10 kis ravasz trükk, mellyel átvernek az éttermek téged is…

Minden iparágnak megvan a saját sikerének titka, a kávézók és éttermek sem kivételek ez alól. Hogy milyen ravasz trükkökkel vesznek rá minket gyanútlan és éhes vendégeket, hogy többet fogyasszunk? Íme néhány bevett szokás, amit az éttermekben dolgozó pincérek, és szakácsok meséltek el a Brightside munkatársainak.

A nagyszerű kilátással rendelkező asztalokat csak azoknak ajánlják fel, akik az étlapról választanak fogásokat

A városra vagy az óceánra panorámás kilátást nyújtó helyeket mindig azoknak ajánlják, akik nagy mennyiségű pénzt költenek el ott. Tehát, mielőtt helyet adna a pincér megkérdez téged: „Étlapról is választ majd?”


© depositphotos   © depositphotos  

Ha egy asztalt szeretne a tenger közelében, de csak egy kávét vagy egy desszertet rendelnél, akkor elmondja a pincér, hogy a kilátással rendelkező asztalok foglaltak. És azok is maradnak mindaddig, amíg nem költesz el az étteremben egy nagyobb mennyiségű pénzt…

Gyerekmenü vs fél adag

Van egy jó oka annak, hogy sok étteremben nincs menü a gyermekek számára. Ehelyett egy gondoskodó pincér lehetőséget ad a gyermeknek, hogy rendeljen valamit a szokásos menüből, ígérve, hogy ez tényleg csak fél adag lesz, amit ő el tud majd fogyasztani. És természetesen 1/2 ár lesz.


© depositphotos   © depositphotos  

De itt van a trükk: valószínűleg ehelyett te inkább megrendelsz egy italt és egy desszertet a gyermeknek, ami rendes méretű lesz, mert ezzel tuti jól fog lakni. De ugye ez jóval drágább lesz végösszegben, és még borravalót is adsz, hiszen ők felajánlották a gyerekmenüsítést, de te nem éltél vele…

Ingyenes előételek, vagy ingyenes koktélok

Az éttermek gyakran ingyenes előételeket adnak vendégeiknek, de természetesen oka van annak, hogy miért csinálják. Az előételek miatt az emberek többet akarnak enni, így lehet, hogy valamilyen alkoholt és desszertet is rendel a főétel után, ahelyett, hogy csak kávét vagy teát kérne. Sokszor a női vendégeket lepik meg ingyenes előétellel, mivel általában ők több pénzt költenek, mint a férfiak.


© tatiana_uskova08 / instagram   © cityguysnl / instagram  

És itt van egy másik csapda: Ha az étterem valamit ingyen ad, akkor nagyon valószínű,  hogy azért teszi, hogy több borravalót adj. Mert kötelességednek érzed, hiszen ők olyan aranyosak voltak vele. Tudnod kellhogy  valószínű, hogy az ingyen kapott ételt / italt azért kaptad, mert közel volt már a lejárati dátumhoz. (Jaj.)

Az ételek és a receptek át/elnevezései

A séfek gyakran megváltoztatják egy ismerős étel receptjét, hogy többet takarítsanak meg az összetevők miatt. Vagy éppen fordítva, hozzáadhatnak egy apró összetevőt, és jelentősen növelhetik az árát. Például a carbonara-ban lehet néhány gramm kínai szarvasgomba, ez pedig drágábbá teszi az ételt.


© depositphotos  

Néha a hétköznapi ételek furcsa neveket kapnak annak érdekében, hogy a vendégek úgy érzik, mintha valami nagyon exkluzív fizetnének. Például, egy darab száraz kenyér nevezhető croutonnak. Vagy a rákhús helyett surimit is felszolgálhatnak. Ugye hogy mennyivel másabbnak hangzik?

Menüt kértél? Vagy csak egy levest? Akkor jön a beetető limonádé!

Vannak helyek, ahol olcsó menüt is kínálnak ebédidőben. Néhány ilyen helyre jellemző, hogy a pincérek rögtön az elején kihozzák a limonádét, ami a menühöz jár. Elfogadtad a limonádét, amit először kihozott a pincért? Ha igen, akkor nem hagyhatod el a helyet egy könnyen, mert a limonádé már a számlán van. A vendégeket gyakran limonádéval vagy friss gyümölcslével kínálják, ha csak forró levest vagy salátát rendelnek, mert ezek az italok éhesebbé teszik őket. És persze, hogy nem érik be egy levessel, vagy egy salátával, hanem rendelnek még mást is.

A tányér mérete attól függ, hogy hol vagy és mit rendelsz

A kávézók gyakran használják az agyunkat és szemünket becsapó Delboeuf illúziót. Ha egy kis tányérra helyezik az ételt, akkor többnek tűnik, még akkor is, ha kis mennyiségről van szó. Ezt a trükkök gyakran használják éttermekben, burger helyeken, és büfékben is.


© depositphotos   © depositphotos  

A vendéglők ellenkező hatást gyakorolnak így: a főételeket nagy tányérokon szolgálják fel, hogy éhesek maradjunk, így próbálva meg rábeszélni minket arra, hogy rendeljünk még desszertet a végén.

Rendelsz egy italt, de végül kettőért fizetsz

Sok ravasz pincér csinálja, hogy kávérendelésnél megpróbálja a víz árát is felszámoltatni. Ha rendszelsz egy kávét, akkor megkérdezi, hogy akarsz-e ásványvizet mellé. Ha azt válaszod, hogy igen, akkor kihozza a kávét egy üveg vízzel, amit természetesen felszámolnak. Ha csak egy sima kávét kértél volna, akkor érkezett volna mellé sima csapvíz ingyen.

A kinézet és a rendelések közötti összefüggés

A tapasztalt pincérek a viselkedésed, a ruházatod és a beszédmódod alapján kitalálhatják kedvenc ételeidet vagy italaidat. Például a 30 év alatti diákok főként a lányok, csirkés vagy tenger gyümölcseis tésztát kérnek, krémlevesekkel, csokoládé desszertekkel, teával vagy lattéval a végén. A 30 év feletti férfiaknak gyakran kérnek csirkét, a gyerekek pedig a hasábburgonyát választják.


© depositphotos   © depositphotos  

Természetesen van néhány konkrét megrendelés is.  Például a tűzoltók nagyon fűszeres ételeket szeretik, az orvosok gyakran forró leveseket vagy valamit főtt ételt kérnek, és nagyon ritkán rendelnek olyan, ami sült vagy túlzottan sós.

A pincérek mosollyal és egyszerű bólintással vezérelhetik a rendelésedet

Ezt a módszert Sullivan módszernek nevezik: amikor egy vendégnek ajánl a pincér egy bizonyos ételt, akkor a pincérek udvariasan mosolyognak, kicsit előre hajolnak, és lassan bólintanak a fejükkel. A legtöbb ember erre válaszul beleegyezik az ajánlásba, illetve megrendeli, amit a pincér kínál neki, még akkor is, ha sosem tervezte azt rendelni.

A vendéglátók különböző anyagokat, alakzatokat és színeket használnak a vendégek tudat alatti átveréséhez

Könnyű megtéveszteni agyunkat a valóság észlelésével kapcsolatos trükkök használatával. Például a fagylaltot szívesebben kóstoljuk meg, ha az fém kanállal érkezik, illetve a zöld-kék színű üvegek hidegebbé teszik az italokat.


© cafeclaire.annandale / instagram   © lara__rebecca / instagram  

A drága luxus éttermek azért szolgálnak fel a nehéz tányérokon, mert az étel jó minőségűebbnek tűnik ezáltal, mint amilyen valójában.

forrás

Téged vertek már valamivel át egy éttermben? Mesélj kommentben!

Ezt olvastad már?

No Comments