Emberkísérlet: 11 nap detox, avagy kipróbáltam a japán vízkúrát!

“Sok mindenre megtanított ez a tizenegy nap, és nem arra, hogy rendszeresen kell folyadékot inni.” Azt ugyanis régóta tudom. Főszerkesztőnk, Hidasi Judit emberkísérlete.

Félre értés ne essék, nem csak vizet kell inni 11 napig, olyasmire nem vetemednék, egyelőre. Bár, soha ne mond, hogy soha.

Mi az a japán vízkúra?

A dolog lényege, hogy vízzel ébresztjük fel a testünket. Ébredés után, éhgyomorra kell meginni 5-6 pohár vizet, gyorsan, egymás után lehetőleg. Ez olyan 1-1,2 liter víz. Ezután lehet fogat mosni, és egy óra után enni először bármit.

Senkit ne rettentsen el a mennyiség, ugyanis ébredés után az ember jó esetben szomjas, hiszen 8 órája nem ivott semmit. Az első két pohár könnyedén lecsúszik, az utolsó hármat pedig el kell kortyolgatni. Ez az első két napban nekem egy kis időbe telt, de simán vállalható egyébként. Nem lesz kellemetlen érzésed, hiszen a szervezet szinte azonnal felszívja a vizet.

Miért vágtam bele?

Idén elég sok gyógyszert, fájdalomcsillapítót kellett beszednem egy nyavaja miatt, és úgy éreztem, hogy a frontok is jobban megviselnek, fáradékony vagyok, rosszul érzem magam a bőrömben. Mivel régóta hiszek a víz jótékony hatásaiban úgy éreztem, tizenegy napot áldozhatok az életemből egy kísérletnek. Nincs vesztenivalóm.

A kezdetek, az első három nap

Az rögtön az elején nyilvánvalóvá vált, hogy az ébredés utáni kávét el kell hagynom, és láss csodát! Egyáltalán nem hiányzott, mert a víz, és az azonnal beinduló életfunkciók felébresztettek. Egyébként a reggeli kávét szinte teljesen elhagytam, de a kúra hosszútávú hatásairól később.

Nem mondom, hogy hat pohár víz lenyomása azonnal ment, de meglepődtem, hogy szinte csont nélkül vettem az akadályt. A harmadik napon már egyáltalán nem okozott gondot.

Aggódtam amiatt, hogy a reggeli rutint mennyire zavarja meg az egy liter víz és, hogy (mondjuk ki) gyarkabban kell pisilnem, de szinte egyáltalán nem. Persze, kell menned vécére, de nincs rohangálás. Én ezt összekötöttem azzal, hogy húsz perccel korábban keltem, így mire a család felriadt én már túl voltam a víziváson és mire el kellett indulnom itthonról, úgy nagyjából másfél órával ébredés után már nem kellett pisilnem sem.

A negyediktől a tizenegyedik napig

Derekasan ittam a vizet, és ami azonnal feltűnt, hogy a bőröm sokkal hidratálttabbá vált, és a napi szintű fejfájásaim szinte teljesen abbamaradtak. Nem mondom, hogy egy durva front esetén nem fekszem ki, de az a stresszes fejfájás, ami már reggel jön teljesen megszűnt. Az emésztésem szinte teljesen normalizálódott, igaz, ebbe az is beletartozik, hogy ébredés és vízivás után egy órával adok magamnak tíz percet amikor leülök reggelizni, nyugalomban, és csak azután iszom meg a kávém, ahogy van bennem szilárd táplálék. Ezek igazi Zen pillanatok, amelyekre szerintem mindenki tud(na) szánni tíz percet a maga egészségéért. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor átgondolni az egész napot isteni áldás.

A kúra hatásai hosszú távon

Azt nem tudom, hogy a gyógyszereket mennyire söpörte ki belőlem, de az biztos, a fejem kevesebbet fáj, az emésztésem sokkal jobb, a bőröm szebb. Számomra a legfontosabb tanulsága mégis az, hogy a reggeli kávé elhagyható, és bár nem iszom meg egy literrel, így három héttel a kúra után is minimum kettő, de inkább három pohár vizet iszom meg a reggeli készülődés közben. Fantasztikus érzés, ahogy percről percre felébreszti a szervezetemet.

További tanulság, hogy megéri húsz perccel korábban felkelni, mert belefér a napba, sokkal összeszedettebb vagyok, és jobban esik a reggeli, ha van rá időm. És van rá időm, mert csinálok magamnak.

A víz, élet! Próbáljátok ki ti is!

Ez is egy érdekes kísérlet, hamarosan belevágok ebbe is:

No Comments