Ha szeretsz valakit, elmondod neki, ha dühös vagy rá…

Ha szeretsz valakit nem fogod vissza a könnyeidet, és nem teszel úgy, mintha minden rendben lenne. Nem kerülöd a komoly témákat azért, mert attól félsz, hogy mi lesz, ha veszekedni fogtok. Nem rejted el az érzelmeidet azért, mert félsz megmutatni őket.

Ha mindig megtartod magadnak azt, ami gondolsz, vagy ami fáj, az apró dolgok heggyé magasodhatnak. A megjegyzések fájó monológokká nőnek, a pici problémákból nagy problémák lesznek.

Ha szeretsz valakit, légy őszinte. Ne fordulj magadba a problémáddal, hanem mondd el neki. Ne várd el tőle, hogy kitalálja, hogy rájöjjön magától, hogy mitől van rossz kedved. Ezt nem várhatod el senkitől.

Nem várhatod el a szerelmedtől, hogy a csendjeidből kitalálja, hogy hibázott. Sem pedig azt, hogy az egyre mérgesedő dühödet kezelni tudja. Ez nem fair.

Ilyet nem teszünk azzal, akit szeretünk. Nem játszuk el a sértődöttet, ha bajunk van, hanem elmondjuk neki. Mert lehet, hogy soha nem találja ki. Mert lehet, hogy nem érti, nem fogja fel, hogy megbántott. Magadat pedig egyre mérgesebbé teszed, egyre frusztráltabbá, míg végül felrobbansz. Ez nem jó játék. Időpazarlás.

Ha szeretsz valakit, az utolsó dolog amit szeretnél, hogy Ő rosszul érezze magát saját maga miatt. Hogy szégyenkezzen. Ha hibázik tudatnod kell vele, hogy legyen lehetősége kijavítani, hogy legyen lehetőségetek megbeszélni. Még akkor is, ha ez nem lesz egy könnyű beszélgetés. Még akkor is, ha fáj. Ne add elő a csendben szenvedőt, inkább légy dühös, sírj, kiabálj – de ne játszd a passzív agresszívet.

Mindig jusson eszedbe, hogy mi lenne, ha veled csinálná valaki ugyanezt…

Ha úgy teszel, mintha semmi nem történt volna, miközben felrobbansz a dühtől a másik nem fog rájönni, hogy valami rosszat tett. Lehet, hogy újra és újra el fogja követni ugyanazt a hibát.

Talán úgy gondolod, hogy a kapcsolatnak segítesz azzal, hogy nem beszélsz a problémákról, pedig éppen ellenkezőleg: elmélyíted azokat. Nem oldjátok meg, és a helyzet elmérgesedik.

Ne félj attól, hogy a másik azt hiszi, hogy drámázol, vagy hisztizel. Hovatovább az az ember, akinek nem mondhatod el, ha valami rosszul esik nem is érdemli meg az idődet.

Tényleg olyannal akarsz együtt lenni, aki nem kíváncsi az igazi énedre? Aki csak a szépet, a “probléma menteset” szeretné?

Annak érdekében, hogy egy kapcsolat működjön néha túl kell esni kevésbé kedves, nehéz beszélgetéseken is. Mindkettőtöknek őszintének és törékenynek kell lennie. És beszélgetnetek kell… Máskülönben el fogtok távolodni egymástól. Akkor pedig már késő lesz.

Olvasd el ezt is:

No Comments