8 pszichológiai trükk, amivel egyből elnyerheted a másik bizalmát

A bizalom nagyon trükkös dolog.  Az agyunk kevesebb, mint egy másodperc alatt eldönti, hogy hihetünk-e valakinek, vagy sem. Az emberek hajlamosak gyanakvásra, és nem bíznak senkiben, főleg akivel akkor találkoznak először. Ha szeretnél valakinél egyből jó pontokat szerezni, akkor kövesd ezeket a tanácsokat!

Miért ne próbálhatnád ki te is ezeket a tippeket? Hajrá!

Mutasd meg, hogy mennyire tetszik neked

foto: giphy.com

Hallottál már a szeretet kölcsönösségéről? Ez arra utal, hogy az emberek szeretnek valakit, aki viszont szereti őket. Ez azért fordul elő, mert az emberek szeretve érzik jól magukat, és támogatják partnereiket. Tehát, ha egy napon meg kell szerezned valakinek a figyelmét, pozitív hozzáállást mutass felé, és sugározz felé szeretet, és akkor te is hasonló mennyiségű szeretet kapsz viszont a másik féltől.

Direkt borítsd ki a kávéd

Ez a tanács furcsa lehet, hiszen arról szól, hogy rontsd el az első benyomást. Ha valakivel először találkozol, akkor tudatosan öntsd ki / lötyögtesd ki a kávéd előtte. Egy tanulmány megerősítette ugyanis azt, hogy a sebezhetőségünk kiemelése valójában növeli a vonzerőnket és a megbízhatóságunkat.

De van két fontos tényező, amiről meg kell emlékezni. Mielőtt rossz viccet mondanál, vagy nagy szerencsétlenkedésbe kezdenél, légy biztos benne, hogy a másik személy tisztában van a teljesítményeddel. Ne próbálj meg kiszolgáltatottnak lenni úgy, hogy megkérdőjelezed a hírnevedet. A pszichiáterek bizalmat ébreszthetnek a kávéjuk kiömlésével, miközben azt mondják, hogy “sosem voltam jóban a saját kezeimmel” , a sebészek nem tehetik meg ugyanezt.

Kérj sokszor elnézést

View this post on Instagram

#sorry #sorrycard #card #greetingcards #pug #dog

A post shared by Shepherd & Brown Prints (@shepherd_and_brown_prints) on

Egy másik hatékony, de gyakran elfelejtett módszer a bizalom kiépítésére a „Sajnálom!” szó mondogatása. A kutatók megjegyzik, hogy ez csak olyan helyzetben működik, ahol nyilvánvalóan senki sem hibás. Például: “Sajnálom, hogy megint ilyen időjárás van.” vagy “Sajnálom, hogy a közlekedés megint katasztrofális.” Ha empátiával telve és szomorúan fejezed ki magad, akkor megmutatod ezzel, hogy megérted a másikat, és ez jelentősen megnöveli a beléd vetett hitet. Ugyanakkor soha ne szapuld magad.

Légy olyan, mint egy majom!

Monkey GIF - Find & Share on GIPHY

Nem, ez nem azt jelenti azt, hogy sok banánt kell enned, vagy fára kéne másznod. Ez a másik arckifejezésének, gesztusainak, beszédmintáinak vagy viselkedésének utánzására értetendő. Ezt a technikát tükrözésnek nevezik, és tényleg működik. 

Egy tanulmány során bebizonyították, hogy azok a pincérnők magasabb borravalót kaptak, akik utánozták a vendégeiket. További kutatások azt mutatták, hogy a férfiak jobban értékelték az őket utánozó nőket. Fontos, ha ezt a módszert használod, akkor csakis pozitív mintákat tükrözz!

Mondj el egy titkot!

Secret Best Friends GIF - Find & Share on GIPHY

Az önmegjelenítés valószínűleg az egyik leglátványosabb közeledés valakihez. Emlékszel azokra az érzésekre, amikor megosztottál valami fontos dolgokat valakivel az életedben? Ott volt az izgalom, a remegő hang, a gerinc mentén végigfutó finom remegés. Amikor más emberekkel megosztjuk az intim információinkat, úgy érezzük, hogy ők aggódnak értünk, és így közelebb kerülnek hozzánk. 

A kutatások azt mutatták, hogy azok, akik intim információt osztottak meg a másikkal szorosabb kapcsolatot alakítottak ki elsőre, mint akik nem ezt tették. Persze azért annyira ne legyen intim a titok, ugyanis azzal az ellenkezőjét éred el!

Beszélj megfelelő sebességgel a bizalomért

Sarcastic Talk GIF - Find & Share on GIPHY

Egyes szakemberek megerősítették, hogy a beszéd megfelelő sebessége segíthet a bizalom kiépítésében, mert így beszélgetés közben nem veszíthetjük el partnerünk figyelmét. Azt helytelen lenne mondani, hogy egy-egy beszédsebességet kell választanod és minden alkalommal követned kellene ezt, inkább úgy tűnik, hogy minden helyzetnek megvan a maga sebessége. Attól is függ, hogy mit beszéltek meg az illetővel, akivel találkoztok. Lehet ennek a beszélgetésnek gyors a tempója, hiszen egy izgalmas, szenvedélyes dologról van szó, vagy éppen lassú és mély beszélgetés, mert egy új ötletről van szó. A sebességet te határozod meg a partneredtől függően!

Véletlenül érintsd meg a beszélgető társadat

mientoame GIF - Find & Share on GIPHY

Úgy tűnik, hogy az alkalmi érintés is a bizalomépítés erőteljes katalizátorává válhat. Sok provokatív tanulmány bizonyítja ennek a hatékonyságát. Például egy kísérletben, amikor egy vonzó férfi telefonszámokat kért el fiatal nőktől az utcán, a megérintett nők 19%-a adta meg a számát, míg azok, akiknél nem volt érintés, csak 10%-uk adta meg a telefonszámát. Persze a módszer alkalmazása során tartsd szem előtt a társadalmi és kulturális normákat. Az érintés kevésbé valószínű, hogy kedvező hatást gyakorol a másik féle, ha megsérted vele a személyes határait!

Tedd félre az egódat!

Feltételezzük, hogy az ego felfüggesztése a legnehezebb módja annak, hogy elérd, hogy valaki megbízzon benned. E megközelítés alkalmazásakor inkább arra kell összpontosítani, hogy egy másik személy a szükségleteit, kívánságait és észlelését osztja meg velünk, nekünk pedig az a dolgunk, hogy figyeljünk erre.
A legtöbbször, amikor 2 ember vesz részt egy beszélgetésben, a másik fél türelmesen megvárja, amíg a történet befejeződik. Ilyenkor előfordul, hogy késztetést érzel, hogy rástromfolj egy saját sztorival. Ne tedd. Hallgasd végig, és ha legközelebb találkozol vele kérdezz vissza a történettel kapcsolatban. Így könnyebben fog bízni benned.

forrás

Ezt olvastad már?


No Comments