10 fontos dolog, amit taníts meg a gyerekednek a szerelemről, hogy boldog legyen…

A tündérmesék a rózsaszín ködfátyolba burkolt szerelmet sugallják, ezért szülőként a mi feladatunk, hogy szembesítsük gyermekeinket a valósággal. Mert a gyerekeknek tudniuk kell, hogy a szerelem nem mindig csillogó páncélos lovag képében jelenik meg, és aztán nem mindig boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a dolgok, amit a szerelemmel kapcsolatban jó ha időben megtanítunk gyermekeinknek.

Az erőszak nem szerelem.

Az erőszak és a gorombaság semmilyen formája nem része a szerelemnek és fontos, hogy minél előbb tudatosítsuk gyermekeinkben, hogy ha szeretünk valakit, akkor sem verbálisan, sem fizikailag nem bántjuk.

Adok-kapok.

Könnyű majomszeretettel csüngeni a gyereken és elhalmozni minden szeretetünkkel és odafigyelésünkkel. De azt is meg kell tanulniuk, hogy az életben nem mindig csak kapunk. Amennyire ők is vágynak a szeretetre és mások figyelmére, ugyanannyira meg kell őket tanítani a kompromisszumokra és arra is, hogy néha bizony adni is kell.

Szeretni a másikat nem jelenti azt, hogy magadat kevésbé kell szeretni.

Jó, ha megtanítjuk azt is a gyereknek, hogy ha szeretünk valakit az egyben nem jelenti azt, hogy fel kell áldozni magunkat a másikért vagy háttérbe kéne tolni magunkat. Nyilván bármilyen kapcsolatban fontos a kompromisszum, de ennek okán azért nem kell magunkat kevésbé szeretni. Egyébként a gyerekek ezt leginkább a szüleik kapcsolatát látva tanulhatják meg.

A tisztelet alap.

Meg kell tanulniuk azt is, hogy a szeretet és a tisztelet kéz a kézben jár. És a tiszteletet meg kell adni másoknak, ahogy meg is kell kapni másoktól és hogy mindenkink pont ugyannyira van szüksége rá. Szerelem tisztelet nélkül csak egy mérgező kapcsolat.

A szeretet egyik legfontosabb formája az, hogy szereted önmagadat.

Meg kell tanítani a gyerekeknek azt is, hogy az egoizmus és az önmagunk szeretete között van némi különbség. Ahogy azt is, hogy nem lehet átgázolni másokon, de meg kell tanulni elfogadni magát is, úgy ahogy van. És nem kell megváltozzon, csak azért, hogy valaki szeresse.

Igen, van, hogy a szerelem nem tart örökké.

A romantikus filmekből sokszor arra a következtetésre jutunk, hogy az igaz szerelem örökké tart. De az igazság az, hogy minden múlandó és néha jobb, ha véget ér valami és továbblépünk. Azok a pillanatok, amit együtt töltöttünk nem volt elvesztegetett idő, csak tapasztalatok, amelyekért hálásak lehetünk.

A hosszútávú kapcsolat befektetést igényel.

A szerelem törékeny és sérülékeny, és ha azt szeretnénk, hogy minél tovább tartson, akkor tenni kell érte. Ha szeretünk valakit, aki érdemes rá, akkor a a vele való kapcsolat is megérdemli, hogy több energiát fektessünk bele.

Van, hogy akit szeretsz, nem szeret viszont.

Szülőként mindenki megpróbálja mindenből a legjobbat adni gyerekének. De sokszor nem mi irányítjuk a dolgokat és ilyenkor a gyerek is szembesül azzal, hogy nem mindig az van, amit és ahogyan ő akar. Az egyoldalú szerelem nagyon fájdalmas, de azt is meg kell tapasztalni. És utána elengedni. A későbbi tapasztalatszerzés kevésbé lesz lesújtó, ha már tudja, hogy mire számíthat.

A szerelem jobb emberré tehet.

Sokféle szerelem van. A gyerekeknek azt kell megérteniük, hogy érdemes várni arra a szerelemre, amelyik jobb emberré teszi őket. Tanítsuk meg nekik, hogy a szerelem bátorít és arra ösztönöz, hogy szebbé tegyük a jövőt és benne jobb emberré váljunk.

A szerelem nem csak szivárvány és légiesen szárnyaló csillámpóni.

Szemben a tündérmesék sugallta álomképpel, a szerelem nem csak a szép dolgokról szól. A gyerekek is jobb ha tudják, hogy vannak kevésbé kellemes részei, mint mondjuk az, amikor majd megkérdőjelezik a bizalmát. A szerelem az életben a legkevésbé hasonlít arra, amit a tündérmesékben látunk.

Olvasd el ezt is:

No Comments