Miért nem tesz már minket boldoggá a hagyományos családmodell? Íme a kijózanító okok…

Az elmúlt 30 évben a családi értékek nagyon sokat változtak: az emberek nem feltétlenül akarnak házasodni, vagy gyerekeket. Sok tényező okozta ezt a változást az emberek gondolkodásmódjában, mi pedig megpróbáltunk utánajárni, hogy miért következett ez be.

A Bright Side megpróbálta megérteni azokat az okokat, amelyek miatt egyre több ember tartja alacsony prioritásnak a családot és a gyermekeket az életében. Milyen okok vezethettek idáig? Mi miatt változott meg a mostani generáció a régihez képest? Íme a 11 ok:

1. Minél képzettebb emberek, annál alacsonyabb a születési arány

A mostani világra nagyon jellemző, hogy az emberek egyre később kezdenek el gondolkodni az első gyermekükről. Ez a tendencia leginkább a fejlett országokban figyelhető meg. Az átlagos életkor, amikor a nők anyává válnak már 30-34 év között van. Azok száma, akik csak 40-44 éves korukban válnak anyává az előző évtizedhez képest megduplázódott, és folyamatosan nő azoknak a száma is, akik úgy döntenek, hogy egyáltalán nem akarnak gyereket. A születési arány a fejlődő országokban szintén csökkent: a 60-as években egy nőnek kb. 6 gyermeke volt, most legfeljebb 4, és egyes régiókban maximum 2.

2. Elavult munkarend

Évről évre egyre több vállalat veszi észre, hogy az alkalmazottak nem maradhatnak produktívak ha hetente 8 órát dolgoznak heti 5 nap. A munkáltatók tehát úgy döntenek, hogy kísérleteznek a munkarendekkel. A mai modern ember számára az egyik lehetséges ütemterv egy négynapos hét, mindössze napi 5 fókuszált munkaórával. Annak ellenére, hogy a technológiai fejlődés felgyorsult, az emberek kevesebb időt töltenek a munkahelyükön, viszont többet dolgoznak, mint ahogy azt a szabályok előírják. Az emberek 73%-a heti több mint 40 órát dolgozik, míg 25%-uk legalább heti 50 órát. Sok országban a munkamánia a normális jelenség, ez pedig természetesen nem pozitív tényező a családépítés és a gyermekvállalás szempontjából.

3. Alacsony jövedelem

Annak ellenére, hogy a legtöbb ember többet dolgozik az elvártnál, a jövedelem szint csökkent az elmúlt 30 évben. A millenium első generációja jó képzettséggel rendelkezik, de alacsony jövedelmet kapnak. Amióta a főiskolai diploma nem ritka dolog, a munkaadók követelményei szigorúbbak lettek. A jó munkahely megtalálása és az elvégzendő munka valódi kihívás és végtelen stresszforrás. Ez pedig egy fontos kérdést vet fel: család vagy karrier? A modern világban szinte lehetetlen mindkettőt hatékonyan végezni.

4. Erős a vágy, hogy mindent kipróbáljanak

Korábban a fiatalabb generáció felnézett az idősebb nemzedékre, és a tapasztalataikból szerettek volna tanulni, addigra a mostani helyzet átalakult. A 30 éves emberek a 20 évesek hobbijait és lehetőségeit vizsgálják, és ugyanazt akarják tenni, mint a fiatalabb társaik. Az egyedül élés egyszerűbbé és jövedelmezőbbé vált, és így több esélye van az embernek arra, hogy a világban megtalálja magát, és odafigyeljen az érzéseire. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a férfiak azért nem hajlandóak gyermeknevelésre adni a fejüket, mert akkor fel kell áldozniuk azt, hogy bármikor utazhassanak. A nők is hasonló álláspontot képviselnek, és ráadásul félnek attól, hogy ha erről bárkinek beszélnek, akkor elítélik őket ezért.

fotó: unsplash

5. Magas elvárások a partner iránt

Nem mindenki dönt úgy, hogy egyedül marad, gyakran azért szinglik az emberek, mert nem találnak ideális partnert. Egy tanulmány szerint a 18-34 éves egyedülálló emberek 85%-a szeretne valamikor családot alapítani, de nem hajlandóak csak azért házasodni, mert a társadalom elvárja tőlük ezt. Amikor létrejön egy kapcsolat, akkor hosszabb idő kell a mostani generációnak, mire elkötelezi magát. Az átlag férfi vagy nő majdnem 5 évig jár valakivel, mire megházasodik, és ezért tolódik ki a gyerekszülés is.

6. Válás statisztikák

Sok országban a házasságok több mint a fele válással végződik, így az emberek inkább elhalasztják a gyerekvállalást, mert nem biztosak abban, hogy együtt lesznek a párjukkkal évek múlva is. Ez az egyik oka annak, hogy a modern családok annyira törékenyek: a múltban az embereknek nagyon súlyos okokra kellett hivatkozniuk, ha el akartak válni, a mai helyzet azonban sokkal könnyebb és egyszerűbb és gyorsabb.

7. Különböző típusú kapcsolatok léteznek

Az emberi kapcsolatoknak sok alternatívája van a házasságon kívül: például a vendégházasság, nyitott kapcsolatok stb. Az olyan alkalmazások, mint a Tinder, a lehető legegyszerűbbé tették a partnerkeresést. Persze a kényelem és a szabadság ellenére azért sokat tett a kapcsolatok minőségéért pl: az emberek gyakran érdeklődnek egymás iránt viszont nagyon gyorsan el is felejtik egymást egy szakítás után.

8. A felnőttkor újradefiniálása

A múltban a házasságot tekintették a felnőtt élet felé vezető első lépésnek. Most ez az utolsó lépés. Az embereknek sok idő kell, mire teljesen készen állnak arra, hogy szülők legyenek. Például kevés ember hajlandó gyermeket szülni, ha bérelt lakásban él. A fiatalok megpróbálják kifizetni jelzálogkölcsönüket mielőtt gyermeket szülnek, pénzt takarítanak meg a bébiszitterre, óvodára, iskolára, főiskolára, és a gyerek lehetséges költségeire. Később ha már megvan a tőke, akkor is felmerül a kérdés, hogy komolyan akarják a gyermeket vagy mégsem? A legtöbbször inkább a karrierre szavaznak.

9. Alvó szülői ösztönök

A születési rátát nemcsak a jelenlegi gazdasági helyzet, hanem a múltbeli tapasztalatok is befolyásolják. Például az Egyesült Államok fiataljai nagyon jól emlékeznek arra, milyen nehéz volt szüleiknek őket nevelni: hatalmas főiskolai számlákat kaptak és azokat a diákoknak és szüleiknek kellett visszafizetniük. Sok helyen a már nyugdíjas szülők még most is fizetik ezeket a gyerek helyett, mert nem keresnek annyit, hogy tudják fizetni a diákhitelt. Természetesen a modern felnőtt emberekben ez megmaradt, és nem szeretnék, ha ők is így járnának a saját gyerekükkel.

10. A nők nem akarnak anyák lenni

A nőknek sokkal nehezebb elmondani a világnak, hogy csak maguknak vagy éppen a párjuknak akarnak élni, és nem szeretnének gyereket. Az anyaság imázsa még mindig nagyon erős a társadalomban. Tehát azok a nők akik szülnek, ők teljesítsik a „kötelességüket” a nyilvánosság szemében. 2015-ben 23 izrali nő beismerte, hogy őket nem teszi boldoggá az anyaság, és már sajnálják a döntésüket, hogy anno belevágtak. És ilyen vallomásokról naponta hallani. Németországban minden 5. nő inkább szeretné visszacsinálni a gyerekvállalást, ha lehetne.

11. A támogatás hiánya

A modern családok sokban különböznek szüleink és nagyszüleink generációjától. Most a fiatalok többnyire külön élnek az idősektől, a nagymamák és nagypapák pedig a saját életükre koncentrálnak, és csak néha látogatják az unokáikat. A családokban, ahol mindkét szülő dolgozik ott komoly problémát jelent a nagyszülő hiánya. Nekik olyan bébiszittert kell keresniük, akiben teljesen megbíznak, mint egy családtagban. Régen a családok együtt éltek, a nagyszülők nevelték az unokákat, és több generáció tartott össze segítve egymást. Manapság a családi kapcsolatok már nem olyan erősek, és ez komoly probléma a fiatal generációnál.

Te melyik problémát látod a legsúlyosabbnak? Kommentálj!

Ezt olvastad már?
No Comments