Őszi bakancslista introvertáltaknak

Lassan elköszön a vibráló, zajos nyár és átadja helyét az introvertáltak kedvenc évszakának. Összeállításunkban 5 olyan helyet ajánlunk, ahol az ősz számos csodájának élvezete mellett lehetőséged van tömegmentes nyugalomban elmélyülni, feltöltődni.

Ingókövek, Pákozd

Budapesttől nem messze, a Velencei-hegységben, különös kőalakzatokkal találkozhatsz a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi Területen. Ezek fura, egymáson egyensúlyozó sziklák billegő elhelyezkedésükről kapták a nevüket és Magyarországon csak a Velencei-hegységben találhatók. Válaszd a Gránit-tanösvényt, ami az összes képződmény mellett elvezet.

Szarvasi Arborétum

A 82 hektáros, Pepi-kertként is emlegetett arborétum Szarvas büszkesége. Az itt található 1600 fa- és cserjefajta nagy része lombhullató, így ősszel változatos színes leveleikkel csodálatos látványt nyújtanak. Három, különböző hosszúságú körtúra közül választhatsz és bebarangolhatod az egész kertet, vagy ha ismereteidet bővítenéd, becsatlakozhatsz vezetett körtúrákhoz. Az arborétumban található a Mini Magyarország makettpark is, leghíresebb épületegyütteseinek kicsinyített másaival.

Dobogó-kő, Pilisszentkereszt

A Visegrádi hegység legmagasabb pontja. Déli oldala lankásan emelkedik, északon viszont meredek sziklafalak és völgyek találhatóak, mint például a Rám-szakadék. Dobogó-kő 699 méter magas kilátójáról gyönyörködhetsz a Dunakanyar panorámájában, profi fotókat készíthetsz, vagy ha kicsit elmélyülnél, töltekeznél a természetben, itt meditálásra alkalmas helyet is találhatsz.

Öreg-tó, Tata

Tudtad, hogy Tata híres tava, az ország legrégebbi halastava mesterséges tó? Ettől függetlenül a partján üldögélve szemlélődni, vagy körbebiciklizni remek kikapcsolódás. A védett vízi élővilág mellett a tóparthoz közel műemlék látnivalókban – köztük a csinos tatai várban, és impozáns kastélyban – is bővelkedő Öreg-tó nem maradhat le a bakancslistádról. Viszont érdemes még október vége előtt felkeresni, mivel télre leeresztik a tó vizét.

Tagore-sétány, Balatonfüred

Érdemes felkeresni a Balatont a főszezonon kívül. Ilyenkor optimális hőfokban, embertömegektől mentesen élvezheted a magyar tengert. A füredi Tagore-sétány a Balaton-part egyik éke. Nem csak a panoráma és az őszi fák színjátszó lombjai miatt fog tetszeni. Itt korzózni a hírességek emlékfái alatt, olyan, mintha kicsit megérinthetnénk az elmúlt időket. A sétány végében található vitorlás élménykiállítással ismereteid gyarapíthatod, ha pedig szereted a balatoni borokat, – és nem zavar a tömeg – érdemes október közepén ellátogatnod Balatonfüredre, amikor a Szüreti Fesztivált tartják.

Nézd meg ezt is:

No Comments