10 *last minute* módszer, hogy gyermeked felkészítsd az első iskolai napra

Akárhogy is számoljuk kevesebb, mint egy hét múlva már minden gyerek beül az iskolapadba. Az iskolakezdés sok gyereknek új helyet jelent, olyan embereket, akiket eddig még nem látott, új tanárokat, új diákokat, akikkel még sosem találkozott. Íme néhány hasznos módszer amivel felkészítheted a gyermekedet az első iskolai napjára:

1. Mondd meg neki, hogy milyen lesz az idei iskolai ütemterve. Beszéljétek meg, hogy az iskola mikor kezdődik pontosan és mikor fejeződik be minden nap. Érdemes az iskolai szünetekről is beszélgetnetek!

2. Kérdezd meg őt az iskola elindításával kapcsolatos érzéseiről – mind az izgalomról, mind az aggodalmakról. Vedd rá, hogy elmesélje, hogy hogyan érzi magát attól, hogy kezd az iskola!

3. Látogass el vele az iskolába, hogy megnézhesse az új osztálytermét, és találkozzon új tanárával, mielőtt az iskola hivatalosan megkezdődne.

4. Mutasd meg neki az iskolakezdés pozitív aspektusait, hogy mennyire sok szórakoztató dolog és sok új barát vár rá szeptembertől.

5. Meséld el neki, hogy az teljesen normális, ha minden gyerek ideges az első iskolai napja miatt. Mesélhetsz neki a te első napodról az iskolában.

6. Hagyd, hogy ő válassza ki az uzsis dobozát, amely emlékezteti őt arra, hogy minden nap gondolsz rá, amikor uzsit vagy tízórait csomagolsz neki.

7 . Biztosítsd a gyermekedet arról, hogy ha bármilyen probléma merül fel az iskolában, akkor te azonnal ott leszel, hogy segítsd azokat megoldani.

8. Próbáld meg, hogy az iskola első napjai előtt a gyerkőcödet összeismerteted az új osztálytársaival.

9. Gondoskodj arról, hogy a gyereknek legyen kivel iskolába járnia reggelente, legyen egy-két környékbeli idősebb gyerek is, aki esetleg segít neki eljutni az iskolába, ha te nem tudod elvinni őt.

10. Tudakold meg az iskola előtti napokban, hogy milyen iskola utáni dolog érdekli őt. Valamilyen hobbi? Kézműveskedés? Zongora? Foci? Néptánc? Mérd fel a szabadidős tevékenységet és együtt válasszatok egyet, amiben részt vehet heten néhányszor. (forrás)

Ezt olvastad már?

No Comments