Netes pornó, drogos tinik, pedofil apu – íme az Eufória című sorozat első évada

Igazából már az első rész után akartam írni a sorozatról, mert annyira felháborított. Végül kivártam, és nem bántam meg.

Jót tett ugyanis a kritikámnak, hogy kicsit lehiggadtam, átgondoltam, és hidegebb fejjel nyúltam utána.

Az HBO saját gyártású sorozata, az Eufória, egy amerikai kisváros tinédzsereinek életét követi nyomon, arcbarúgósan őszintén, csodálatosan fényképezve, olyan történetvezetéssel, hogy az első résznél még én sem gondoltam, hogy ennyire be fog szippantani.

Érdemes viszont felkészülni, hogy legalább annyira kellemetlen is lesz, amennyire (néhol) felemelő.

Bevallom az első rész után a másodikat azért indítottam el az HBO GO-n, hogy tovább dühöngjek, de aztán egy olyan fantasztikus karakterdrámává kibontakozó, nem finomkodó, őszinte sorozatot kaptam, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek.

Igen fájni fog. Igen, néha nagyon kellemetlenül fogod érezni magad, de igen, ez a valóság. Ezt ideje mindenkinek a fejébe vésni. A világon mindenhol ilyenek a tinik.

(L-r) Hunter Schaferand Zendaya in “Euphoria.” MUST CREDIT: HBO

A mai tizenéveseknél a netes pornó, a farok-szelfi, (dic-pic) a droghasználat, a piálás, a “mindent azonnal akarok” instant boldogsága, a gazdagok és kiváltságosok érinthetetlensége, a furcsa zsibbadság a felnőttkor előtt, a szex, mint fizetőeszköz az érzelmekért, teljesen normális.

Tessék felébredni, és átgondolni.

Nincs ez másként, mint volt a mi időnkben. A mi giminkben is voltak berúgós bulik, könnyűvérű lányok, bunkó pasik, életre szóló barátságok, vagy éppen vérremenő harcok, verekedések.

Ez nem változott. Ami változott, az az internet és az állandó online jelenlét. És ennek a veszélye. Ezek a gyerekek mindenhez hozzáférhetnek a neten és hozzá is férnek. A netes bullying, azaz a bántalmazás, nem legenda, hanem valóság. Tönkreteheti bárki életét, akárcsak a szülők, akik ugyanúgy botladoznak ebben a végtelenül zavaros életben, mint csemetéik.

Az elején azt mondtam, hogy felhúztam magam. Nos igen. Az első epizódban megismerjük Rue-t, aki egyébként végigmeséli az évadot, aki a nyári szünetet a rehabon tölti, és esze ágában sincs leszokni, első útja a díleréhez vezet, miután kiengedték. Dühös lettem, mert Rue anyja hol van ilyenkor? Hol van, amikor nem csak egy gyerekért felelős, hanem kettőért? Hol van Cassie anyja, amikor a tizenhat éves lánya nyilvánvalóan kizárólag a szépségével akar érvényesülni és meztelen fotóival tele van a net? Hol van Kat anyja, amikor a lánya öreg kéjencekkel netpornózik sok-sok pénzért? Nem tűnik fel? Komolyan senkinek nem tűnik fel, hogy ehhez asszisztálnak?

Pedofil apuról nem is beszélve, aki kinevelt maga mellett egy olyan pszichopatát, hogy a végére már jobban utáltam, mint Jeoffrey-t a Trónok harcából…

A rendező Sam Levinson nem egy rózsaszín mesevilágot tár elénk. Őszintén viszi be egyik gyomrost a másik után, és mi maradunk. A düh miatt, és a remek történetvezetés miatt. No meg Rév Marcell, honfitársunk lenyűgöző képi világa miatt, amiről őszintén mondhatom, hogy egészen döbbenetes, szájtátva néztem magam is. A sorozat soundtrackjéról is tudnék órákat írni, de most inkább hagyjuk, legyen elég annyi, hogy nem vagyok benne biztos, hogy az igazi képfestők manapság nem a tévének dolgoznak-e. Élek a gyanuperrel, hogy de.

Levinson sorozatában talán az a legjobb, hogy egyáltalán nem finomkodik, és nem akarja nekünk eladni az amerikai álmot. Nem mondja, hogy ezek a fiatalok bájos kölykök, akiknek néhány év múlva más lesz az élete, sikeres énekesnők, Disney hősök lesznek (egyébként a főszereplő Zendaya pont az, és imádom, hogy ekkora bátorsága volt bevállalni Rue szerepét, amiben egyébként nagyon jó), vagy dollármilliomos focisták.

Ez itt kérem az elveszett, eltékozolt álmok birodalma. Itt a fel nem dolgozott erőszak, a kommunikáció és a családi kötelék hiánya teremt furcsa és bizarr viszonyokat, itt félreértelmezik a nők erejét és magabiztosságát, itt a szépek az instán ragyognak, de önbecsülésük pont annyi, hogy bárkinek szétteszik a lábukat, aki mond nekik egy kedves szót.

Ez itt valóságos.

Akkor is, ha nem tetszik. Akkor is, ha foggal körömmel tiltakozol ellene és azt mondod, hogy a te gyereked nem drogozik, nem piál, nem szexel. Ő egészséges gyerek, ő tudja a helyét, neki rendben van az önbizalma, ő elmond mindent, ami bántja, elmond mindent, ami történik vele.

Ha ez így van, akkor örülj. Ha viszont szemernyi kétséged van tegyél ellene.

Az Eurória első évada elérhető az HBO OD-n vagy az HBO GO-n.

Olvasd el ezt is:

No Comments