról, amelynek filmművészetileg talán legértékesebb darabja a Tizennégy vértanú. Ahogyan a film címe is utal rá, Hajdufy alkotásának fő vívmánya a tankönyvi ismereteink kiegészítése fontos történelmi lábjegyzetekkel: az aradi vértanúk társát, Kazinczy Ferenc fiát, Kazinczy Lajos honvéd ezredest Haynau néhány héttel a tizenhárom után végeztette ki, a rendező pedig pontokba szedve, ám nem kronologikus rendben, hanem időbontásban veszi végig azokat a történéseket, amelyek a szabadságharc hőseinek vértanúhalálához vezettek.

A remek színészi alakítások mellett a film hiányosságait és apró hibáit feledteti az is, hogy a per és a kivégzés részletei rendkívül hitelesek, precízen, tanulmányszerűen követik a forrásértékű korabeli leírásokat: nemcsak az ítéletet olvassák fel szó szerint és teljes terjedelmében, de megismerhetjük az áldozatok utolsó szavait, gesztusait is. Ebből következően Hajdufy tévéfilmje oktatási segédanyagként is megállná a helyét. (nullahategy.hu)

Szirmok, virágok, koszorúk

Lugossy László berlini Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984) a világosi fegyverletétel után játszódik, Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével. A sok jelenetében sötét tónusú, gyertyákkal megvilágított film operatőre, Ragályi Elemér olyan bravúros teljesítményt nyújtott, ami Stanley Kubrick elismerését is kiváltotta. (szmo.hu)

No Comments