Levél a nőnek, aki idén *is* szorongva gondol a strandra…

… és legfőképpen arra, hogy fürdőruhát kell felvennie.

Valamikor az első tavaszi napsugárral kezdődik. Úgy érzed a lelked felszabadul a tél sötétsége és nyomasztó hangulata alól, a tested ugyanakkor nehezen teszi meg az első lépéseket, ami a kibontakozás felé vezet. Mintha nem volnának összhangban.

A tudatod már valahol ott tart, hogy szoknyát húzol, rövid pólót, egyre több bőrt engedsz láttatni. Illetve, csak engednél, ha jól éreznéd magad. De nem érzed jól magad. Amíg tudsz és amíg bírod a meleget hosszú nadrágot hordasz, ingeket, kabátokat, és olyan nagyon nehezen veszed rá magad, hogy először megállj a tükör előtt és szembenézz vele: ez vagy te.

Ez vagy te a ruháid alatt. Mert igen, EZ is te vagy.

Talán nem szedtél magadra kilókat a télen, talán igen. Talán kettővel több hurka lett a hasadon, vagy bizonyos szögből tokád is van már. Így vagy úgy de egy biztos: nem mosolyogsz a tükörképedre, és nem tetszik, amit látsz.

Helyette megint jön az érzés, hogy utálod a tested. Utálod, ahogy kinézel, utálod, hogy nem tudsz lefogyni, és utálod, hogy minden bikini modell sokkal vékonyabb mint te. De nem is ez zavar igazán. Hanem a tudat, hogy megint egy olyan nyár elé nézel, ahol szorongani fogsz amiatt, hogy nem nézel ki elég jól. Szerinted.

Tény: nem vagy már olyan vékony, mint régen, és nem hibátlan a tested, mint a modelleké. Soha nem is volt az.

Bármennyire is nehez fogadod el, tudnod kell, hogy sokkal több vagy, mint amit először a tükörben látsz.

Te vagy az, aki tudja, hogy milyen érzés úgy ránézni egy ételre, hogy nem csak azt látod benne, hogy enned kell valamit. Számodra elképzelhetetlen az éhezés, és az is, hogy valaki nem jóízűen, az ételek élvezetével eszik. Te szeretsz enni, és változatosan enni.

Számodra az étel energia, öröm, élmény. Te pontosan tudod, hogy milyen érzés kipróbálni valami újat, belevetni magad egy új recept felfedezésébe, egy új fűszer kipróbálásába.

Soha életedben nem bántál meg egy falatot sem, amit megettél. Mindegyiket élvezted, és a legtöbbhöz élményeid, barátságok, utazások, ünnepek is fűződnek.

Te vagy az, aki átugorja a magazinokban a diétás recepteket, mert ezek többnyire bosszantanak. Pontosan tudod, hogy nem tudsz tojáson és zöld salátán élni. Persze néha irigyled azokat, akik erre képesek, de te nem vagy ilyen. Te nem vagy hajlandó azzal foglalkozni, hogy hány kalória van egy szelet húsban, vagy süteményben.

Visszautasítod, hogy nem vagy elég jó úgy, ahogy vagy. Akkor meg mi a baj? Lehet, hogy igazából mégis úgy érzed, hogy NEM vagy jó, ahogy vagy? Lehet, hogy belül szorongsz amiatt, hogy hogy fogsz mutatni fürdőruhában?

Talán az első lépéseket már megtetted. Talán addig már eljutottál, hogy elfogadd, te, szeretsz enni, és soha nem leszel olyan vékony, mint Giselle, vagy a többiek.

Talán már azt is megtetted, hogy kiírtottad az életedből azokat, akik negatív kommentekkel láttak el, akik azért nyüsztettek, hogy miért nem fogysz már le, vagy, hogy miért eszel minden ebéd után desszeret.

Talán már odáig is eljutottál, hogy megtaláltad a mértékletességet, és nem tömsz mindent magadba akkor, ha szomorú vagy, vagy csalódás ért. Remélem, hogy azt is tudod, hogy nem feltétlenül egészségesebb, aki sovány, de a kóros elhízásból könnyen bajod lehet.

Talán bárki, akit megkérdezel azt mondja, hogy nem vagy vékony, de remekül nézel ki, mert boldog vagy, mert testtudatod van, és pontosan tudod mi áll(na) jól neked.

Tudj róla, hogy megérdemled azt a nyaralást, azt a fürdőruhát (még akkor is, ha L-es méret, vagy XL-es) vedd meg, és vedd fel! Tedd próbára magad, és ne foglalkozz azzal, hogy mit mondanak mások! Egyél egészséges ételeket, de nem fordulj fel magadtól akkor sem, ha lecsúszik egy-egy fagyi. Pihenj a parton, egyél lángost, érezd jól magad!

Ne zavarjanak a hurkák, és ne zavarjanak a combok. Szeresd a bőröd, amiben élsz, legyél hálás a lábaidnak, amelyek elvisznek oda, ahová menni akarsz, és a kezeidnek, amellyel megöleled a szeretteidet.

Ragyogó vagy, és szeretni való! Te miért nem látod? Te miért nem szereted magad?

Ideje lenne elkezdeni végre…

Olvasd el ezt is:

No Comments