4 egészségtelen dolog, amit *lehet*, hogy összetévesztesz az önszeretettel

Az önszeretet mindennek az alapja. Sokszor találkozunk vele a médiában, cikkek százai szólítanak fel buzgón: szeresd önmagadat! De vajon mit jelent ez? Biztos, hogy nem azt, hogy legyél önző.

Önmagunk szeretete az elsődleges feladatunk. Sőt, egyfajta felelősség is… vagy inkább az egyetlen valódi felelősségünk, amellyel magunknak tartozunk. Amit biztosan tudok: manapság elárasztottak minket a „szeresd önmagadat” üzenetek és a – sokszor – kéretelen tanácsok. Arról azonban már kevesen beszélnek, mi NEM egyenlő az önszeretettel.

Én most négy viselkedést szeretnék bemutatni, amelyeket biztosan nem lehet egy lapon említeni vele – mégis könnyű összetéveszteni őket.

1. Az önszeretet nem azt jelenti, hogy önző vagy!

Az önzőség az, amikor figyelmen kívül hagyod a másik embert, egyáltalán nem mutatsz érdeklődést az igényei, a vágyai, a félelmei iránt – és mindez ráadásul még nem is zavar. Azt gondolod, hogy fontosabb vagy, mint bárki más ezen a világon és ezt is közvetíted az emberek felé.

Remélem, már te is látod, hogy ez olyan távol áll az önszeretettől, mint az északi sark a délitől…

Mi az önzőség ellenpólusa?

Ha szereted önmagadat, akkor vállalod a felelősséget a saját boldogságodért, nem pedig másokat kezdesz el hibáztatni. Képes vagy azonosítani és kikommunikálni az érzéseidet, a törekvéseidet, a vágyaidat, az igényeidet és a bizonytalanságodat – önmagadért, ám másokat nem megsértve. Ez persze csak úgy lehetséges, ha teljesen kiismered azt, aki vagy.

2. Ha van önszeretet, eltűnik a kontrollmánia

A kontrollmánia azt jelenti, hogy meg akarod változtatni, hatással akarsz lenni a körülményeidre – akár képes vagy erre, akár nem. Oké, persze sok olyan dolog van, amit szívesen elkerülnénk, de hé! Ilyen az élet! Ha mindig arra összpontosítasz, mi sülhet el rosszul, nem leszel soha a jelenben. Elkezdesz skatulyákba rakni mindent magad körül: jónak vagy rossznak titulálsz helyzeteket, dolgokat, történéseket. Pedig nem minden fekete vagy fehér… Arról nem beszélve, hogy ez a hozzáállás végül frusztrációt szül majd.

Nem azt mondom, hogy ne szabj magadnak határokat, csak egy gondolkodásmód-váltás kell. Igyekezhetsz elkerülni a számodra kényelmetlen dolgokat, de nem kell mindent jónak vagy rossznak titulálni. Gondolj inkább tanulási lehetőségként rá.

Ha szereted önmagadat, mindez magától értetődő. Akkor nem mész bele olyan játszmákba, amik mérgeznek. Például bosszankodni valami miatt, amire nincs ráhatásod.

3. Az önszeretet nem egyenlő a nyomásgyakorlással

Ha folyton nyomást gyakorolsz magadra, a céljaid megszállottja leszel. Úgy fogod kezelni a testedet és az elmédet, mint egy jól olajozott gépezetet. Csakhogy te nem vagy gép.

Ember vagy…

Nemcsak másokkal kell együttérzőnek lenned, hanem önmagaddal is. Tudom, hogy a sikered érdekében hozol meg bizonyos döntéseket, de nem lehet sikeres valaki, aki túlhajszolja és robotnak tekinti önmagát.

Az önszeretet azt jelenti ebben a kontextusban, hogy a folyamatra összpontosítasz és élvezed azt, amit csinálsz. Mindeközben megbocsátod magadnak azokat a hibákat, amelyeket elkövetsz, a hiányosságaidra pedig lehetőségként tekintesz. Az alázat és a nagylelkűség kiemelt helyen van a szótáradban, emellett szívesen osztod meg a tapasztalataidat másokkal és őket is ugyanerre bátorítod.

4. Ha szereted önmagadat, nem lesz szükséged a környezeted igazolására

Ha mások jóváhagyása szerint élsz, akkor a kezükbe teszed az egész sorsodat. Vagyis: az önértékelésed más emberektől függ majd. Figyeled a like-okat a közösségi médián, olvasgatod a kommenteket, bálványozod azt, ami neked nem adatott meg és csak vágyakozol… Egész életedben.

Most vegyük fel egy picit az önszeretet szemüvegét. Jó vagy úgy, ahogy vagy és megérdemled a legjobbakat! Nem kell másokat bálványoznod, másoktól engedélyt várnod és igazolást nyerned arra, hogy így van. Ennek a tudásnak belülről kell fakadnia.

Szeretni önmagadat annyit tesz, mint tisztelni a nőt vagy férfit, aki visszanéz rád a tükörből…

Mondd, képes vagy erre?

(Ludányi Bettina)

No Comments