5 új *kapcsolati státusz* azoknak, akik már nem hisznek a hagyományos házasságban

Gyakori vitatéma, hogy a hagyományos házasság egyre kevésbé vonzó. A XXI. század azonban megteremtette az új alternatívákat: a szokásos családmodell már nem az egyetlen lehetőség. Főleg nem szoknak, akik csalódtak benne.

Kérdés, hogy az új modellek és irányzatokat mennyire veszik át a hagyományos család helyét, illetve előremutató lehet, hogy az elkövetkező években milyen kapcsolatok vált(hat)ják fel a konvencionális házasságot.

1.

Vendégházasság

Egyre népszerűbbé válik ez a kötetlen házassági forma, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két ember nem él együtt napi szinten közös otthonban, de rendszeresen találkoznak egymással.

A párok néha külső körülmények hatására választják ezt a fajta házasságot. Leggyakrabban a karrier miatt: például amikor a házaspár egyik tagjának más országban, városban ajánlanak fel munkát.

2.

Nyitott házasság

Ebben a nyitott kapcsolatban a két fél még függetlenebb, mint az első variációban. Jól érzik magukat egymással, de kölcsönös beleegyezéssel, másokkal is tarthatnak fenn kapcsolatot.

Ez a kapcsolatforma feltételezi a teljes nyitottságot és őszinteséget. Nem való mindenkinek, például féltékeny típusoknak, vagy konzervatívabb gondolkodásúaknak, illetve akkor sem javasolt, ha valaki csak a párja miatt egyezik bele. Ez a fajta kapcsolat azoknak jó választás, akik szeretnek kísérletezni, vagy például érdekházasságban élnek.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a nyitott házasságok jellemzően nem tartanak túl sokáig. Kivétel Gwyneth Paltrow színésznő és a férje, Chris Martin, akik 10 éven keresztül éltek nyitott házasságban, ráadásul válásuk után is jó barátok maradtak. Ezt azért nem mindenki tudná utánuk csinálni.

3.

Idő-limites házasság

Ez a viszonylag új forma, amikor – mint a határozott munkaszerződésnél – a házasság csak egy bizonyos fix időintervallumig tart, például 5 évig. Ezután az időszak után a kapcsolatról közösen döntenek a házastársak. Az eddig eltöltött időt mérlegelve szakíthatnak, vagy akár újraházasodhatnak a felek.

A mai gyorsan változó, modern világban ez egy ideális választási lehetőség. Ahogy az emberek tervei, prioritásai, úgy a kapcsolataik is változnak. Az időlimites házasság pont megfelelő arra, hogy mindenki eldönthesse, a párja-e az a személy, akivel az egész életét le akarja élni, vagy épp már semmi közös nincs bennük.

4.

Egyenrangú házasság

Itt, a klasszikus családmodell – ahol a férfi a kenyérkereső és nő háziasszony – mára a múlté. Ebben a kapcsolatban mindkét fél egyenrangú. Ez az a fajta házasság, amiben két felnőtt és önálló ember együtt keresi a harmóniát, a boldogságot, és a lehetőséget, hogy közösen fejlődjenek. Nem korlátozzák a másik egyéniségét, választásait.

Itt a kapcsolat alapja a csapatmunka. Mindenki építheti a karrierjét és mindenki végez házimunkát. Ezeken felül ott, ahol a nő visz haza több fizetés nem ritka, hogy – főleg a fejlett országokban – az apa marad otthon szülési szabadságon.

5.

VR (virtuális valóság) kapcsolat

Furcsának tűnhet, de ez is kezd tendenciává válni. A modern technológia segítségével már fizikai közelség nélküli kapcsolatok is lehetségesek. Úgy kell elképzelni, mint az elsőként említett vendégházasságot, csak valódi találkozások nélkül. Itt az összes kommunikáció a virtuális világban történik.

Az ilyen kapcsolatok egyértelmű hátránya a tényleges fizikai kapcsolat hiánya, ami nem sok jóval kecsegtet sem az emberiség jövőjére, sem mentális, és lelki egészségére nézve.

Szerinted is van létjogosultságuk az új alternatíváknak a kapcsolatokban, vagy semmi sem jobb a hagyományos családmodellnél?

Olvasd el ezt is:

No Comments