Élettörténetek: Sophia Loren és az örök hűség

Az Oscar díjas ikon az ötvenes évek óta bűvöli el közönségét szépségével és színészi tehetségével, és a filmiparban egyike azon ritka keveseknek, akik a végsőkig kitartottak házastársuk mellett. Sophia Loren élete telis-tele van intrikával és titokkal, olyanokkal, amelyeket talán soha nem fogunk megtudni. De szerencsére életében bőven vannak olyan fantasztikus részletek, amelyek egészen rejtélyes képet festenek a híresen spagetti-imádó színésznőről.

Édesanyja árnyékában

Sophia Loren számára az élet nem mindig volt csillogó, és nem mondhatnánk, hogy születése körülményei hagyományosak lettek volna, amikor 1934-ben Rómában meglátta a napvilágot. Nemesi származású apja
építészmérnökként dolgozott és főleg arról volt híres, hogy előszeretettel csábította el a fiatal színésznőket. Egyik ilyen hódítása volt Romilda Villani, Sophia édesanyja.

Miután lánya megszületett, Sophia anyja visszatért kislányával szülőfalujába, a Nápolyi-öböl partján fekvő Pozzuoliba, míg a színésznő apja Rómában maradt.

Loren anyja elbűvölő szépségű nő volt, akit mindenki csak az amerikai Greta Garbo-hoz hasonlított. A hasonlóság annyira szembeötlő volt, hogy fiatalkorában még Garbo testdublőrének is felkérték, ami abban az időben egy Nápoly melletti faluból származó lánynak egészen szürrreális lehetőségnek tűnt. Persze a konzervatív értékeket valló szülők nem támogatták az utazást Hollywoodba. Ennek ellenére Romilda soha nem adta fel a színjátszást, és azt sem hagyta, hogy lánya ilyen lehetőségeket valaha is kihagyjon.


Silver Screen Collective/Getty Images

Így végül Sophia Loren a világ egyik legnagyobb színésznőjévé nőtte ki magát, és nincs ember a földön, aki ne ismerné el művészi tehetségét. Pedig ez nem mindig volt így. Ahogy abban az időben az élet sem volt könnyű Pozzuoliban. Nagyszüleivel egy egyszobás házban éltek nagy szegénységben, nem ritkán olyan is volt, hogy nyolcan osztoztak a ház egy darab szobáján. Néha olyan szűkösek voltak a körülményeik, hogy édesanyjának az autó hűtőjéből kellett vizet szereznie.


Silver Screen Collection/Getty Images

Hirtelen átváltozás

Az iskolában mindenki csak fogpiszkálónak csúfolta, de aztán 14 éves korában hirtelen minden megváltozott és a hajdani fogpiszkálónak nyoma sem maradt. Loren és édesanyja 1950-ben maga mögött hagyta Pozzuolit és visszatértek Rómába. Még ebben az évben elindult a Miss Italy szépségkirálynő választáson, és ugyan az első helyet nem sikerült megszereznie, mégis ez indította el színészi karrierjét. Egy évvel később már a Quo Vadis című alkotásban szerepelt és innentől kezdve fénysebességgel száguldott a siker felé. Miközben szorgalmasan dolgozott színészi karrierjén, egy egészen új oldaláról is bemutatkozott az ún. fumettikben, amelyek olyan képregények voltak, amelyekben nem rajzokon, hanem fotókon mondták el a történetet. Annak ellenére, hogy ez egy igen jó pénzkereseti forma volt számára és a nevét is kezdték megismerni, nem volt túl hízelgő a fogadtatása. A sok negatív kritika azonban nem szegte kedvét, kitartóan tört előre álmai felé.

Már számos filmben szerepelt, amikor 1952-ben megkapta a La Favorita című film egyik mellékszerepét, amelyben már nem Sofia Villani Scicolone néven, hanem felvett művésznevén, Sophia Lorenként szerepelt. Nagyon úgy tűnt, hogy az új név jó omen volt, mert a következő évben már az Aida főszerepében tündökölt, melyben az olasz filmszakma már nem tudta nem észrevenni és végre Sophia is megmutathatta csillogó tehetségét.


Enzo Graffeo/BIPs/Getty Images

Egész Itália megismeri a nevét.

Sőt, szép lassan Hollywood is Róma felé fordítja figyelő szemeit, majd 1957-ben Loren megkapja élete első hollywoodi filmszerepét a Büszkeség és szenvedély című filmben Cary Granttel az oldalán. A 30 évvel idősebb hollywoodi sztár azonnal szerelmes lett a 22 éves színésznőbe és mindenáron feleségül szerette volna venni. Szegény Cary Grant csak azzal nem számolt, hogy Sophia Loren szíve másvalaki felé húz.


Paramount/Getty Images

A másik férfi

Miközben Grant romantikusan udvarolt a fiatal színésznőnek, Loren gondolatai a 15 éves korában megismert és nála 22 évvel idősebb Carlo Ponti körül forogtak, akivel egy olaszországi forgatás során találkoztak újra. A szigorú katolikus szabályok azonban megnehezítették, hogy a férfi elváljon, így ekkor még nem tudtak összeházasodni.

Mindeközben Grant kitartóan udvarolt tovább, de bármilyen sikeres is volt Sophia, soha nem tudta magát Hollywoodban elképzelni. Ízig-vérig olasz nő volt és nem passzolt volna Cary Grant életébe úgy, ahogy azt a színésznő szerette volna. Így amikor a férfi térdre borult és megkérte a kezét, kénytelen volt visszautasítani.

Otthon, édes otthon

1960-ban a színésznő visszatért Olaszországba, ahol Vittorio de Sica felkérte, hogy játsza el az anya szerepét Alberto Moravia szívszorító történetében. A második világháború borzalmairól szóló, Egy asszony meg a lánya című filmben Loren a háborús évek összes fájdalmát olyan élethűen játszotta, hogy alakításáért Oscar díjat kapott.


Embassy Pictures courtesy of Getty Images

A hatvanas években Loren már egyike volt a világ legnagyobb filmsztárjainak: olasz, amerikai és francia filmek követték egymást és egy újabb Oscar jelölés a Házasság olasz módra című filmmel. Nemzetközi sikerei ellenére soha nem feledkezett meg arról, hogy honnan indult és mit szeretne a legjobban. Ez pedig nem volt más, mint a család. Míg színésztársai élete botrányoktól voltak hangosak, Sophia Loren boldog házasságban élt Carlo Pontival. 1968. decemberében megszületett első gyermekük és mivel az olaszoknak a család az első, Loren filmes karrierje is drasztikus fordulatot vett. Végleg visszaköltöztek Olaszországba, ahol 1973-ban megszületett második fiuk. A színésznő ugyan még vállalt filmszerepeket, de időközben már más tervei is voltak. Újra történelmet akart írni. Csak most nem a filmvásznon.


Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images

A nagy ötlet.

Bár még a nyolcvanas években is számos filmet forgatott, megfogadta magába, hogy szeretne több időt tölt együtt férjével és fiaival, másrészt létrehozza saját vállalkozását. 1981-ben piacra dobta saját parfümjét, majd nem sokkal később saját napszemüveg kollekcióval rukkolt elő. És hamarosan az is kiderült, hogy nem csak színésznőként tehetséges.

A titkok asszonya

1994-ben megjelent Women and Beauty című könyve, melyben kiderült, hogy évekkel korábban titkos naplót vezetett, ám amikor újra a keze ügyébe keürült sok lapot kellett kitépnie és elégetnie, mert nem szerette volna, hogy bárki elolvassa azokat. „Valami jobb, ha örökre titok marad” – mondta egyszer.

A legendás színésznő napjainkban sem vonult vissza a nyilvánosságtól és a filmezéstől, szerepelt többek között a Nine című filmben, melyben Javier Bardem édesanyját alakította. és két könyve is megjelent. Életének talán legmeghatározóbb fejezete a Carlo Pontival kötött házassága, amely egészen a férfi haláláig, vagyis 2007-ig tartott. Sokat kritizálták őket kapcsolatuk miatt, és sokan gondolták úgy, hogy nem illenek össze, mégis minden nehézség ellenére kitartottak egymás mellett. Amikor a férfi halála után megkérdezték tőle, hogy tervezi-e, hogy újra férjhez megy, azt felelte: “Soha nem fogok. Senkit nem tudnék úgy szeretni, mint őt.”

Olvasd el ezt is:

No Comments