Kutatás igazolja: minél több gyereked van, annál tovább élsz

Egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy a sok gyerek fiatalon tartja a nőket. A magyarázat pedig igen meggyőző.

Azok az anyák, akiknek 3-4, vagy még annál is több csemetéjük van, tudják, hogy az élet…hmm…néha igen kemény tud lenni. De ennek van egy napfényes oldala is, mert sok gyerekkel az élet folyamatos kaland és megszámlálhatatlan szeretetmorzsa. Ráadásul vénségünkre mindig lesz, aki felénk néz.

De ennyi gyereknek életet adni persze azért ennél többet is jelent. Tudósok ugyanis bebizonyították, hogy minél több gyerekünk van, annál tovább élünk, és hogy mindezt mivel támasztják alá? Máris részletezzük:

Kutatások szerint egy nőnek minél több gyereke van, annál magasabb életkort élhet meg.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói idősebb ausztrál nők sokaságát vizsgálták, hogy megtudják a gyerekek jelenléte és persze a számuk milyen hatással van egy nő várható élettartamára. Megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik 2 gyereket neveltek fel 17%-al csökkent a halálozási kockázata szemben azokkal, akiknek nincs gyerekük. A háromgyerekes anyukáknál pedig ugyanez az arány 20%-ra emelkedett. De mi lehet az oka ennek?

Több gyereknek életet adni lelassítja a sejtek öregedését.

A kanadai Simon Fraser Egyetem kutatói szerint ennek egyik titka az lehet, hogy minél több a gyerek, annál lassabban öregednek a sejtjeink. Pablo
Nepomnaschy egészségtudományi professzor és egyik kutatótársa Cindy Barha olyan guatemalai nőket vizsgált, akik a sejtjeik alapján hosszú élettartam jeleit mutatták. Tanulmányukkal egyértelműen bebizonyították annak a régebbi teóriának az ellenkezőjét, miszerint azok nők, akik túl sok gyerekeket szülnek, gyorsabban öregszenek, mivel a gyerekek elszívják az energiájukat.

telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz, amelynek az a szerepe, hogy védje a kromoszómákat és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Nepomnaschy professzor és csapata meglepődéssel tapasztalták, hogy azoknál a nőknél figyelhető meg hosszabb telomer szakasz, akiknek több gyerekük van. A tudósok szerint ez a jelenség összefüggésben lehet az ösztrogén drámai növekedésével, amely szintén azoknál a nőknél jellemző, akiknek sok gyerekük van. “Az ösztrogén úgy működik, mint egy antioxidáns, amely védi a sejteket a telomerek rövidülése ellen” – mondja a professzor.

Fontos a társadalmi környezet és a pszichológia

Pablo Nepomnaschy szerint ezen túl van még egy ok, amiért a többgyerekes anyukák tovább élhetnek, mégpedig a társadalmi környezet. A sokgyerekes anyák ugyanis sokkal több segítséget, támogatást kapnak a barátaiktól és családjuktól, amely pozitív hatással van a fizikai és érzelmi állapotukra. “A nagyobb támogatás jelentősen megnöveli a metabolikus energiaszintet, amely jobban karbantartja a szöveteket, ezáltal lassítja a sejtek örgedését.” – szögezi le.

A szintén ausztráliában található perth-i Edith Cowan Egyetem tudósai pedig kimutatták, hogy a négy vagy annál több gyereket nevelő családok a legelégedettebbek. Az egyik kutató, Dr. Harman szerint ez a fokozott családi összefogásnak köszönhető, amely egy békés pszichológiai légkört hoz létre. “Az ilyen családokban felnövő gyerekek soha nem unatkoznak, mindig van kivel játszani és hamar megtanulják, hogyan legyenek önállóak és függetlenek.” – hangsúlyozza a tudós.

Forrás

No Comments