Íme a holland anyukák 13 titka a boldog gyerekekhez

A holland szülők nevelése nem foglal magában semmilyen rendkívülit, de úgy tűnik, hogy mégis elég jól működik. Most ezekből a tanácsokból szemezgettünk.

Tudtad, hogy a holland gyermekek a jólétben és a boldogságban erősen felülmúlják a nemzetközi társaikat? Ez pedig azért van, mert a holland anyukák mindent megtesznek a gyerek boldogságáért. A Brightside utanjárt, hogy mit csinálnak másképp Hollandiában.

Ha te is szeretnél boldog gyereket nevelni, akkor a következő 13 tanácsot olvasd el:

13. Hagyd eleget pihenni

A pihenésre való összpontosítást szó szerint a hollandok találták ki. Más nemzetekkel ellentétben, amelyek hajlamosak túlzott mértékben stimulálni a gyerekeiket, a holland szülők általában alacsonyabb intenzitású tevékenységet választanak otthon, ami megnyugtatja a gyereket. És persze rendszeres alvástervvel is rendelkeznek. A holland csecsemők 6 hónapos korukban napi 2 órával többet alszanak, mint az amerikai csecsemők. És mivel a holland csecsemők, babák és gyerekek jól alszanak, így a holland anyukák is kipihentebbek.

12. Hagyd csokoládét enni reggelire

A csokoládé reggeli elfogyasztása rossz ötletnek hangzik, de a holland anyukáknál nem. Főleg ha a csoki mellé kerül gyümölcs, sajt és zöldség is. Valójában ők úgy gondolják, ha gyermekeiknek ne legyen tabu egy étel elfogyasztása, így megtanulják az önuralmat és azt, hogy bármit megehetnek a tányérról bármikor.

11. Mutasd meg neki, hogy a pénz nem számít

A hollandok elsősorban az egyszerű életre koncentrálnak, olcsó tevékenységekkel és az alapokhoz való ragaszkodással. Itt a gyerekek hozzászoktak a használt játékokhoz, mivel tudják, hogy ha akarnak valamit, akkor tényleg dolgozniuk kell érte. Ez segít a holland gyerekeknek, hogy magabiztosabb helyzetben legyenek, és ne aggódjanak a pénzügyi helyzetük miatt. Van egy kimondatlan paktum is: a holland gyerekek 10 eurónál drágább ajándékot nem kapnak, így elsősorban a gyerekek egymással játszanak és szórakoznak, ahelyett, hogy drága játékaikkal dicsekednének.

10. Hagyd, hogy családtagjai több időt töltsenek velük

A kiszervezés nagyszerű módja a boldog szülői életnek, és a holland anyukák ezt biztostan tudják. Ebben az országban a gyerekek sok időt töltenek az apukákkal, akik a teljes munkaidőben töltött óráikat általában 4 napra bontják, és heti egy szabadnapjukon a gyerekeikkel vannak. Ezt a napot “Apu napnak” nevezik. Van egy “Oma nap” is, ami azt jelenti, hogy a gyerekek minden héten egy meghatározott napon a nagyszüleiknél maradnak. A becslések szerint a holland nagyszülők 50-60%-a vesz részt valamilyen gyerekgondozásban, legyen szó saját unokáról, vagy babysittingről.

9. Ösztönözd őket, hogy fejezzék ki saját véleményüket

Egy holland családban mindenkinek, beleértve a legfiatalabbat is, van véleménye. És bár néha a fiatalabbakkal való tárgyaláskísérlet kimerítő lehet, a holland anyukák úgy vélik, hogy ezzel megtanítják a kisgyermekeknek, hogy hogyan kell megszabni a saját határaikat, és egyértelműen kifejezni azt, amit akarnak. A holland szülők megpróbálnak szabályokat is kidolgozni a gyermekeikkel együtt. Például, ha túlzottan sokat ülnek a tévé, laptop, tablet előtt a gyerekek, akkor egyszerűen megbeszélik a gyerekkel, hogy hogyan lehetne ezen változtatni.

8. Készítsd el saját családi rituáléitokat

A hollandok számára a szülői nevelés egyik legértékesebb pillére a rutin. A rutin a kiszámíthatóságot, a kiszámíthatóság pedig a kezelhetőséget jelent. Ha szigorú menetrendetek van akkor a gyermekeid mindig tudják, mikor van ideje enni, szórakozni és barátokkal játszani. Így kevesebb rendetlenség van a szülők számára – hiszen mindenki tudja, mi várható el tőlük, a gyerekek nem éheznek és nem álmosak akkor, amikor nincs alvás idő, és így könnyebb lépést tartani az egészséges táplálkozási szokásokkal is.

Az étkezést illetően a hollandok valóban értékelik a családi étkezéseket. Ezek nem arról szólnak, hogy megpróbálják gyermekeit rádumálni a kajálásra, ez tényleg arról szól, hogy a család együtt van, ez egységesíti a családot, és ilyenkor szenvedélyes beszélgetések zajlanak, és ez közelebb hozza a családtagokat.

7. Ne gyakorolj rá nyomást

Más országokban a szülők túlstimulálják csecsemőiket. Ehhez képest a holland szülők kissé lustának és gondtalannak tűnhetnek, mert csak hagyják, hogy gyermekeik gyermekek legyenek .

A hollandok szerint az újszülött számára a világ elég érdekes és ösztönző, további dolgok nélkül is. Biztosak abban, hogy gyermekük mászni, járni és beszélni fog, amikor készen áll, nincs szükségük további edzésre és nyomásra, csak szeretetre és szülői interakcióra. A holland szülők nem tanítják az ábécét, az óvodában általában játékra fordítják az időt, a gyerekek az általános iskolai órák után nem vesznek részt extra órákon. A legtöbb gyereknek nagyon kevés vagy egyáltalán nincs házi feladata.

6. Hagyd, hogy maguk fedezzék fel a világot

A holland szülői stílus az egyensúly megőrzéséről szól a szülői részvétel és az elhanyagolás között. Anyukák nem lesznek „helikopter szülők” , nem játszanak a játszótereken, de igyekeznek gyermekeiket biztonságban tartani a külvilág minden veszélyétől. Inkább azt vallják, hogy a gyereknek magukkal kell játszaniuk, anélkül, hogy beleavatkoznának. Az iskola első éve minden holland gyermekeket arra ösztönöz, hogy hozzák létre saját játékidejüket. A szülők megbeszélik egymással, hogy ki kinél játszik, és mikor mennek a gyerekeikért. De a játék ideje alatt a gyerekek mindig felügyelet nélkül szórakoznak a barátaikkal.

Persze nem az van, hogy a hollandok nem aggódnak a gyerekeik miatt. Mint minden szülőnek, nekik is vannak saját aggodalmaik. Ahelyett azonban, hogy mindent irányítani próbálnának, megkísérelik gyermekeiket felruházni olyan készségekkel, amelyre a jövőben szükségük lesz. Például 2 éves kortól kezdve a kisgyermekeket megtanítják az alapvető közlekedési szabályokra, és 5 éves korukra minden gyerek megtanul úszni.

5. Soha ne felejtsd el önmagad

A boldog szülőknek boldog gyerekeik vannak  – ez alkalmazható bármely nemzetnél, de ez különösen igaz a hollandokra. A holland anyukák jobban megbocsátják a saját hiányosságaikat és hibáikat. Náluk jobb a magánélet és a munka egyensúlya. A legtöbben részmunkaidőben dolgoznak, így több időt tölthetnek a gyerekekükkel, és önmagukkal is.

4. Hagyd biciklizni az esőben

A hollandok nem nagyon használják az autóikat, így  gyermekeik általában kerékpárral járnak az iskolába. De van itt egy apró probléma – az időjárás. Sokszor esik az eső, erős szél van, de ez nem riasztja el őket, hogy mindenhol kerékpározzanak.

Annak érdekében, hogy a gyerekek túléljék ezeket az időjárási körülményeket, a hollandok egyszerű meleg ruhákba, vízálló kabátokba és esőcsizmákba öltöztetik magukat és a gyermekeiket. Az esőben kerékpározás erőteljes leckére neveli a gyerekeket, hogy sose adják fel bármilyen is az időjárás.

3. Beszélj velük intim témákról is

A holland szülők mindent beszélnek gyermekeikkel , nincsenek tiltott témák számukra. 4 éves kortól kezdve a gyermekeket megtanítják arra, hogy miért különböznek egymástól a férfiak és a nők és és mit kell tudniuk erről. A gyermek idősödésével a témák részletesebbé válnak, így a tizenéves életkor közeledtével rendben érzik magukat a kamaszok a testükkel és vágyaikkal.

De ne gondold, hogy ebben az országban a gyerekek bármit megtesznek, amit akarnak. A hollandok egyszerűen egy teljesen más megközelítést alkalmaznak a tinik szerelmi kapcsolataira – ahelyett, hogy a lehetséges kockázatokra és azok veszélyeire összpontosítanak, megtanítják gyermekeiknek a szerelem,  a felelősség fontosságát és az egészséges határok meghatározását a partnereikkel.

2. Tedd őket boldoggá, és ne sikeressé

Természetesen a hollandoknak is vannak ambícióik a gyermekeik iránt, mint minden más szülőnek, ám itt a siker másodlagos. Itt főleg az számít, hogy az anyukáknak a gyerek jóléte legyen meg, ne az iskolai sikereik. A siker érdekében a gyerekek boldognak, öntudatosnak, motiváltnak, önállónak, és pozitív embernek nevelik. A holland szülők egyedinek látják a gyerekeiket, és nem próbálják rákényszeríteni a saját értékeiket, és álmaikat.

1. Mutass jó példát nekik

Gyakorold, amit prédikálsz  – ez a holland szülők egyik legfontosabb szabálya. Ebben az országban az anyák megértik, hogy ha kreatív, önálló, boldog gyermekeket akarnak nevelni, akkor valós példát kell mutatni a gyerekeknek.

Neked mi a véleményed ezekről a szabályokról?

Ezt olvastad már?


No Comments