Megtaláltuk a bolygó 12 leglátványosabb fáját, nézd meg te is!

Annyi, de annyi elképesztő fa van a világon, hogy szinte lehetetlen összeállítani egy listát a legkülönlegesebbekről. Mi most mégis megpróbáltuk és összgyűjtöttük nektek azokat a példányokat, amelyek mi a legmutatósabbnak találtunk.

1. Tűzvirágfa, Brazília

Egy országban, ahol minden a szenvedélyről szól, a legérdekesebb fa is mi más lehetne, mint egy pompásan virágzó tűzvirágfa. Bár a fa Madagaszkáron őshonos, a hasonlóan trópusi területen is szemlátomást nagyon jól érzi magát. A lángvörös narancssárga virágok szemkápráztató látványt nyújtanak.

2. Cseresznyefák, Bonn, Németország

Aki tavasszal Bonnban jár, semmiképp ne hagyja ki ezt a rószaszín sétányt. A virágzó cseresznyefák alatt egy egész utca kel életre, nem csoda, hogy az Instagramon is annyi rajongója van.

3. Sárkányvérfa, Szokotra-szigetcsoport, Jemen

Ez a lenyűgöző fa, éppen furcsa alakjával küzd a túlélésért az egyre szárazabbá váló éghajlaton, nevét pedig mélyvörös gyantájáról kapta. Kicsordogáló gyantáját ugyanis gyapjú és lakk színezésére használják, míg gyógyászatban vírusölő és fertőtlenítő hatása miatt vált ismertté. Sajnos napjainkban számos tényező veszélyezteti a fennmaradását, mint a klímaváltozás és a túllegeltetés, amelyeknek hatására élettere egyre jobban szűkül.

4. A szivárványos eukaliptusz, Kauai, Hawaii

Ilyen különleges fát a legtöbben soha nem láttak még. Ez a Csendes-óceán déli részén őshonos szivárványhoz hasonló színű kérgű fa, amellett, hogy egy valóságos botanikai csoda, még nagyon hasznos is, hiszen kérgének fontos szerepe van a papírgyártásban.

5. Bükkfák, Írország

A XVIII. században ültették ezeket a csinos “kis” bükkfákat, melyek még a Trónok Harcában is szerepet kaptak. A képeslapra illő ír sétány bármelyik festői fotóhoz megállja a helyét, nem is csoda, hogy megannyi turista várja ki itt napról-napra a legkedvezőbb fényeket .

6. Jakarandafa, Cullinan, Dél-Afrika

A gyönyörű lilavirágú jakarandafa Dél-Afrikában őshonos. Virágzása idején nagyon látványos jelenség, hiszen nem csak magát a fát borítják a harangvirágszerű virágok, de alatta a talajt is.

7. Majomkenyérfák, Madagaszkár 

Másnéven baobabfákról úgy tartják, hogy a teremtés hajnalán ők voltak az első fák a Földön, akiket a kecses pálmafák követtek. Az élet szimbólumaként ismertek és többek között azért is különlegesek, mert az év kilenc száraz hónapjában levelek nem találhatók rajtuk, csak a közel félméteres gyümölcsök csüngenek alá. Afrika leghasznosabb fáinak szinte minden része valóságos kincs: gyümölcse nagyon finom szomjoltó táplálék, héját szappanfőzésre használják, kérgéből ruhát és kötelet készítenek, levele pedig pikáns fűszer és gyógyszer.

9. A szélfútta fák, Új-Zéland

Új-Zéland déli vidékén nőnek ilyen furcsak szögben a fák, melyeket az intenzív déli szél formál ilyen különleges természeti képződményekké. Ha rájuk nézünk, láthatjuk, hogy még a szélsőségesen zord körülményekben is van valami szép.

10. A 144 éves Lilaakác, Japán

A fél hektáron, vagyis kb. 2000 négyzetméteren elterülő lilaakác egyedülálló a maga nemében. Az Ashikaga Virág Parkban található, 1870-ben ültetett fa még csak nem is a legnagyobb lilaakác az egész bolygón (az a kaliforniai Sierra Madréban található és kétszer ekkora) bár ő is egy hatalmas példány. Mindenesetre az április végi virágzása idején csodálatos érzés lehet a lilás-rózsaszín ernyője alá beállni.

11. A 125 éves Rododendron, Kanada

A rododendron hivatalosan nem fa, ez a szép példány mégis kiérdemelte az elnevezést hatalmas méretével és tiszteletreméltó korával. Élénk rószaszín virágtömege pedig soha nem látott látványt nyújt.

12. Japán juhar Portland, USA

A különleges lombozatú, viszonylag igénytelen japán juharok nagyon jól érik magukat az oregoni Portlandben és úgy simulnak bele a tájba, mintha mindig is ott éltek volna. Nagyon érdekes, hogy bár a lombkoronájuk hatalmas, györkérzetük nagyon kevés helyet igényel és akár még bonsaiként is nevelhetők.

Forrás

No Comments