12 *modern* párkapcsolati probléma, ami bármikor zavart okozhat…

A Nagy Ő megtalálása bizony nem könnyű dolog. Ha már meg is találtad, akkor tudod, hogy a mai szerelmesek élete nem egyszerű, hiszen a régi problémák mellett sok új és frusztráló kapcsolati kihívással is szembesülhettek.

Az internet és a szociális média korszaka nem olyan kúl, mint ahogy azt sokan gondolják. Hiába randizunk, hiába vagyunk szerelmesek a sok választási lehetőség és az önreflexió a saját kapcsolatunkra sokszor bonyolultabbá teszi a dolgokat. Ráadásul van néhány olyan probléma, ami rendre felmerül egy-egy kapcsolatban.

1. Túl sok időt töltötök együtt

Főleg, amikor friss egy kapcsolat, akkor a világegyetemünk középpontjában a párunk áll, ami elfeledtetni a saját szükségleteinket. Az állandó üzenetküldözgetés, és az egyedülléttől való félelem sok terhet ró ránk, és a kapcsolatunkra is. Általában ilyenkor jön el az ideje annak, hogy teret adjunk a másiknak, ahelyett, hogy ingerlékennyé válnánk kedvesünkkel, és önmagunkkal is.

2. Szöveges félreértések

Egyes dolgok soha nem változnak: a legfontosabb információkat nem verbális kommunikáció útján kapjuk meg, hanem a hangunkkal és a testbeszédünkkel üzenünk. Az okos telefonoknak köszönhetően az emberek sok időt töltenek azzal, hogy egyetlen hangulatatjellel vagy szóval fejezzék ki a szándékunkat. Ez pedig néha nem vezet jóra!

Ha nehéz kérdésekről kell beszélgetnünk a párunkkal, akkor a szöveges üzenetküldésben elveszik a lényeg, és a hangsúly. Az ilyen jellegű dolgokat mindig telefonon, vagy személyesen beszéljük meg.

3. Aggodalom, hogy a nem „megfelelő” partnerrel vagyunk

A randevús platformok megnehezítik az életet, mert folyamatosan azon agyalhatunk, hogy lehetséges kapcsolatok százai várnak ránk. Ez sokszor kétségeket vethet fel a jelenlegi (vagy éppen nem megfelelő) partner mellett. Sokszor arra késztethet ez az érzés bennünket, hogy elgondolkozzunk azon, nem jobb-e, ha továbbra is keressük a Nagy őt? A pszichológusok szerint az ilyen energiánkat inkább fektessük a jelenlegi kapcsolatunkba a további keresgélés helyett.

4. Félünk a döntéstől


© Brooklyn / Fox Searchlight Pictures  

Mindig nagy a kísértés, hogy elmeneküljünk a nehéz beszélgetésektől. Ahelyett, hogy döntést hoznánk és vállalnánk a felelősséget, általában egyszerűen feladjuk a dolgokat, és a válaszolgatást a másiknak. Ennek eredményeképpen a mai szerelmespárok sokszor találják szembe magukat súlyos problémákkal. Még akkor is, amikor a döntés meghozatala elengedhetetlen egy kapcsolat szempontjából.

5. Zavaró rokonok

A döntési képességekkel kapcsolatos problémák miatt az emberek túlságosan gyakran akarnak tanácsot kérni a rokonoktól, így azok könnyen párok életének fontos részévé válnak, és túl sok belátást szereznek a kapcsolatokba.

Fontos szem előtt tartani, hogy a szülők és a barátok soha nem ismerhetik a partnerünket úgy, mint mi magunk. Tehát a legjobb megoldás a tanácsok helyett a saját hibáink belátása és megbeszélésére a másikkal.

6. Túl sokat posztolunk a közösségi médiában


© Easy / Netflix   © Mad Men / AMC  

A közösségi média felhasználói általában megpróbálájk a lehető legjobb fényben bemutatni a kapcsolatukat. Ez sokakat arra késztet, hogy irreális elvárásokkal éljenek a saját életünkkel kapcsolatban. Sőt! Mi is inkább képeket öltünk fel az olyan pillanatainkról, amiket intimitása miatt jobb lenne megtartani magunknak.

Amikor irigykedünk más emberek életére, gondoljunk abba bele, hogy nem tudhatjuk, hogy mi rejtőzik más szerelmi történetek színtere mögött.

7. A manipuláció szokássá válik

Sokan attól tartanak, hogy megsérülnek a kapcsolatokban. Tehát  ahelyett, hogy kifejeznék a valós érzelmeiket, inkább azon  agyalnak, hogy hogyan tudnák a kártyáikat úgy kiteríteni, hogy a partnerük törődjön velük és aggódjon értük. Ez színtiszta manipuláció. 

Inkább fejezd ki a szeretetedet, és a legjobb választás az, ha világosan elmondod a valódi szándékaidat, és nem manipulálod a másikat!

8. A bátorságunk hiánya konfliktuskerüléshez vezet

Hatalmas mennyiségű információ áramlik az üzeneteinkben, de a legfontosabb dolgokat általában nem mondjuk ki – különösen azokat, amelyek konfrontációhoz vezetnek. Az emberek nagy része valószínűséggel inkább nem ül le a kedvesével beszélgetni, mert félnek hogy a kockázatos beszélgetés a kapcsolat végét jelentené.

9. A közösségi média okozta féltékenység


© American Horror Story / FX  

Több tucat alkalmazás kínálja a megcsalás egyszerű módját. Egy kósza  lájkolás egy ismeretlen fényképén is mélyen felháboríthat minket. Ez a féltékenység sokszor vezet a kapcsolatunk végéhez is akár.

Ha szinte biztosak vagyunk abban, hogy partnerünk megcsal, a jó megoldás az lenne, ha szakítanánk vele, ahelyett, hogy az online jelenlétét csekkoljuk perceként.

10. Az exekről beszélünk

Senki nem akarja, hogy folyamatosan az exünkről halljon, pedig ennek ellenére túl sok helyet elfoglal az életünkben. Ha a párkapcsolatunkban állandóan az exünkről beszélünk, akkor sokszor kiderül, hogy még nem is jutottunk túl a régi kapcsolatunkon…

11. A szerelem torz képe

A social média mindig nyomást gyakorol ránk, hogy lépést tartsunk azokkal a tökéletes képekkel, amit mások sugallnak a Facebook-on, vagy az Instán. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy az ő kapcsolatuk nem tökéletes, holott… Ne dőlj be a közösségi médiának!

12. Az izgalom állandó keresése

A filmek és a popkultúra megtanították nekünk, hogy a szerelem egy végtelen izgalom és az állandó eufória érzése. Bár ez inkább jellemző egy kapcsolat elejére, később az idő múlásával rendben van, ha a dolgok nyugodtabbá válnak. Sajnos a modern párok viszont gyorsan el szokták veszteni a hitüket a kapcsolatban, ha nem érzik az izgalmat.

forrás

Te melyikkel találkoztál már?

Ezt olvastad már?


No Comments