A *harci nyelv* az a titkos összetevő, ami meghatározza az egész kapcsolatodat!

Van egy tucat különböző módja annak megállapítására, hogy kompatibilisek vagyunk-e valakivel a személyiségjegyei alapján. Legyen szó a tudományról, az asztrológiáról, megjósolhatjuk, hogy milyen kapcsolat vár ránk egy-egy emberrel. Van azonban egy módszer, amit kevesen ismernek, pedig ez a legmegbízhatóbb. Eláruljuk, hogy mi ez!

Az, hogy hogyan harcolsz, vagyis hogyan vitatkozol, az lesz az, ami meghatározza, hogy a kapcsolatod működik-e vagy sem. Bárki eljuthat egy kiegyensúlyozott kapcsolatba, de amikor az élet hoz egy olyan fordulatot, amiben sürgősen kell dönteni, vagy jön valami komoly gond, akkor a legtöbb kapcsolat megdől. (Sajnos.)

Pedig a kihívások megerősítik a kapcsolatot, ám nem véletlen, hogy ilyenkor mutatkozik meg igazán, hogy milyen is két ember együtt. Itt mutatkozik meg igazán, hogy mennyire beszéltek egy “nyelvet”. Az, hogy hogyan vitáztok, és hogyan beszélitek meg a nehéz helyezeteket, jól bemutatja a feleket, így érdemes ezt figyelembe venni.

5 féle vitatkozási módszert különböztetünk meg, ezek alapján belőheted, hogy a párod, vagy te melyikbe tartoztok! A kapcsolatot nagyban meghatározza, hogy felismerd ki-ki melyik módszerrel vitázik, harcol. A kiegyensúlyozott kapcsolatban a nyitott kommunikáció működik, és jó hír, hogy nem kevés munkával, de el tudtok jutni oda is.

Akik elhajlanak

Ők azok, akik a problémát soha nem kezelik igazán, mert azonnal elfordulnak, amikor kialakul a gond. Amikor valaki olyannal találkozik, akinek nem ugyanaz a harci nyelve, mint neki, akkor nagyon agresszívvá válhatnak. Mindez azért van, mert nagyon törékenyek, és nem tudják meghallgatni a másik felet, azt pedig végképp nem ismerik be, ha tévednek.

Akik elnyomják az érzéseiket, majd robbannak

Azok az emberek, akik elnyomják érzelmeiket, és azután megrekednek, azt hiszik, hogy az érzéseiket nem fogják meghallgatni vagy értékelni. Ugyanezen okból elrejtik őket, és végül szinte felrobbannak: elfáradnak az érzéseikben, úgy érzik, mintha az ő ötleteik nem számítanának, és megpróbálják bebizonyítani, hogy mennyire fontos is az ő mondanivalójuk. Ehhez pedig nyomaték és düh párosul. Sokszor ezek az emberek gyorsan robbannak, de a vita után az egészet visszasöprik a szőnyeg alá, és visszatérnek a normális viselkedésükhöz, mintha mi sem történt volna.

Akik dominálnak a vitákban

Az uralkodó típusú emberek a vitákban is uralkodni akarnak. Ők bár meghallják a másik személy érzéseit, de nem fogják igazán meghallgatni őket. Ehelyett inkább a meggyőzésre mennek. Megpróbálják a vitapartnerüket meggyőzni arról, hogy az érzelmei tévesek, vagy helytelenek. Az uralkodó emberek körében gyakori jellemző, hogy nincsenek empatikus érzései. Érdekes azonban az is, hogy ők sokszor érzékenyek, törékenyek, és megpróbálják elkerülni azt az érzést, hogy valami rosszat csinálnak.

Aki szeret közvetíteni

A közvetítőknek egy célja van, és ez a kompromisszum elérése. Nincsenek nagy egóik, ők képesek meghallgatni az érveket, és válaszolnak is rájuk. Ők mesterei annak, hogy megtartsák a párjukat, mert türelmet gyakorolnak, és olyan stratégiát használnak, ami miatt a vitáik egészségesek lesznek és kiegyensúlyozottak. Sokszor tartanak szünetetet a veszekedéseikben, majd visszatérnek a beszélgetéshez. Azok, akik ilyen természetes mediátorok nincs könnyű dolguk, mert ha egy dominánssal kerülnek vitába, akkor küzdelmes harc vár rájuk. Egyébként a közvetítés az egyik leggyakoribb harci nyelv a párok között, de akik idővel megtanulnak jobban kommunikálni egymással azoknak nem lesznek vitáik.

A szabad kommunikátorok

A szabad kommunikátorok összhangban vannak magukkal, és a másikkal is, így pontosan kommunikálnak. Ahhoz, hogy a szabad kommunikáció létre jöjjön szükséges a vitapartnerek részéről némi hang, és temperamentum. Azok az emberek akik szabad kommunikátorok nem feltételnül kerülnek mindig vitába, de olyan kompromisszumot is képesek elérni rövid időn belül, hogy mindkét partner úgy érzi, hogy meghallgatták őket és értékelték.

Te melyik vagy a fenti típusok közül? És a párod melyikbe tartozik?

Ezt olvastad már?

No Comments