„Az emberek mindig nagyon meglepődnek, amikor meglátják a táskáimat.”

Az anyák mindenre képesek és bármit megoldanak. Ha valamire szükségük van, ami még nem létezik, akkor kitalálják, megtervezik és elkészítik. Így születtek meg a különleges Plush & Bag táskák is. Komáromi Krisztinával beszélgettünk.

Egyedülálló táskákat tervezel, amelyekre akár le is ülhetünk a parkban. Hogyan született meg az ötlet?

Nagyjából két évvel ezelőtt kezdődött. Két gyermekem van, akikkel igen sokat jártam mindenfelé sétálni, kirándulni és mivel nem vagyok az a felpakolós típus és cipekedni sem szeretek, így soha nem volt nálunk semmilyen leülési lehetőség. Sokszor a kislányom textilpelenkáját terítettük le, és arra ültek a gyerekek. Ekkor találtam ki, hogy csak kellene valami, amit könnyű vinni, ugyanakkor nem egy pléd, amit külön kell cipelni magunkkal.

Melyek voltak az első termékeid?

Az első elképzelésem egy pelenkázótáska volt, de végül az készült el utoljára. Ahogy megindultak a gondolataim, először egy kézitáskát készítettem, aztán elkészült egy hátizsák, majd egy strandtáska, és valahogy csak utána került sor a pelenkázótáskára. De azóta már rengeteg féle változat van: sporttáska, szerszámostáska, amelyben minden szükséges szerszám ott van kéznél és még le is lehet teríteni, de kutyáknak is készítek táskát, amelyet nemcsak hordozásra, hanem fekhelynek is lehet használni. Ezen kívül van még pikniktáska, hátizsákok gyerekeknek és férfiaknak is. És aminek a legkisebbek mindig nagyon örülnek, az a játék pelenkázótáska, amelyen ők tudják pelenkázni a babáikat.

Igényelnek valamilyen különleges tisztítást?

Mivel könnyen tisztítható anyagokból (bőrből, cordurából, ptp-ből) terveztem őket, tulajdonképpen nem igényelnek, elég csak letörölni őket, ha valahol összekoszolódnának. A frottír anyagból készült strandtáskákat pedig kézzel langyos vízben lehet kimosni.

Mennyire volt nehéz az indulás?

Hű, nem volt könnyű. Amikor elmentem az első varrónőhöz, elmondtam, hogy mit szeretnék, de amikor kész lett, nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek, mert köszönőviszonyban sem volt azzal, amit szerettem volna. Ezután hazamentem és papírból meghajtogattam a mintát és újból nekifogtunk. Végül nagy nehezen elkészült az első darab. Szerencsére azóta megtaláltam azt a varrónőt, aki tökéletesen el tudja készíteni a táskákat. De nem volt könnyű megtalálni azokat az üzleteket sem, ahol be tudom szerezni az alapanyagokat és igazság szerint még mindig nem találtam olyan üzletet, ahol mindent meg tudnék venni egy helyen. Általában össze-vissza rohangálok, de most már szerencsére Székesfehérvártól Budapestig kialakultak azok a helyek, ahol meg tudok vásárolni minden szükséges hozzávalót.

Egy női táskában sok minden van.  Mi lesz a táskában lévő tartalommal, amikor széthajtogatjuk a táskát?

Van egy különálló cipzáros belső táskarész, amelybe mindazt belepakoljuk, ami csak egy női táskában lenni szokott, a pénztárcától a sminkcuccokig. Ezt külön ki tudjuk venni és az egész táskát ezután szét lehet cipzározni és kiteríteni.

Melyek voltak a fő szempontok a táskák megalkotásánál?

Próbáltam úgy megtervezni és kialakítani őket, hogy amikor felvesszük, bármilyen öltözékhez passzoljanak és mindegyik darab divatos, jól tisztítható és jól használható legyen. Ezért készítek ilyen sokféle fazont is, hogy bármilyen szituációban lehessen őket használni amellett, hogy szét lehet őket nyitni és kiteríteni, ami a fő egyediségüket adja. Ugyanakkor fontos, hogy praktikusak legyenek, éppen ezért mindig meghallgatok minden véleményt, még akkor is, ha kritikus, mert nekem az is építő.

Hogyan fogadják az emberek, milyenek a visszajelzések?

Mindig nagyon meglepődnek, nem is értik először, hogyan működik. Mivel egyelőre még nincs üzletem – csak a webshopon lehet őket megnézni – igyekszem sok olyan videót készíteni, amely bemutatja, hogyan lehet használni a táskákat. Ezeket a facebookon és az instagramon is meg lehet nézni.

Mi az, ami inspirál, hogyan születik meg egy új darab?

Nagyon érdekes, mert mindig egyik napról a másikra születik meg bennem az ötlet. Ahogy bemegyek az üzletbe és meglátom a színeket, azonnal megindulnak bennem a gondolatok. De egyébként van egy termékem, amely egy egészen más anyagból készülne, mint a többi és amelynek a praktikus kivitelezésével egyszerűen nem jutok dűlőre. Tegnap reggel is éppen azon gondolkoztam, hogy kellene megcsinálni, hogy egy madzaggal lehessen összehúzni, de előbb-utóbb majd ezt is kitalálom. De most például egyedi kérésre tervezek egy táskát, amely úgy fog kinézni a végén, mint egy pandamaci.

Melyik a legnépszerűbb termékek?

A hátiszák, a strandtáska és a pelenkázótáska.

A közeljövőben milyen újdonságokkal készülsz?

Idén még szeretnék egy saját márkás fürdőruha kollekciót a strandtáskákhoz és a gyerektáskát is szeretném megcsinálni olyan kivitelben, amelynek a belsejében egy nyomdázott társasjáték lesz, amit bármikor bárhol ki lehet teríteni és játszani rajta. Többféle táskabelsőt is tervezek, hogy mindenki megtalálhassa a hangulatához vagy a ruhájához legjobban illő változatot. Szeretném ezeket minél hamarabb piacra dobni, de annyi mindennel foglalkozom még a táskák mellett, hogy nem egyszerű és mindent nagyon be kell ütemeznem.

Hogyan tudod beosztani az idődet?

Mivel egyedül vezetem a vállalkozást és magam állítom össze a színeket, az anyagokat, tervezem a táskákat és próbálom megkeresni a partnerüzleteket, elég nehéz és lassan haladok. Ezen kívül van még két másik vállalkozásom is, és rengeteg terv a fejemben, amelyeket szintén meg szeretnék valósítani. Próbálok az éppen aktuális feladatokhoz igazodni és mindig a legsürgősebb feladattal foglalkozni. Jó lenne, ha lenne mellettem valaki, aki részfeladatokat levenne rólam, de sajnos még nagyon nehezen adom át a feladatokat, mert úgy vagyok vele, hogy az a biztos, ha én megcsinálom.

Hol lehet találkozni a Plush &Bag táskákkal?

Több vásárban is kint szoktam lenni, de előbb-utóbb szeretnék nyitni egy saját márkaboltot, egy showroomot, ahol minden alapanyag és hozzávaló megtalálható, ahol kint vannak a belső táska anyagok, a cipzárok stb. és a vásárló magának össze tudja állítani, hogy milyen táskát szeretne. A pelenkázótáskáim egyébként több babaüzletben is megvásárolhatók és szeretnék kialakítani egy viszonteladói hálózatot is, hogy a táskáim országosan több helyen is elérhetők legyenek és minél több helyen lehessen őket személyesen is megnézni, kipróbálni.

No Comments