Hoppá! Kiderült, hogy a *macskás nők* egészségesebbek, és kevesebbet stresszelnek…

Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk az „őrült macskás hölgy” sztereotípiával!

Ugye te is hallottad már sokszor azt a mondatot, hogy “öregkorodra úgyis csak egy őrült nő leszel, aki 5 macskával osztja meg az életét!” ? Sokan szokták az örök szingliséget azokkal az őrült nyugdíjas macskás vénlányokkal azonosítani, akikről a könyvek és a sorozatok szólnak. Szerencsére ma már nagyon sok kutatás áll az mögött, hogy kutyával, vagy macskával jobb-e öregkorunkban élni, így most jönnek azok a tények, amiket legközelebb te is benyöghetsz a beszólogatóknak!

Egy 2009-es tanulmányban (Journal of Vascular and Interventional Neurology) a tudósok megállapították, hogy a macska birtoklás számos egészségügyi előnnyel jár. A legjelentősebb az volt, amit a kutatók megfigyeltek, hogy a macskások életében sokkal kevésbé volt jelen a szívinfarktus, és a szív és érrendszeri megbetegésedek (köztük a stroke).

A macskák tartása új stratégiát jelenthet azoknak akik magas kockázatú kardiovaszkuláris betegségekkel küzdenek.” – mondták a tanulmány szerzői.

Ráadásul a cicatartás a szorongáson is könnyít. Melanie Greenberg klinikai pszichológus rájött, hogy azok, akik cicát tartanak otthon, nekik több olyan hormont termel a testük, ami elnyomja az oxitocint, így kevesebb stressz szabadul fel ezekben az emberekben. A kevesebb stressz kiegyensúlyozott életet jelent, így mi is csak bíztatni tudunk, hogy ha tudsz, akkor fogadj örökbe egy cicát!

forrás

Te tartasz cicát? Ha igen, akkor ezt a cikket is ajánljuk!

No Comments