Már kevés az ima, DiCaprio szerint van más, amit megtehetsz, hogy segíts a lángoló Amazonason! Íme a lista.

#PrayForTheAmazonas néven indult nemrég a hashtag a közösségi médián, ahogy az internet felfedezte, hogy komoly a baj Dél-Amerikában, ahol a Föld tüdejének nevezett hatalmas kiterjedésű erdő lángokban áll. Felejtsd el az imádkozást, inkább másként segíts! (Persze az imádkozás is hasznos, de ezt azután tedd meg, hogy segítettél valahogy!)

Több hete lángol a Föld tüdejének nevezett Amazonas esőerdő. A hatalmas területről nemrég érkeztek az aggasztó hírek a médiához, a helyi erők ugyanis próbálták titokban tartani, hogy mekkora a baj. A világ oxigén termelésének 20%-át adó erdő több ezernyi hektáron ég. Az nem kérdés, hogy azonnal összefogásra van szükség.

A klímaváltozás hatásait egyre jobban érzékeljük. Folyamatosan melegszik a Földünk klímája, néhány év múlva aggasztóan magas lesz, ami rengeteg problémát fog okozni mindenkinek. Nem csak nekünk itt Európa közepén élve, hanem globálisan. Élelmiszerhiány, új vírusok elterjedése, elsivatagosodás, a jégsapkák elolvasádra, az élővilág elpusztulása, a tengerek/óceánok felmelegedése. A károk enyhítésére azonnal intézkedések kellenének, nem jövő héten, hanem még ma!

Sajnos még nem született egységes szabályozás, hogy hogyan szoríthatjuk vissza ezt a probémát, de máris újabbal kell szembenéznünk. Néhány napja megérkeztek azok az űrből készített felvételek, amik azt mutatják be, hogy a Dél-Amerikában található Amazonas esőerdő több területe lángokban áll. Akkora mennyiségű terület ég, hogy az űrből is látszik már ez a katasztrófa. Sao Paolo-ban (Brazíliában található nagy város) éjszakai sötétség van az Amazonos felől szálló mérgező füsttől, és bár a tűzoltók folyamatosan dolgoznak az oltáson, sajnos a kár már így is elképesztően nagy.

A Föld tüdejének nevezett terület rengeteg különleges fának, növénynek és állatnak ad otthon. Az elpusztult területek helyett azonnal újat kell ültetni, különben a bolygónk hamarosan lehúzhatja a rolót. Ugye te sem szeretnéd ezt?

Leonardo DiCaprio színész elkötelezett környezetvédő, és ő is teljes mellszélességgel kiáll az amazóniai erdők megmenteséért. Te is tudsz tenni innen Magyarországról egy-két dolgot, hogy a katasztrófát mérsékeld. Íme a tanácsok, amiket Leo maga is ad legutóbbi Instagram posztjában:

View this post on Instagram

#Regram #RG @rainforestalliance: The lungs of the Earth are in flames. ? The Brazilian Amazon—home to 1 million Indigenous people and 3 million species—has been burning for more than two weeks straight. There have been 74,000 fires in the Brazilian Amazon since the beginning of this year—a staggering 84% increase over the same period last year (National Institute for Space Research, Brazil). Scientists and conservationists attribute the accelerating deforestation to President Jair Bolsonaro, who issued an open invitation to loggers and farmers to clear the land after taking office in January.⁣ ⁣ The largest rainforest in the world is a critical piece of the global climate solution. Without the Amazon, we cannot keep the Earth’s warming in check. ⁣ ⁣ The Amazon needs more than our prayers. So what can YOU do?⁣ ⁣ ✔ As an emergency response, donate to frontline Amazon groups working to defend the forest. ⁣ ✔ Consider becoming a regular supporter of the Rainforest Alliance’s community forestry initiatives across the world’s most vulnerable tropical forests, including the Amazon; this approach is by far the most effective defense against deforestation and natural forest fires, but it requires deep, long-term collaboration between the communities and the public and private sectors. ✔ Stay on top of this story and keep sharing posts, tagging news agencies and influencers. ⁣ ✔ Be a conscious consumer, taking care to support companies committed to responsible supply chains.⁣ Eliminate or reduce consumption of beef; cattle ranching is one of the primary drivers of Amazon deforestation. ✔ When election time comes, VOTE for leaders who understand the urgency of our climate crisis and are willing to take bold action—including strong governance and forward-thinking policy.⁣ ⁣ #RainforestAlliance #SaveTheAmazon #PrayForAmazonia #AmazonRainforest #ActOnClimate #ForestsResist #ClimateCrisis ?: @mohsinkazmitakespictures / Windy.com

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

  1. Azonnal lehetőségként ha tudsz valamennyi pénzt – amennyi belefér a keretedbe – utalj azonnal valamelyik Amazónia-mentő szervezetnek. Az interneten rengeteg van belőlük, minden fillér segítség nekik.
  2. Találd meg a módját annak, hogy akív támogatója leszel a Rainforest Alliance szervezetnek. Ez az 1986-ban alapított nemzetközi non-profit szervezet azt tűzte ki célul, hogy segít megóvni a trópusi erdőket. Őket is segítheted pénzadománnyal! Jó helyre fog kerülni minden forint!
  3. A Rainforest Alliance, valamint az amazóniai esőerdők megmentéséért küzdő felhívást, kezdeményezést, posztot lájkolj és ossz meg. Terjeszd az ezzel kapcsolatos információkat, amennyire csak tudod. Hívd fel az emberek figyelmét, hogy ők is segítsenek. Oszd meg ezt a cikket is, hogy minél több emberhez elérjen!
  4. Légy tudatos vásárló! Ne használj műanyagot, ne költekezz feleslegesen, ne vegyél messziről származó gyümölcsöket, zöldségeket (tudtad, hogy rengeteg esőerdőt azért pusztítanak el, hogy avokádó és pálmát – a pálmaolaj a Nutella egyik alapanyaga pl – neveljenek a megüresedett területen) és fogd vissza a húsfogyasztást. Utóbbi azért szükséges, mert a ipari állattartás jár a legtöbb károsanyagkibocsátással.
  5. Minden szavazáson olyan politikusokra, döntéshozókra szavazz, akik aktívan tesznek a klímavédelemért és a környezetért. Akik megértik és belátják, mekkora a baj. Itt már csak a felsővezetés, és a politikusok segíthetnek, hiszen nekik van akkora behatásuk az ipari termelésre, amivel megmenthető lenne a Föld.

Légy te is felelős a bolygóért, amin élsz, mert nincs hová menni, ha beüt a katasztrófa!

View this post on Instagram

A M A Z O N A S #amazonas

A post shared by Flóra Borsi (@floraborsiofficial) on

(via)

Ezt olvastad már?

No Comments