Mentsd meg a méheket, ültess napraforgót!

A méhek nagyon fontos szerepet játszanak a bolygónk életben maradása érdeklében, ezért ez a legkevesebb, amit megtehetsz….

A méhek populációja aggasztó mértékben fogyatkozik, pedig nagy szükségünk van rájuk a bolygónk életben maradásához. Tudtad, hogy ezek a rovarok felelősek a világon lévő termények 30%-ának és a világ vadon élő növényeinek 90%-ának a beporzásáért? A WHO szerint ezért létfontosságúak a globális élelmiszertermelésünknek, hogy a méhek éljenek, és egyre többen legyenek. De hogyan tudunk segíteni ezeknek a repülő kis rovaroknak, hogy életben maradjanak?

A legjobb módszer: a virágültetés!

A méhbarát virágok telepítése egyszerű módja annak, hogy életben tartsuk méh barátainkat. A napraforgó tökéletes választás, hiszen egynyári növények, de nektárban gazdagok, és a tökéletes a méhek bevonzására. A repülő rovatok ugyanis nem látják a vöröses árnyalatú színeket, de a sárga, a kék, fehér és a lila virágok ültetése különös hasznos a számukra.

A napraforgóknak sok napfényre van szükségük (átlagosan napi 6-8 óra napsütést igényelnek), hogy virágzanak, így általában forró nyári éghajlaton nőnek. A fényes sárga virágú növények a laza, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, a gyarapodásuknak jó tesz az enyhén savas, kissé lúgos talaj. A növényeknek sok helyre van szükségük, mert akár 12 méter magasra is nőhetnek. Körültekintően válassz tehát helyet, ha elülteted őket! Ha sok napsütés éri őket, akkor gyors növekedésnek indulnak.

Egy dologot azonban tudnunk kell mielőtt beültetnénk ezeket a virágokat: a méhek szeretik, ha kedvenc virágjaik össze vannak csoportosítva, mert így virágról virágra járhatnak nektárt gyűjteni. Tehát győződj meg róla, hogy sok növényt ültess egymás mellé, amik között a méhek bátran repülhetnek egyik virágról a másikra.

forrás

No Comments