Komposztálható kávé kapszula? Igen, kérjük szépen…

Mindig hatalmas öröm ha egy olyan, a hétköznapokban is használható termékre bukkanunk, amivel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Most már a kapszulás kávék megszállottjai is hátradőlhetnek…

A több évtizedes múltú spanyol kávévállalat jó néhány éve már a magyar piacon is jelen van, hogy a világ legjobb kávétermő területeiről kínáljon finomabbnál finomabb kávékat nekünk is. Most itt az ideje jobban megismerni őket, mert aki egyszer megkóstolja az Oquendo kávékat, soha többet nem akar mást inni. Schöff Mónival, az Oquendokave.hu tulajdonosával beszélgettünk egy zamatos kávé mellett.

Nem áll tőled távol a vállalkozás, hiszen második gyermeked megszületése előtt ismert cipőtervező voltál. Hogyan kerültél ilyen messzire az eredeti szakmádtól?

Tulajdonképpen párhuzamosan működik most is a két vállalkozás és bár az idő, mint tényező sokszor okoz fejtörést, a két vállalkozás azért megfér egymás mellett.

A cipőtervezéssel édesapám hatására kezdtem el foglalkozni, sok éves tanulás és gyakorlat után alapítottam meg saját cipőmárkámat és hosszú éveken keresztül esküvőkre és egyedi megrendelésre készítettem lábbeliket. A cipős vállalkozásomat, amely a gyerekek miatt az elmúlt években kicsit háttérbe szorult, hosszas előkészület után a jövő évben tervezem újraindítani. Közben a kávé iránti szerelem mindig ott motoszkált bennem. Sokunk szenvedélye a kávé, de kétgyermekes anyaként a habos kávémmal együtt töltött nyugodt percek még inkább felértékelődtek, és amikor tavaly egy ismerősöm által kínálkozott a lehetőség, rögtön megragadtam. Aztán ahogy egyre jobban belemélyedtem, úgy vonzott egyre jobban a kávék és a kávézás világa.

A divattervezés és a kávézás is valahol művészet. Milyen közös vonásokat fedeztél fel ebben a két külön világban?

A tervezés során egy sikeres modell megszületése egészen apró dolgokon múlik. A tervezés és kivitelezés minden egyes fázisában tesztelünk, korrigálunk, egyszóval tökéletesítünk, mire megszületik a végeredmény. Nincs ez másként a profi kávékészítés során sem. A kávé ugyanígy nagyon hosszú utat tesz meg a csészénkig, az egész folyamat tulajdonképpen már az ültetvények helyes megválasztásán is múlik, és ez még csak a folyamat legeleje. Nem véletlen, hogy az Oquendo szlogenje is Quality from the Origin. Ebben hiszek én is. Az előállítás és a kávékészítés minden egyes fázisa hozzájárul a tökéletes kávéhoz, ez a tudatosság és kísérletezés elengedhetetlen mindkét területen, amivel foglalkozom.

Az Oquendo egy spanyol vállalat, miben rejlik az általuk gyártott kávék különlegessége?

Talán a legfontosabb, hogy az Oquendo a piacon lévő több versenytársánál sokkal nagyobb felelősséget érez a bolygó iránt, ezért néhány évvel ezelőtt megkezdődtek a fejlesztések a komposztálhatóság irányába. Az eredeti kávékapszulák alumíniumból és műanyagból készültek, így a környezettudatos fogyasztók a szelektív kukába történő kidobásnál kénytelenek elválasztani az alumíniumot a műanyagtól. Mivel az Oquendo évente 160 millió kávékapszulát gyárt, egyedileg fejlesztette ki a kapszulák anyagát.

Ezek ökológiai termékek felhasználásával készülnek, ezért ez a megoldás lehetővé teszi egyes komposztálhatóvá váló csomagolók környezeti hatásának minimalizálását. Ezen túlmenően minden Oquendo kávédoboz újrahasznosított papírból készül.

Milyen termékeitek vannak?

Az Oquendo évente nagyjából 2,5 millió kg kávé állít elő, és mivel egy több évtizedes múltú kávé vállalatról van szó, a kávépiacon előforduló összes termékfajtával rendelkezik. Szemes, őrölt és kapszulás kávékínálatunkkal a világ különböző kávézási szokásaihoz tudunk alkalmazkodni, de ezek mellett még számos keverék is található termékeink között.

Milyen különbségek vannak az ízvilág tekintetében?

Szemes kávéink javarészt úgynevezett francia pörkölési eljárással készülnek, amitől a kávénk inkább frissebb, kevésbé kesernyés lesz, mint egy olasz pörkölésű kávé. Kínálatunk egyik kiemelt terméke a Columbia Platinum díjnyertes kávé, amely egy tiszta kolumbiai kávé, enyhén citrusos ízekkel és az érett gyümölcsök illatával. Az El Café Natural az arabica és a robusta egyedi keveréke, egy testesebb és határozottabb személyiségű kávé. Az Especial Cafeteria Natural pedig egy krémes, ugyanakkor igazán latinos zamattal bír a forróbb hangulat kedvelőinek.
Őrölt kávé kínálatunkban a világ minden nagyobb kávétermelő régiójából található kávéválogatás a kávé őshazájától, Etiópiától Perun át, egészen Pápua Új-Guineáig. Őrölt kávék esetében nagy hangsúlyt fektetnek a csomagolás minőségére és arra, hogy a kávé csomagolás közben ne érintkezzen a szabad levegővel, és így aromái teljes egészében megmaradnak az aromazáró szelepnek köszönhetően.
A manapság nagy népszerűségnek örvendő kávékapszuláink ugyanazzal a gondos eljárással és válogatott kávészemekből készülnek, és alkalmazkodva a vevői igényekhez minden nagyobb kapszulás kávéfőzőhöz kínálunk kapszulákat.

Ha jól tudom van egy igazán különleges kávétok is…

Igen, ez a Kopi Luwak kávé, amelynek bársonyos ízével egyik fajta sem veheti fel a versenyt. Ez az indonéz szigetvilágból származó kávé mára a világ legdrágább kávéfajtája és egy pici és fürge pézsmaállatkának köszönheti nagy sikerét. Ez egy igen ritka kávéfajta, mivel előállításához a cibetmacskák közreműködésére van szükség, és amely állatok tartásának feltételeit szigorúan szabályozzák, hogy minél egészségesebb körülmények között élhessenek és állíthassák elő ezt az értékes kávéfajtát. Éppen kuriózum jellege miatt az Oquendo kínálatában sincs mindig jelen, főleg előrendelésre kapható.

Ez azért jó sok kapszulát jelent évente és nem igazán környezetbarát. Az Oquendo hogyan kezeli ezt a problémát?

Nagyon sokféle kávét kínáltok, de melyek a legnépszerűbb termékek?

Az egyszerű használatuk miatt Magyarországon a kapszulás kávék nagyon népszerűek, de egyre inkább megfigyelhető, hogy sokan már inkább szemes kávét vásárolnak és otthoni körülmények között próbálják meg elérni a kávézókban megszokott minőséget és ízvilágot. Úgy látom, hogy hazánkban mostanában egyre inkább kezd visszatérni a kávézás szokásának társasági jellege és egyre nagyobb az érdeklődés a különlegességek felé is. Talán éppen ezért keresik egyre többen a francia pörkölési eljárással készülő kávéinkat is, mert ezekkel otthon is professzionális szintre emelhető a kávézás művészete.

Neked melyik a kedvenc kávéd?

A legnagyobb kedvencem a Natura termékcsalád, amely Nespresso kompatibilis kapszulákat jelent. Ez volt a cég első termékcsaládja, amely komposztálható kapszulákban került a piacra. Már a természetet tükröző csomagolását is imádom (amelyet egy kiváló spanyol grafikus készített), mert benne van a spanyolokra jellemző életszeretet és vidámság, a megjelenő karakterek pedig nagyon mókásan és találóan tükrözik a kávé karakterét.

Milyen termékekkel készültök az őszi-téli időszakra és Karácsonyra?

Az előbb említett Natura termékcsaládhoz hamarosan ugyanezekkel a játékos karakterekkel bögrék is érkeznek, igazi latinos színekben, amelyek
ajándékba akár önállóan is megállják a helyüket, de természetesen készülünk majd több karácsonyi ajándékcsomaggal is, amelyekben ezek a bögrék is kaphatók lesznek. A magas árkategóriájú Kopi Luwak kávéink igazi különlegességet képviselnek, és az elmúlt években nagy sikerrel mentek céges ajándékként is. Mivel csak limitált számban lesznek kaphatók, érdemes őket már októbertől előrendelni, akár ajándékcsomagban is. Novembertől pedig rengeteg akcióval és új termékkel várjuk majd a környezettudatos kávéfogyasztókat, amelyekről folyamatosan beszámolunk honlapunkon, facebook és instagram oldalunkon is.

No Comments