Ezekre a dolgokra figyelj, ha nem akarsz csalódni a kapcsolatodban

Spoiler: nem kell szidni az ellenkező nemet, nem mindig ők a hibásak abban, ha nem sikerül egy kapcsolat. Bővebben folytatjuk a cikkben.

Te is jártál már úgy, hogy dédelgettél egy illúziót, amivel akarva-akaratlanul felruháztad a partneredet, és később aztán csalódtál?

Egy kapcsolat kezdetén, – legyen szó akár nőkről, akár férfiakról – a legtöbben önkéntelenül, vagy akár tudatosan arra törekednek, hogy elbűvöljék, meghódítsák a másikat. Nem egymás megismerése, a megfelelő társ megtalálása, hanem egy elképzelt, kívül-belül tökéletes partner a cél.

Ha csupán flörtről, vagy érzéki kalandról beszélünk, akkor oké, miért ne? Egy nyári románcnál, vagy rövid viszonyban nem feltétlenül a valódi személyiség számít, hiszen flörtölhetsz, csókolózhatsz úgyis valakivel, hogy nem akarod mélyebben megismerni.

Azonban, ha komoly kapcsolatra vágysz, és nem csak egyszeri kaland(ok)ra, akkor a lenyűgözés és a lenyűgözés vágya ütközik a tanulás, elfogadás vágyával. Ennek pedig majdnem biztos, hogy csalódás lesz a vége.

Manapság, amikor egyes fizetett hangadók, és reklámok mondják meg, mi az „ideális”, mi a „menő”, sokan komoly krízisként élik meg, ha mégsem teljesülnek az igényeik és vágyaik.

A csalódásnak különböző okai lehetnek:

Az igazira várva

Azok a nők, akik fejében egy eszménykép él, nagyon gyorsan elvesztik az érdeklődésüket, ha kiderül, hogy a partnerük nem tud megfelelni az „igazi férfi”, kritériumainak. Ha neked, is van egy tízes listád „Az ideális pasi” címszóval, gondold át. Biztos erre van szükséged? Te mitől lennél annak a férfinak az ideális nő? Természetesen semmi baj nincs azzal, hogy tudod mit akarsz. Azzal sincs baj, hogy néhány dolog nem tetszik, ami miatt nem akarod folytatni a kapcsolatot, de minden esetben kérdezd meg magadtól, hogy mennyire idealizálod a partnered.

A kedves mási arca

Újabb ok lehet a csalódásra, amikor felfedezed, hogy a szerelmednek van egy másik arca is. A kedves, sármos, mindig vicces férfi, akit megismertél, sosem beszél az érzelmeiről, nem mindig tartja be a szavát, és szereti a horror filmeket, amiktől te frászt kapsz.

Az álarc mögött

Lelombozó tud lenni, amikor egy már alakuló kapcsolatban felfedezed, hogy a párodnak vannak olyan tulajdonságai, amiket eddig azért igyekezett titkolni, hogy ne okozzon neked csalódást. Egy idő után kiderül, hogy titokban dohányzik (mert te ki nem állod a cigi füstöt), nem is szeret kirándulni, vagy eltérőek a szexuális igényei.

Ezekben a csalódásokban közös, hogy egyszer csak azt veszed észre, a partnered nem képes kielégíteni minden igényedet. Az ilyen kapcsolatok elkerülhetetlen és természetes velejárója a frusztráció, hiszen ha lehull a lepel, az idealizált képet egy jóval prózaibb valóság váltja fel. 

Minél nagyobbak voltak az elvárásaid, annál nagyobb lesz az összeomlás is. Amikor hatalmas robajjal ledől egy bálvány, és amikor a magasból a mélybe zuhansz. Ilyenkor minden, amit szerettél a másikban, és minden, amiről a kapcsolatotok szólt hazugságnak, ostobaságnak tűnik.

A csalódást nem tudod elkerülni, azonban tanulhatsz belőle, hogy legközelebb ne támassz lehetetlen elvárásokat a másikkal szemben és hagyj időt magatoknak.

Egy párkapcsolat nem arról szól, hogy a partnerednek meg kell felelnie minden igényednek, vágyadnak, és feladja az eddigi életét, – vagy az életéből a neked nem tetsző dolgokat – miattad. Senki sem garantálja, hogy nem lesznek időnként köztetek félreértések (már csak abból kiindulva, hogy nőként és férfiként gondolkoztok), vagy viták, konfliktusok. Az is irreális elképzelés, hogy a másik embert meg tudod változtatni, bár sokan beleesnek ebbe a hibába.

Nézz magadba, gondold át milyen is az a kapcsolat, amiben szívesen élnél, és cselekedj ennek megfelelően.

Olvasd el ezt is:

No Comments