Íme a világ legmegdöbbentőbb elhagyott helyei, amit látnod kell!

A malmok völgye, Sorrento, Olaszország

A felkapott nyaralóhely meredek sziklafalai és a buja növényzet között bújik meg ez a XIII. században sziklába vájt fűrészüzem és malom. A XIX. században az urbanizáció okozta környezetváltozás miatt nagymértékben megnövekedett a páratartalom, amely ellehetetlenítette a malom további működését. Miután a terület elhagyatottá vált, a magas páratartalom miatt a növényzet burjánzásnak indult és így kialakult ez a mára igazán varázslatossá vált hely.

A nagy vonat temető, Uyuni, Bolívia

Korábban Uyuni városa egy fontos közlekedési csomópont volt, miután 1888-ban megépítették a vasútvonalat, ami egyébként nem volt egyszerű feladat, mivel a helyi indián lakosok folyamatosan szabotálták a munkálatokat. A vonalat később bányászati szállításokra használták, de amikor az ásványkincsek elfogytak, a bányászok elhagyták a területet, hátra hagyva a vonatokat.

A Hat zászló, New Orleans, USA

2005-ben a Katrina hurrikán pusztítása után zárták be a korábbi vidámpark kapuit, melyet 14 évvel ezelőtt több hétre teljesen elárasztott a víz. Mára semmi nem maradt a korábbi csillogásból, és a kíváncsi katasztrófa turisták is csak lábujjhegyen mernek belopózni a a területre.

A City Hall metróállomás, New York, USA

Lehetetlen New Yorkban egy másik metró megállót találni , amelynek ilyen mesés boltíves mennyezete és díszes csillárjai lennének. A City Hall az 1904-ben megnyílt new yorki metró egyik végállomása volt, ám az utazók nem ezt, hanem a jobb felszíni kapcsolatokkal rendelkező Brooklyn Bridge megállót részesítették előnyben, ezért a költséges felújítást elkerülendő 1945-ben bezárták.

IM Erőmű, Charleroi, Belgium

Az 1921-ben épült szénerőmű volt a legnagyobb és legjelentőségteljesebb az ország történetében egészen 2007-es bezárásig. Az ország teljes szén-dioxid kibocsátásának 10 százalékáért volt felelőssé tehető annak ellenére, hogy abban az időben egy igen fejlett technológiát képviselt. Azóta egy EU előírás szerint a levegő tisztaságának érdekében kéményeibe muskátlikat ültetnek, ám a látvány így is meglehetősen misztikus képet nyújt.

Maunsell tengeri erőd, Anglia

Ezeket a hatalmas fémszerkezetetket még a II. világháborúban építették a Temzére, hogy megvédje az angol csapatokat a német támadás ellen. Az ötvenes években elhagyott szerkezeteket később kalózrádiók vették birtokba, akik évtizedekig innen sugározták műsoraikat. Manapság az erődítmények többsége hajóról megtekinthető .


Kolmanskop szellemváros, Namíbia

A mára szellemvárossá vált település egy Coleman nevű fuvarosról kapta a nevét és a 20. század elején még egy felkapott gyémánt lelőhely volt. Bár az első bányászok igen nagy vagyonra tettek szert, az első világháború után a gyémánt lassan elfogyott és amikor a helyi lakosok jövedelmezőbb megélhetési lehetőségek után néztek, a város is hanyatlásnak indult. Azóta a sivatag fokozatosan visszaköveteli magának a helyet.

Pripjaty, Ukrajna


A csernobili atomerőműtől alig 3 kilométerre fekvő várost 1986-ban az erőmű 4-es blokkjának felrobbanásakor evakuálták és azóta egy lélek sem lakja. A közel 7 négyzetkilométer területű városban javarészt az erőmű dolgozói éltek családjaikkal és átlagéletkoruk a katasztrófa évében 26 év volt. Az erősen szennyezett környezet miatt a város valószínűleg az elkövetkezendő néhány évben nem fog visszanépesülni.

Hotel Del Salto, Kolumbia

A később szállodaként működő épület eredetileg egy építész otthona volt, majd az ötvenes években számos átalakításon ment keresztül mire szálloda lett belőle. Sajnos a hotel nem volt túl népszerű, ezért inkább a szellemek , mint kíváncsi turisták lakták. Jelenleg a Tequendama Falls Museumnak, ezáltal számos érdekes eseménynek ad otthont.

Hashima-sziget, Japán

A Nagaszakiban található sziget egykor a bolygó legnépesebb szigete volt, mára mégis teljesen elnéptelenedett. A sziget gazdag széntartalmának köszönhetően sok lakót vonzott és évtizedekig lakóparkok tömege épült, hogy otthont biztosítson az ide települt bányászoknak. De az emberek ameilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan mentek is, ahogy kimerültek a készletek.

Forrás

No Comments