10 jel, hogy felismerd a depresszió tüneteit, még akkor is, ha nagyon rejtve vannak

Figyelj oda a jelekre, mert életet menthet!

Emlékszel a tragikusan elhunyt Robin Williams esetére? A humoros filmekkel befutó színészről a családja sem tudta, hogy depresszióval küzd. Sajnos Robin Williams ennek hatására az önkezével vetett véget az életének, mert nem tudta tovább elviselni a betegségét.

A depresszió gyakran az alacsony önbizalom miatt alakul ki, és sokan nagyon félnek segítséget kérni, amikor szükségük van rá. Ez az oka annak, hogy sokan nem veszik észre, hogy a másik ember mivel küzd, mert hajlamosak vagyunk felületesen figyelni a minket körülvevő emberekre. Íme 10 jel, amiről felismerheted, ha baj van.

1. A depresszióban szenvedő emberek elrejtik a tüneteiket, a szorongásukat.

A depresszióban szenvedő emberek az életükben lévő néhány stabilitási ponthoz ragaszkodhatnak. Ennek elvesztése miatt általános aggodalmat vagy szorongást mutatnak. Mivel a szorongás társadalmilag elfogadhatóbb ezért ezek az emberek nagyobb valószínűséggel osztják meg a szorongás tüneteit ismerőseikkel. Ez pedig potenciális figyelmeztető jel lehet az egyénekre nézve is, hiszen a szorongásból sokszor egyenes út vezet a súlyosabb depresszióhoz.

2. Aggódnak azon, hogy aggódnak

A depresszióban szenvedők általában magukat vádolják, és még a saját lelkiállapotukra is haragudhatnak. Ebből a visszacsatolási hurokból nehéz kikerülni, mert a saját érzelmeik jobban megzavarják őket.

3. Keresik a társaságot, de elrettenti őket a tömeg

A depresszióban szenvedő emberek élvezik a társaságot, mert ez segít nekik a magányuk elviselésében, de elrettenti őket a tömeg, és a túlzottan nagy társadalmi elvárás

4. Elnyomják érzéseiket, és nehezen fogadják el mások segítségét

A depresszióval küzdő emberek elrejtik a harcukat. Az is nehezükre esik, hogy más embereknek segítséget nyújtsanak, mert ez sokszor felnyitja a szemüket arról, hogy a saját életük kontrollját sem tudják irányítani.

5. Rendkívül tehetséges emberek lehetnek

A depressziós emberek gyakran nagyon tehetségesek és képesek nagyon kreatív dolgokra is.

6. Rendellenes étkezési és alvási szokásokkal rendelkeznek

A depresszió miatt az emberek megváltoztathatják étkezési és alvási szokásaikat. Vannak, akik egész éjszaka fent maradnak, majd az egész napot átalusszák. Vannak, akiket falási rohamok gyötörnek, vagy éheztetés fenyeget. Bármelyik szélsőség előfordulhat náluk, néha egymás után is.

7. Folyamatosan szkennelik az életüket

Gyakran, amikor valaki megjegyzi a hiányosságukat, azonnal igyekeznek azt kitölteni. Állandóan vizsgálgatják az életüket, a szokásaikat, önmagukat, a testüket.

8. Nem bíznak meg az emberekben

A depressziós emberek nehezen birkóznak meg a bizalommal, és általában még a barátaikat is elkerülik ilyenkor.

9. Ellenőrzést keresnek az életükben

Úgy érzik, hogy szinte megőrülnek az életüktől, így mindent megtesznek, hogy határozottan ellenőrizzék annak minden kis aspektusait. Sokszor megpróbálják irányítani az őket körülvevő embereket, csak hogy úgy alakuljanak a dolgok, hogy jobban rálássanak a saját életükre.

10. Rendszeresen nem látják saját képességeiket

Számos depressziós ember hihetetlenül ért magához a depresszióhoz, mint témához, de annyira megkérdőjelezik magukat, hogy nem alkalmasak arra, hogy kívülről nézzenek önmagukra, így nem látják a problémájukat.

Ha úgy sejted, hogy depressziós lehet valamelyik családtagod, barátod, ismerősöd, kollégád, vagy bárki, akivel kapcsolatban vagy, akkor kérj segítséget! A depresszió egy betegség, amit orvosi felügyelet és terápia mellett lehet kezelni!

forrás

Ez a cikk is sokat segíthet!

No Comments