A *passzív-agresszív* és más mérgező kapcsolati elemek, amiből szabadulnod kell!

Ezek közül egyik sem normális egy kiegyensúlyozott kapcsolatban, szóval figyelj, hogy kivel élsz!

1: A listázó kapcsolat

Mi ez?

Bármit csináltál a múltban, az soha nem bocsátódik meg, vagy felejtődik el. Nem, még akkor sem, ha már megbocsájott. Különböző helyzetekben előhúzza a kártyát, amikor zsarolni akar, vagy amikor ő hibázik. “Emlékszel még, hogy milyen hülye voltál a húgom esküvőjén?” Akár…

Miért rossz?

Nem csak azért, mert állandóan azt kell figyelned, hogy mit csinálsz, és tökéletesen kéne viselkedned, hanem azért is, mert fenntart egy állandó feszültséget, hogy éppen mit, és mivel zsarol meg. Ez nem tisztességes. Ha hibáztál és megbeszéltétek akkor legyen úgy. Ha nem tudja megbocsájtani, akkor ne mondja, hogy minden rendben. De régi tévedéseket előrángatni nem fair. Pláne, ha te mondjuk nem is hibáztál.

2: A passzív-agresszív viselkedés

Mi ez?

Amikor a másik megsértődik, de neked fogalmad sincs, hogy mi a baja. Mert nem mondja. Mert csak célozgat rá, vagy még azt sem. Például, minden ok nélkül nem beszél veled egész este. A kérdésre, hogy mégis mi a baja, csak elhúzza a száját, esetleg annyit mond, hogy ha nem tudod, akkor magadra vess.

Miért rossz?

Ez egy nagyon káros viselkedési forma. Nem az a baj, hogy a másik megbántódik, hanem, hogy nem árulja el, miért. Nem tud kommunikálni a problémájáról, és ugyanakkor elvárja, hogy te találd ki, old meg, és többet ne is kövesd el. Senki sem gondolat olvasó. Ezt elvárni bárkitől óriási gonoszság, és butaság. Ha bajod van mond el, ha megoldjuk akkor együtt maradunk, ha nem tudjuk megoldani, akkor ne tartsuk fel egymást.

3: Hibáztatni a másikat a saját érzéseid miatt

Mi ez?

Amikor az egyik félnek rossz napja/kedve van, és ezért a másikban keresi a hibát. Felrója neki, hogy nem elég támogató, és miért nem vidítja fel.

Miért rossz?

Senki nem felelős azért, ha rossz napod van. Legkevésbé a partner. Ezt a súlyt őrá helyezni, és elvárni tőle, hogy mint egy varázsló tegye rendbe a napot, hatalmas butaság. Ha a másik szeretne magába fordulva tévét nézni a heverőn tegye azt, de ne rontsa el a másik napját is. Ez őnzőség. Senki nem felelős más rosszkedvéért. Főleg nem a kedvese.

Olvasd el ezt is:

No Comments