Eredeti fotók a csernobili katasztrófáról. Vigyázat! Szívszorító képek.

Az HBO-n futó széria reflektorfénybe helyezte Csernobilt, és úgy tűnik, végre mi is tisztább képet kaptunk, hogy mi történt a robbanásban.

1986április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor következett be a robbanás a csernobili atomerőmű négyes blokkjában.

csernobili atomerőmű-baleset valós méreteiről az első napokban ellentmondásos hírek jelentek meg, a hatalom igyekezett eltussolni az ügyet, de Svédországban egy nappal a robbanás után bejelentették, hogy a megszokott háttérsugárzás többszörösét mérték a Stockholmtól 150 kilométerre lévő forsmarki atomerőműben. Öt svéd atomerőműből kértek jelentést, mint kiderült azokban is emelkedett a sugárzás. A folyamatos mérés eredményeiből kiderült, hogy a radioaktivitás mértéke keletről nyugatra haladva csökkent. A szél keletről fújt. A világ közvéleménye így tudta meg, hogy keleten történt valami.

Szovjetunió vezetése ekkor ismerte el a bekövetkezett atombaleset tényét.[1] A robbanás következtében nagy mennyiségű sugárzóanyag – egyes becslések szerint a reaktorban lévő plutónium és urán csupán 4, pesszimistább változatok szerint 90 százaléka – került a légkörbe. A hatóságok azonban továbbra is késlekedtek a lakosság kimenekítésével: csupán másfél nap után kezdték meg az evakuálást a közvetlen veszélyzónából.

Katonákat vezényeltek a felrobbant reaktorblokkhoz, akiknek megfelelő védőfelszerelés nélkül kellett eltakarítaniuk a romokat, hogy hozzákezdhessenek a reaktor maradványait befedő betonszarkofág megépítéséhez. A több hónapig tartó akcióban százezrek vettek részt, ezrek haltak meg a Csernobilban eltöltött órák, napok következtében. Az áldozatok számáról nincsenek pontos adatok. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, mivel a Szovjetunióban a katasztrófa után titkosították az áldozatok kórházi kartonjait. (Forrás: wikipedia.org)

A tragédia előtt néhány hónappal készült fotó az irányítóközpontról. (Getty Images)
Miután a német “takarító” robot nem bírta a sugárzást, emberi erővel igyekeztek megtisztítani a hármas reaktor tetejét. Bár a sorozatban 90 másodperc az idő, amit fent tölthettek, valójában 40 másodpercet maradhattak a tetőn. Az úgynevezett likvidátorok nagyrésze életét vesztette a sugárzás miatt, vagy nagyon súlyos betegséggel küzd. (Getty Images)
A moszkvai hatosszámű klinika egyik betege, akit az orvos egy tökéletesen steril szobában vizsgál az operáció után. (Getty Images)
Amikor a hármas reaktor tetejét megtisztították, a vezetés elrendelte, hogy egy vörös zászló kihelyezésével jelezzék, hogy minden rendben. A három férfi egy 78 méteres lépcsőn mászott fel, hogy kihelyezze a zászlót. A három bátor férfi egy-egy Pepsit (gyakorlatilag beszerezhetetlen volt akkoriban) és egy szabadnapot kapott. (Getty Images)
Közel két héttel a katasztrófa után jelent meg az első fotó a Pravda (napilap) – ban. A képet készítő Volodymyr Repik ma már azt mondja, hogy nem vállalkozna erre a fotóra a mai eszével. A képen egy mérnök tartja a sugárzási szint mérésére alkalmas dozimétert. (Volodymyr Repik)
Egész falvakat dózeroltak le és forgattak be a földbe a sugárzás miatt. (Getty Images)
Kopylovo: a teknikus a sugázási szintet méri egy karonülőnél. (AP Photo/Boris Yurchenko)
Ezek az emberek itt éppen arra készülnek, hogy a négyes reaktor tetejét megtisztítsák. A biológiai robotokat más néven Vassia-nak is nevezték. A legtöbbük nem élte túl a sugárzást. (Getty Images)
Sajnos egy helikopter az első néhány napban balesetet szenvedett, amikor a reaktor fölé repült. (STF/AFP/Getty Images)
A likvidátorok a tetőre készülnek. (Getty Images)
Néhány hónappal a robbanás után (Getty Images)

Forras

Nézd meg ezt is:

No Comments