10 dolog, amit tudnod kell Sherlock Holmes írójáról

160 éve, 1859 május 22-én született Sir Arthur Conan Doyle, a modern bűnügyi regény megteremtője, Sherlock Holmes “atyja”. Te mennyire ismered az írót, akinek hiába volt világsikerűek a művei, ő mégis örökké elégedten volt?

Angol és ír felmenői voltak és tragikus gyerekkora

Doyle a skóciai Edinburgh városában látta meg a napvilágot. Az ír felmenőkkel rendelkező – de már Angliában megszülető – Charles Altamont Doyle és az ír Mary Foley fiaként. Apja alkoholizmusa miatt rossz körülmények között cseperedő fiút a rokonok mentették ki azzal, hogy jezsuita bentlakásos iskolába iratták.

Orvosnak tanult és az első regényét egy köszvényes férfi ihlette

1876-tól az edinburghi egyetemen folytatott orvosi tanulmányokat. Doktori disszertációját a szifiliszes hátgerincsorvadásról írta. Az egyetem után Plymouthban, majd a walesi Southsea városában praktizált, de kevés páciense akadt. Hogy elűzze az unalmas órákat, amíg a betegekre várt elkezdett írogatni. Első regényét, egy köszvény miatt szobafogságra kényszerült férfi elmélkedéseit, 1883-84-ben írta. Sajnos a kézirat elveszett, és bár Arthur újraírta, de ezt sosem fejezte már be.

Az első kötet, ahol feltűnt Holmes és Watson

Sir Arthur Conan Doyle első sikeres műve a Bíborvörös dolgozószoba 1887-ben jelent meg, és ebben mutatkozott be a zseniális és különc mesterdetektív, Sherlock Holmes és segítőtársa Watson doktor.

A sebészprofesszor = Sherlock Holmes

Fogadjunk hogy nem tudtad, hogy a rejtélyeket éles megfigyelőképessége és logikus következtetései révén megoldó nyomozót Doyle egykori sebészprofesszoráról mintázta. Vajon a professzor tudta, hogy ő “alkotta meg” a világ leghíresebb nyomozóját?

Hasfelmetsző Jack után is nyomozott

Doyle a való életben is szeretett rejtélyeket megoldani, két ügyben is bebizonyította a már elítélt vádlottak ártatlanságát. De hozzá fordult a rendőrség akkor, amikor Londonban elkezdődött a később Hasfelmetsző Jack néven ténykedő sorozatgyilkos ámokfutása.

A kishitű író

Hiába tette Sherlock Holmes a legtöbbet kiadott íróvá, hiába vetélkedtek műveinek példányszámai a Bibliával, ő maga nem tartotta sokra detektívregényeit. Sőt! Állítólag utálta az által megalkotott nyomozókaraktert, és Sherlock Holmest okolta az miatt, hogy ő csak detektívregényíró maradt.

A rajongók tiltakozása Holmes megölésével kapcsolatban

Doyle 1893-ban Az utolsó eset című novellában meggyilkolta karakterét. Amikor Sherlock Holmes az ősellenségével dr. Moriartyval folytatott küzdelemben halálát lelte, az olvasók teljesen felháborodtak. Petíciókat és leveleket írtak az írónak, és kérték, hogy azonnal támassza fel Holmest. Végül Doyle A Sátán kutyája című regényében kénytelen volt ismét Sherlockot szerepeltetni, akinek ezt követően még számos novellát és egy regényt is szentelt. 

Több száz Sherlock Holmes

Legalább 200 olyan filmes vagy tévés produkció létezik,  amiben szerepel, vagy szerepet kap Sherlock Holmes, így a Sir Arthur Conan Doyle által akármennyire is utált karakter újra és újra a képernyőkre kerül.

A búr háború és a kitüntetés

Az író megjárta Afrikát, a háborúban teljesített katonaorvosi és egyéb szolgálataiért 1902-ben ütötték lovaggá. Afrikai élményeiről A nagy búr háború című regényében írt.

A magyar barátság

Első felesége tüdőbajban halt meg, ekkortájt kötött barátságot a magyar származású szabadulóművésszel Houdinivel is, akinek az író természetfölötti erőt tulajdonított. Houdini többször próbálta bebizonyítani Doyle-nek, hogy ő csupán trükköket alkalmaz, az író nem hitt neki. Végül a nézetkülönbségük miatt a barátság felbomlott, Arthur pedig még jobban a spiritualitás felé fordult.

Ezt olvastad már?

No Comments